Logo image
Logo image

Cum se curăță casa după fumigare? Pași și sfaturi

4 minute
Deși fumigarea este esențială în unele cazuri, este important să știți cum și când să curățați casa după acest proces. Vă explicăm totul pas cu pas!
Cum se curăță casa după fumigare? Pași și sfaturi
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 07 februarie, 2023

Aplicarea produselor insecticide este necesară pentru a ucide dăunătorii. În acest proces sunt folosite substanțe chimice foarte puternice, care diferă de cele de uz casnic. De aceea, este extrem de important să știți cum se curăță casa după fumigare, pentru ca locuința să devină din nou un loc sigur.

La terminarea dezinfectării, în casă rămân reziduurile lichidelor sau ale aerosolilor folosiți, așa că este nevoie de o curățare temeinică.

Întrebări generale despre fumigare

Înainte de fumigare, trebuie să discutați cu firma care va efectua dezinsecția pentru a afla ce să faceți după acest proces. Trebuie să știți ce pesticide au fost folosite, cât timp trebuie să treacă până vă puteți întoarce acasă, ce reziduuri rămân în urmă, ce substanțe de curățare sunt recomandate, etc.

Toate aceste informații sunt foarte importante, deoarece fiecare dăunător este exterminat doar de o anumită substanță. Există compuși care pot fi toxici pentru oameni. În plus, după cum afirmă Departamentul pentru Securitate și Sănătate al Regatului Unit, există substanțe care necesită un instructaj special înainte de aplicare.

După fumigare, trebuie să așteptați cel puțin 6 ore pentru a vă întoarce acasă. Există companii care recomandă câteva săptămâni de pauză pentru a curăța în profunzime podelele și alte părți ale locuinței.

Descoperiți: Petele roșii pe piele: 25 de cauze și tratamente

Some figure
Fumigarea profesională folosește produse mult mai puternice decât insecticidele obișnuite.

Cum se curăță casa după fumigare?

Discutați cu compania care a efectuat procedeul, astfel încât să primiți instrucțiuni specifice cu privire la timpul de așteptare înainte de o curățare profundă. După cum am menționat deja, totul depinde de dăunătorul care a fost exterminat și de produsele care au fost aplicate.

Dacă începeți curățenia prea repede, puteți reduce eficiența produselor chimice. Dacă întârziați, poate exista riscul de otrăvire. De aceea, insistăm să respectați recomandările companiei de dezinsecție. Am pregătit un ghid pas cu pas pe care trebuie să îl adaptați în funcție de situația voastră particulară.

Când să reveniți acasă

Trebuie să treacă 6 ore după dezinsecție pentru a putea intra în casă. Deși acest interval de timp poate varia, cel mai bine ar fi să deschideți ușile și ferestrele și să plecați. După câteva ore, puteți merge din nou pentru a vă pregăti de curățare.

Când să începeți curățarea

Majoritatea companiilor de fumigare susțin că trebuie să treacă 24 de ore înainte de a începe curățarea locuinței. Nu este recomandat să o faceți înainte pentru că fumigarea nu va mai fi la fel eficientă.

Inspecție generală

Vă sugerăm să faceți o inspecție vizuală pentru a vedea dacă există suprafețe umede din cauza fumigării. Dacă există, nu le atingeți și nu le curățați; așteptați sa se usuce complet. De asemenea, dacă observați un recipient deschis care conține alimente, aruncați imediat conținutul la gunoi.

Aspirator pentru insecte

Este indicat să aspirați (sau să colectați) insectele care sunt la vedere. Pe cât posibil, aspirați fiecare colț, fotoliile, scaunele, perdelele și pernele. Curățați totul pe rând. În cazul bucătăriei, goliți toate dulapurile și curățați fiecare obiect.

Recomandăm: 2 tipuri de lumânări parfumate care alungă insectele

Ce produse să folosiți?

Evitați utilizarea detergenților, a înălbitorului și a altor lichide inflamabile. Amintiți-vă că aveți deja deșeuri chimice în casă.

Folosiți un detergent neutru. Începeți cu geamurile și mobilierul, apoi continuați cu podelele, folosind apă caldă, cârpe și bureți.

În ceea ce privește siguranța, purtați mănuși, ochelari și o mască dacă este necesar.
Some figure
Mănușile sunt esențiale pentru curățarea după fumigare. Folosiți și o mască.

Sfaturi finale pentru a curăță casa după fumigare

Nu este necesar să spălați toate vasele, hainele și restul obiectelor. Totuși, dacă vă simțiți mai confortabil făcând asta, nu pierdeți nimic.

Dacă în casă trăiesc și copii, trebuie să le spălați toate jucăriile și să acordați o atenție deosebită zonei de joacă. La fel se întâmplă și cu animalele de companie; încercați să nu le hrăniți și să nu le dați apă în locul în care a avut loc fumigarea.

Dacă locuința nu este bine ventilată sau dacă ați intrat prea devreme în casă, puteți avea probleme. Simptomele otrăvirii ușoare sunt următoarele:

Simptomele celor mai severe cazuri de intoxicație prin expunere sau inhalare de otravă pot apărea după câteva ore și chiar zile. Important este să mergeți la cel mai apropiat centru de sănătate și să informați medicul cu privire la produsul și doza folosită.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ambiente ESEM. Título: Uso de Pesticidas Domésticos en Países en Desarrollo y su Impacto en la Salud Pública: Estudio de factibilidad. P. imprenta: Hamburgo. DD. se julio 1999. Impreso. 27 pag.
  • Cambra Alberti, S. Estado actual y crítica de los procedimientos de desinfección. Ars Medica10(104), 196-217. http://revistes.iec.cat/index.php/AM/article/download/138999/1376700
  • Chuecos, J. M. (1990). Intoxicación por insecticidas anticolinesterásicos. Revista de toxicología7(2), 135-149. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8085068
  • Ferrer, A. (2003). Intoxicación por plaguicidas. En Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 26, pp. 155-171). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.
  • Fumigation, H. S. E. (2015). Health and safety guidance for employers and technicians carrying out fumigation operations. HSG251: Health and Safety Executive (HSE).
  • Melo Salas, P. N. (2016). Riesgos epidemiológicos en controladores de plagas de la ciudad de Los Ángeles. http://repositorio.udec.cl/handle/11594/2341
  • Thundiyil, J. G., Stober, J., Besbelli, N., & Pronczuk, J. (2008). Acute pesticide poisoning: a proposed classification tool. Bulletin of the World Health Organization86(3), 205–209. https://doi.org/10.2471/blt.08.041814

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.