Care sunt pericolele plitelor cu gaz?
 

Care sunt pericolele plitelor cu gaz?

Plitele cu gaz pot emite toxine în aerul din casă. Ar trebui interzise sau reglementate la nivel global?
Care sunt pericolele plitelor cu gaz?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 19 ianuarie, 2023

În Statele Unite, a început o dezbatere publică cu privire la necesitatea de a reglementa folosirea plitelor cu gaz. Se pare că acestea nu sunt un dispozitiv sigur pentru uz casnic. Care sunt pericolele plitelor cu gaz?

Dincolo de controversa care a pus stăpânire pe rețelele de socializare, Comisia pentru Siguranța Produselor de Consum (CPSC) a clarificat faptul că, în prezent, nu există nicio restricție de utilizare. Sunt efectuate analize ale condițiilor care pot crește riscurile în ceea ce privește sănătatea umană.

Oamenii de știință au publicat câteva concluzii care au ridicat nivelul de alertă. În primul rând, Școala de Sănătate Publică de la Harvard a raportat faptul că substanțele chimice volatile din gazele naturale pot fi legate de bolile cronice.

În mod similar, Gruenwald și colegii săi au descoperitplitele cu gaz pot explica o parte din cazurile de astm la copiii din SUA. Potrivit proiecțiilor, îndepărtarea plitelor cu gaz din case ar putea preveni până la 20% din cazurile noi.

CPSC investighează emisiile de gaze ale plitelor și explorează noi modalități de a aborda riscurile pentru sănătate.

Care sunt pericolele plitelor cu gaz?

Plitele cu gaz provoacă modificări chimice. Aceste modificări duc la creșterea producției de substanțe care nu sunt inofensive. Printre acestea se numără dioxidul de azot sau NO2.

De fapt, NO2 reprezintă o familie de gaze care a fost studiată zeci de ani din cauza impactului său asupra sănătății. NO2 apare și la autovehicule și în incendiile de vegetație.

NO2 dă naștere particulelor minuscule PM2,5 (particule fine). Inhalarea acestor particule afectează sistemul respirator, modificând funcția pulmonară.

NO2 și PM 2.5 inflamează cronic căile respiratorii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit limite de expunere la PM 2.5 în Ghidul OMS pentru calitatea aerului. Cu toate acestea, vocile experților susțin că orașele mari nu respectă această regulă.

Femeie care folosește mască din cauza poluării
Poluarea aerului este o problemă în metropolele mari. Oamenii trebuie să poarte măști de protecție.

Scurgeri de metan

Metanul este un alt element îngrijorător în acest context. Acesta se poate scurge chiar dacă dispozitivul este oprit.

Din investigațiile efectuate în orașele mari, a rezultat faptul că metanul are o influență semnificativă asupra prevalenței problemelor respiratorii. În concentrație mare, provoacă astm și tuse cronică.

Scurgerile au un efect negativ puternic în gospodăriile cu venituri reduse, unde plitele sunt instalate în încăperi mici, cu prea puțină ventilație. Acumularea de metan afectează tractul respirator.

Astmul la copii și poluarea aerului

Dintre cazurile noi de astm infantil detectate, 13% sunt atribuite poluării aerului. Acest lucru a fost stabilit de Societatea Chileană de Pneumologie Pediatrică. Problema pentru viitor este faptul că aproape jumătate din gospodării gătesc cu gaz, așa că incidența astmului bronșic va crește.

Pericolele plitelor cu gaz pentru sănătate
Astmul la copii este principala preocupare în contextul utilizării plitelor cu gaz.

Pericolele plitelor cu gaz: ce ar trebui să facem?

Deocamdată, nu există proiecte de reglementare a utilizării plitelor cu gaz.  Aerisirea zonei în care se folosesc plite pe gaz trebuie să fie adecvată. Dacă aveți îndoieli, deschideți o fereastră pentru a aerisi camera.

Dacă închiriați o locuință care are o plită pe gaz, trebuie să verificați dacă proprietarul a respectat instrucțiunile de montaj conform legilor locale. Aproape toate țările stabilesc câte orificii de ventilație ar trebui să existe și care sunt dimensiunile acestora și locația ideală.

De asemenea, combinați metodele de gătit pentru a nu folosi exclusiv gaze naturale. Dacă aveți un cuptor electric sau un cuptor cu microunde, alternați energia folosită.

Prezența unei persoane cu astm bronșic în familie este un motiv puternic pentru a reduce factorii de risc. Aceleași criterii se aplică femeilor însărcinate și copiilor mici. Aceste persoane sunt mult mai susceptibile la efectul poluării aerului cu gaze nocive.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carvalho, H. (2021). New WHO global air quality guidelines: more pressure on nations to reduce air pollution levels. The Lancet Planetary Health5(11), e760-e761.
  • De La Cruz Coelho, K. I. Emisión de metano en la incidencia de enfermedades respiratorias en la población circundante al vertedero municipal de residuos sólidos De Pucallpa, Ucayali-2017.
  • Gruenwald, T., Seals, B. A., Knibbs, L. D., & Hosgood, H. D. (2023). Population Attributable Fraction of Gas Stoves and Childhood Asthma in the United States. International Journal of Environmental Research and Public Health20(1), 75.
  • Matus Correa, P., Díaz Aranda, M., & GonzálezRiquelme, F. (2021). Contaminación atmosférica por dióxidos de nitrógeno en Región Metropolitana y su impacto sobre la salud. Revista médica de Chile149(10), 1391-1398.
  • Michanowicz, D. R., Dayalu, A., Nordgaard, C. L., Buonocore, J. J., Fairchild, M. W., Ackley, R., … & Spengler, J. D. (2022). Home is where the pipeline ends: characterization of volatile organic compounds present in natural gas at the point of the residential end user. Environmental science & technology56(14), 10258-10268.
  • Moreno, O. B. (2021). Contaminación del aire y asma. Revista de asma5(3).
  • Ubilla, C., & Yohannessen, K. (2021). Contaminación atmosférica y asma en niños. Neumología Pediátrica16(4), 164-166.
  • Velasco, R. P., & Jarosińska, D. (2022). Update of the WHO global air quality guidelines: Systematic reviews–An introduction. Environment International170, 107556.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.