Cum se curăță filtrul hotei?
 

Cum se curăță filtrul hotei?

Dacă doriți să învățați cum să curățați corect filtrele murdare ale hotei, țineți cont de sfaturile de mai jos!
Cum se curăță filtrul hotei?

Ultima actualizare: 10 iunie, 2023

Hota este un dispozitiv foarte util pentru a menține bucătăria fără mirosuri și abur în timp ce gătim. Cu toate acestea, după un timp de utilizare, este necesar să-i curățați filtrele, astfel încât să continue să funcționeze perfect. Cum se curăță filtrul hotei în mod corect?

Menținerea unui mediu curat în bucătărie este esențială pentru a preveni pătrunderea mirosurilor neplăcute în restul casei. Dacă gătiți mult acasă, filtrul hotei trebuie spălat des.

Ce tipuri de hote există?

Hota este un dispozitiv cu un ventilator intern care, cu ajutorul filtrelor, permite extragerea și filtrarea aerului din bucătărie pentru a evita acumularea de mirosuri. În funcție de tipul de ventilație, hotele pot fi:

  1. De aspirație: sunt ideale în bucătăriile de restaurant. Sunt cele mai eficiente pentru eliminarea mirosurilor, deoarece colectează și elimină tot fumul, aburul și gazele. Acest lucru este posibil datorită tubului de evacuare care face legătura cu exteriorul.
  2. De recirculare: aceste tipuri de hote sunt cele mai întâlnite în locuințe și se montează foarte ușor. Spre deosebire de cele de aspirare, nu trimit aerul în exterior, ci doar îl filtrează. Nu sunt la fel de eficiente ca primele.

De ce trebuie curățat filtrul hotei?

Principalele funcții ale acestui aparat sunt de a menține bucătăria fără mirosuri, de a capta grăsimile și de a extrage fumul. Datorită filtrelor sale, hota are capacitatea de a curăța și purifica aerul. Ca și în cazul aparatului de aer condiționat, curățarea adecvată este necesară pentru a menține funcționalitatea hotei.

Așadar, dacă nu ați făcut curățenie generală în bucătărie de mult timp, vă vom învăța cum se curăță filtrul hotei într-un mod practic, cu produse naturale. Amintiți-vă că murdăria, pe lângă faptul că împiedică aparatele să funcționeze corect, le poate distruge definitiv.

Persoană care curăță dulapurile din bucătărie
Curățarea temeinică a bucătăriei este o sarcină care trebuie programată periodic.

Cum se curăță filtrul hotei?

Această serie de sfaturi vă va fi de mare ajutor pentru a îndepărta toată grăsimea și murdăria care se acumulează în timp în filtru și în interiorul hotei. Curățarea constantă a acestui aparat este esențială pentru a menține aerul din bucătărie cât mai curat posibil.

1. Scoateți filtrul hotei

Înainte de a începe curățarea dispozitivului de extracție, asigurați-vă că acesta este scos din priză și rece pentru a evita posibilele accidente. Puteți folosi mănuși și o mască facială.

Căutați în manualul de instrucțiuni sau pe internet instrucțiunile pentru îndepărtarea filtrului. Majoritatea hotelor au un mecanism simplu, care constă în apăsarea unui buton pentru a scoate filtrul în direcția opusă.

2. Înmuiați și spălați filtrul hotei

Folosiți un recipient mare pentru a înmuia filtrul. Adăugați apă fierbinte și un amestec de oțet și bicarbonat de sodiu. Puteți folosi și un agent de îndepărtare a grăsimilor și câteva picături de suc de lămâie. Acest lucru va face ca toată murdăria să iasă mai ușor.

Lăsați filtrul să stea câteva ore și apoi, cu ajutorul unei perii moi sau al unei cârpe, finalizați curățarea. Puneți-l la uscat într-un loc cu lumină indirectă.

3. Curățați interiorul hotei

Este inutil să păstrăm filtrele aparatului în stare perfectă dacă totul în interior este plin de grăsime și murdărie. Curățați hota cu amestecuri naturale, cum ar fi apa fierbinte, bicarbonatul de sodiu și oțetul sau utilizați un detergent special. Folosiți un burete pentru a îndepărta toată murdăria și uscați bine hota.

4. Curățați exteriorul hotei

Exteriorul hotelor se murdărește mai ușor, iar grăsimea este mai vizibilă decât cea din interior. Pentru a evita acumularea de murdărie, este indicat să curățați hota de fiecare dată când terminați de gătit.

Suprafețele din oțel inoxidabil tind să se zgârie ușor. Pentru a le curăța, folosiți o cârpă moale sau un burete împreună cu un detergent lichid degresant.

5. Puneți filtrele la loc

Când totul este uscat, este timpul să puneți filtrele la loc. Hota este acum curată și gata de utilizare!

Cum se curăță filtrul hotei cu cărbune activ?

Acest tip de filtru este folosit în hotele cu recirculare și necesită o îngrijire specială pentru a evita deteriorarea. După cum am explicat anterior, acest tip de hotă nu are o conductă pentru a elimina mirosurile în exterior.

Este important să rețineți că filtrele cu cărbune activ nu pot fi scufundate în apă, deoarece se deteriorează. Pentru a le curăța, deșurubați capacul exterior, îndepărtați-le cu grijă și ștergeți-le cu o cârpă umedă pentru a îndepărta excesul de grăsime.

Aceste filtre au o durată de viață scurtă, așa că este indicat să le înlocuiți atunci când sunt foarte uzate.

Cât de des ar trebui să curățați hota?

Totul depinde de utilizare. Dacă gătiți acasă în fiecare zi, va trebui să o curățați mai des decât cineva care folosește bucătăria ocazional. După fiecare utilizare, se recomandă curățarea exteriorului hotei pentru a evita acumularea murdăriei.

Puteți efectua o curățare profundă a interiorului, exteriorului și filtrelor o dată pe săptămână. Curățarea generală va împiedica acumularea grăsimii.

Soluție cu care se curăță filtrul hotei
Bicarbonatul de sodiu și oțetul sunt două elemente naturale care sunt folosite pentru diferite treburi casnice.

Ingrediente naturale pentru curățarea filtrelor murdare ale hotei

Dacă nu curățați aparatul pentru o perioadă lungă de timp, grăsimea se va acumula și se va întări. Iată câteva ingrediente naturale care sunt degresante puternice și care vă vor ajuta să îndepărtați murdăria:

  • Lămâie: nu este o coincidență faptul că majoritatea agenților de curățare conțin lămâie. Lămâia este un dezinfectant puternic.
  • Oțet: este recomandat să folosiți un oțet puternic. Mirosul acestuia dispare în câteva minute.
  • Bicarbonat de sodiu: adăugați puțină apă peste 200 grame de bicarbonat de sodiu pentru a forma o pastă groasă. Aplicați pasta pe petele de ulei.
  • Carbonat de sodiu: această sare biodegradabilă este mai alcalină decât bicarbonatul de sodiu, fiind un degresant mai puternic, perfect pentru cuptoare și hote.

Filtrul hotei se curăță ușor!

Acum că știți toate beneficiile menținerii hotei în condiții optime, aveți grijă de filtrele acesteia pentru a menține aerul fără impurități. Urmați aceste recomandări și utilizați ingrediente naturale pentru a vă ușura munca. Menținerea bucătăriei curate este vitală pentru o sănătate bună și o calitate optimă a vieții!


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.