Cum se curăță corect plita cu inducție sau ceramică fără a o zgâria
 

Cum se curăță corect plita cu inducție sau ceramică fără a o zgâria

Vă îngrijorează urmele când curățați plita cu inducție sau ceramică? Acest ghid de curățare pas cu pas vă rezolvă temerile!
Cum se curăță corect plita cu inducție sau ceramică fără a o zgâria

Ultima actualizare: 15 mai, 2023

Plitele s-au schimbat în ultimii ani, fiind acum mult mai elegante. Și eficiența energetică a fost îmbunătățită. În acest articol, vom discuta despre cum se curăță corect plita cu inducție sau ceramică fără a o zgâria. Da, bucătăriile moderne sunt atractive, dar acumulează grăsime și murdărie la fel ca cele tradiționale.

Care este diferența dintre o plită cu inducție și o plită ceramică?

La prima vedere, ambele tipuri de plită arată la fel, dar în realitate sunt foarte diferite. Plita vitro-ceramică folosește rezistențe electrice pentru a încălzi suprafața, iar cea cu inducție folosește un câmp electromagnetic.

Această diferență face ca plitele cu inducție să fie mai eficiente din punct de vedere energetic. Acestea transmit căldura mai rapid. Cu toate acestea, nu toate vasele pot fi folosite cu acest sistem. Ele trebuie să fie realizate dintr-un material magnetic, cum ar fi fonta, oțelul inoxidabil sau oțelul de calitate chirurgicală.

Plitele cu inducție sunt mai sigure decât plitele ceramice, deoarece suprafața se încălzește doar în contact cu vasul potrivit.
Cafetieră pe plita cu inducție
Sistemul de inducție transmite energie termică numai atunci când materialul care o primește este magnetic.

Cum se curăță corect plita cu inducție sau ceramică fără a o zgâria

Cea mai bună modalitate de a curăța plita cu inducție sau ceramică este să o spălați după fiecare utilizare.

Procedând astfel, veți preveni acumularea de reziduuri și pete și veți contribui la un transfer termic mai bun, ceea ce se va traduce prin economie de energie și gătit mai rapid și mai uniform.

Pentru această sarcină, nu este necesar să cheltuiți mulți bani pe produse de curățare speciale. Folosind articole de uz casnic precum oțetul alb, bicarbonatul de sodiu și o cârpă moale, puteți îndepărta grăsimea și reziduurile fără a zgâria suprafața. Descoperiți pașii din spatele unei plite strălucitoare!

Pasul 1: Îndepărtați grăsimea de pe suprafața plitei

Pentru a îndepărta grăsimea arsă sau reziduurile alimentare, așteptați până când plita este caldă. Apoi, luați o racletă plată și înclinați-o la 30 de grade pentru a îndepărta murdăria fără a zgâria sticla. Repetați procesul dacă este necesar.

Pasul 2: Pulverizați o soluție de oțet și bicarbonat de sodiu

Când plita este rece, pulverizați o soluție de bicarbonat de sodiu și oțet. Lăsați-o să acționeze timp de 30 de minute și curățați suprafața cu o cârpă moale.

Pasul 3: Uscați bine pita

După curățarea plitei, uscați-o cu o cârpă moale. Asigurați-vă că nu rămâne udă, deoarece umiditatea poate provoca pete și daune pe termen lung.

Pasul 4: Lustruiți suprafața plitei

Cu o cârpă uscată, frecați ușor și lustruiți suprafața plitei. Aveți grijă să evitați zgârieturile!

Pasul 5: Pulverizați detergent și clătiți cu multă apă

Pentru a termina, pulverizați un amestec de detergent de vase lichid și apă. Clătiți bine cu apă curată. Apoi, frecați cu o cârpă uscată moale. Plita va străluci!

Deși aceste sfaturi vă pot ajuta să curățați plita, precauția nu strică niciodată. În timp ce gătiți, aveți grijă să nu vărsați alimente care conțin zahăr, sos de roșii sau lapte, deoarece acestea tind să se ardă și să lase pete.
Cum se curăță plita cu inducție
Evitați vărsarea alimentelor în timp ce gătiți pentru a nu deteriora plita.

5 produse cu care nu se curăță niciodată plita cu inducție sau ceramică

Pentru a nu strica plita cu inducție sau ceramică, evitați să utilizați următoarele produse în rutina de curățare:

  • Amoniac sau înălbitor
  • Burete de sârmă
  • Clor.
  • Substanțe corozive
  • Detergenți abrazivi sub formă de pulbere

Cum să preveniți zgârieturile pe plita cu inducție sau ceramică?

Dacă vreți ca plita cu inducție sau ceramică să reziste mai mult timp și să arate ca nouă, respectați următoarele:

  1. Nu puneți vase din sticlă sau ceramică pe zonele de gătit.
  2. Evitați căderea obiectelor dure sau ascuțite pe plită.
  3. Nu așezați recipiente cu alimente fierbinți pe panoul de control.
  4. Evitați să așezați recipiente din plastic pe zonele de gătit când acestea sunt fierbinți.
  5. Nu acoperiți plita cu folie de aluminiu sau folie de protecție.

Urmând aceste sfaturi practice, puteți păstra plita cu inducție sau plita ceramică impecabilă. Acest lucru vă va permite să vă bucurați de o bucătărie mai atractivă și mai eficientă.

Curățarea zilnică atentă este esențială pentru a prelungi durata de viață a acestor aparate și pentru a preveni deteriorarea permanentă.

Acum puteți curăța corect plita cu inducție sau plita ceramică. La treabă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.