Cum scoți un os de pește blocat în gât? - Doza de Sănătate
 

Cum scoți un os de pește blocat în gât?

A avea un os de pește blocat în gât este o problemă destul de enervantă care poate duce la complicații. Ești gata să afli cum să-l scoți? Atunci continuă să citești!
Cum scoți un os de pește blocat în gât?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 19 octombrie, 2022

Consumul de pește poate fi riscant, deoarece există întotdeauna posibilitatea de a te trezi cu un os de pește blocat în gât.

Oasele de pește au o formă ascuțită caracteristică ce poate provoca leziuni. Acesta este motivul pentru care bucătarii încearcă să îndepărteze toate oasele atunci când gătesc pește. Însă unele oase sunt atât de mici, încât pot fi ușor trecute cu vederea.

A avea un os de pește blocat în gât este un accident frecvent, în special în rândul copiilor și al adulților cu boli psihice. În plus, studiile arată că aceste oase se pot deplasa către alte țesuturi și se pot bloca în anumite organe, cum ar fi glanda tiroidă.

Află totul despre ce trebuie să faci dacă ai un os de pește blocat în gât!

Cum se simte un os de pește blocat în gât?

O persoană cu orice corp străin blocat în gât va prezenta simptome imediat. Pacienții raportează disconfort încă din primul moment în care problema apare. De fapt, intensitatea simptomelor crește atunci când obiectul implicat are o dimensiune considerabilă. Unele dintre principalele simptome raportate sunt:

  • Disfagie și odinofagie, adică dificultate și durere la înghițire
  • Senzația unui corp străin blocat în gât
  • Tuse violentă
  • Furnicături sau mâncărimi în gât
  • Durere ascuțită la nivelul gâtului dacă osul de pește străpunge țesutul
  • Producție excesivă de salivă
  • Hemoptizie sau tuse cu sânge

Consecințe posibile

Este posibil ca osul să coboare în esofag fără să se blocheze. Cu toate acestea, poate provoca în continuare leziuni din cauza vârfurilor sale ascuțite. Una dintre cele mai frecvente complicații este tăierea sau zgârierea gâtului sau esofagului.

Persoanele cu acest tip de leziune pot raporta prezența unui obiect străin în gât și durere la înghițire. În cele mai severe cazuri, apar sângerări și suferință respiratorie. Aceasta este o urgență medicală.

Alte complicații frecvente la persoanele cu obiecte străine blocate în gât sunt:

  • Sângerări abundente
  • Inflamație și hematoame
  • Incapacitatea de a înghiți
  • Infecție esofagiană sau abces
Copil cu os de pește blocat în gât
Sufocarea este gravă și pune în pericol în special viața copiilor și a pacienților cu boli psihice.

Cum scoți un os de pește blocat în gât?

Oasele de pește sunt adesea mici, iar corpul le poate împinge în jos, fără ca acestea să provoace daune. Sucurile gastrice le descompun pentru a le digera corect și corpul le expulzează prin mișcarea intestinală. Adevărata problemă apare atunci când oasele sunt mai mari.

Consultă întotdeauna un medic după ce ai ingerat un corp străin. Există și anumite tehnici pe care le poți utiliza pentru a îndepărta un os de pește blocat în gât atunci când nu poți ajunge la medic.

1. Tușește

Acesta este unul dintre mecanismele naturale de apărare a organismului și este util pentru a expulza obiectele străine din căile respiratorii și esofag. Există o creștere bruscă a presiunii atunci când o persoană tușește pentru a expulza orice obiect blocat în aceste zone.

Primul instinct este să tușești. Trebuie să încerci să faci acest lucru cu o forță mai mare decât de obicei, pentru a disloca obiectul. Cu toate acestea, consultă imediat un medic dacă tușești sânge sau ai dureri în piept.

2. Bea apă sau ulei de măsline

Oasele de pește se blochează adesea în amigdale și la baza limbii, conform mai multor studii. Aceste zone sunt ușor accesibile, iar alimentele exercită o anumită presiune atunci când trec pe acolo.

În acest sens, poți să bei un pahar cu apă sau 2 linguri de ulei de măsline pentru a disloca osul de pește din gât. Apa va exercita o ușoară presiune și va împinge osul în stomac.

În mod similar, uleiul este o substanță lubrifiantă ce face ca osul să alunece, facilitând expulzarea acestuia prin tuse.

3. Mănâncă alimente vâscoase

Alimentele cu o consistență vâscoasă pot fi cei mai buni aliați atunci când ai un os de pește înfipt în gât. La înghițire, formează o masă omogenă, care poate prinde osul de pește și îl poate duce în stomac. Unele dintre alimentele cu această calitate sunt:

  • Bezelele
  • Bananele
  • Pâinea cu unt de arahide
  • Pâinea înmuiată în apă

Când ar trebui să mergi un medic?

După cum am menționat mai sus, trebuie să mergi la medic dacă crezi că ai înghițit un os de pește. Este singura modalitate de a determina dacă există leziuni esofagiene. Uneori osul coboară fără probleme, dar ar putea tăia ceva în traiectoria sa. Leziunea se poate infecta și poate apărea un abces.

În plus, oamenii ar trebui să se adreseze imediat unui medic dacă osul rămâne blocat după câteva minute de încercări de eliminare. Acest lucru poate duce la complicații grave, deși rareori letale.

În plus, fii atent la prezența următoarelor simptome:

  • Scurtarea respirației
  • Dureri în piept sau gât
  • Tuse sau vărsături cu sânge
  • Incapacitatea de a înghiți lichide sau alimente
  • Umflături în zonă

Opțiuni medicale pentru îndepărtarea osului de pește

Aceasta este singura opțiune disponibilă atunci când osul de pește nu iese singur. Specialistul poate îndepărta corpul străin folosind o pensetă dacă acesta se află într-o zonă accesibilă a gâtului. Pentru a efectua această procedură, osul de pește trebuie să fie la vedere.

Dacă osul a coborât deja în esofag, medicul va trebui să-l extragă prin endoscopie. Specialistul introduc un mic tub flexibil pentru a examina ce se întâmplă în corp.

Unul dintre avantajele majore ale endoscopiei este faptul că este o procedură minim invazivă, iar recuperarea este imediată. În plus, permite tratarea oricăror complicații existente, cum ar fi o tăietură, o sângerare sau un ulcer.

Medic care elimină un os de pește blocat în gât
Profesioniștii din domeniul medical efectuează adesea endoscopii pentru a îndepărta obiectele străine blocate.

Prevenirea sufocării

Una dintre cele mai bune măsuri preventive este îndepărtarea temeinică a tuturor oaselor de pește înainte de a găti, mai ales dacă este vorba de somon, hering sau păstrăv. În plus, trebuie să mesteci peștele încet, de mai multe ori, pentru a detecta oasele.

Acest tip de accident este frecvent la persoanele cu proteză dentară, deoarece nu simt oasele atunci când mestecă. În plus, fii foarte atent cu copiii și cu adulții în vârstă.

Trebuie să-ți păstrezi calmul și să pui în practică recomandările menționate mai sus dacă ai un os de pește blocat în gât. Este important să consulți un specialist dacă osul de pește nu iese sau dacă apare orice complicație, deoarece numai acesta poate rezolva problema.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pulido J, Sánchez A, Moreno A. Una espina en un pajar: espina de pescado alojada en la tiroides. Rev Colomb Cir. 2020; 35 (3): 491-7.
  • Remes-Troche J, Salazar L, Peña E. Extracción endoscópica de espina de pescado en el esófago cervical. Revista de Gastroenterología de México. 2010: 75 (3); 326-327.
  • Wu E, Huang L, Zhou Y, Zhu X. Migratory Fish Bone in the Thyroid Gland: Case Report and Literature Review. Case Rep Med. 2018 Feb 22;2018:7345723.
  • Men S, Ecevit MC, Topçu I, Kabakçi N, Erdağ TK, Sütay S. Diagnostic contribution of virtual endoscopy in diseases of the upper airways. J Digit Imaging. 2007 Mar;20(1):67-71.
  • McCabe A, Patton A, Salter N. It’s a cod! Finding Nemo (impacted fishbone) in the emergency department. BMJ Case Rep. 2017 Jun 15;2017:bcr2017220869.
  • Jeon SH, Han DC, Lee SG, Park HM, Shin DJ, Lee YB. Eikenella corrodens cervical spinal epidural abscess induced by a fish bone. J Korean Med Sci. 2007 Apr;22(2):380-2.
  • Vasquez J, Montesinos E, Castillo L, Rojas L, Peralta J. Perforación Esofágica y Mediastinitis causada por Espina de Pescado: Reporte de 3 casos. Rev. gastroenterol. Perú. 2006;  26( 4 ): 400-403.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.