Curățenia de primăvară: ghid pas cu pas pentru o casă impecabilă
 

Curățenia de primăvară: ghid pas cu pas pentru o casă impecabilă

Pentru o curățenie de primăvară completă, aveți nevoie de timp, organizare și motivație. Vă oferim cele mai bune sfaturi și trucuri de curățare pentru a vă ușura munca!
Curățenia de primăvară: ghid pas cu pas pentru o casă impecabilă

Ultima actualizare: 09 aprilie, 2023

A sosit unul dintre cele mai frumoase anotimpuri ale anului. În majoritatea țărilor sezoniere, primăvara începe pe 20 martie și durează până pe 21 iunie. Acum este momentul perfect pentru curățenia de primăvară. Daca nu știți de unde începeți, vă prezentăm un ghid pas cu pas pentru a curăța casa în profunzime și a nu rata niciun colț!

Curățenia de primăvară: ghid pas cu pas pentru o casă impecabilă

A face curățenia de primăvară poate însemna o zi obositoare dacă vreți să curățați rapid întreaga casă. Ideal este să planificați lucrurile și să acordați fiecărui membru al familiei un rol. Astfel, această sarcină maraton va fi mai simplă și va dura mai puțin timp.

1. Deschideți ferestrele pentru a ventila casa

Primul pas pentru a începe curățenia de primăvară este deschiderea ferestrelor casei pentru a permite aerului proaspăt să intre peste tot, aerisind camerele. Desigur, faceți-o cu mare atenție dacă aveți copii și animale de companie, pentru a evita accidentele.

Acordați câteva minute pentru a stabili ordinea de curățare și sarcinile fiecărui membru al familiei. Dacă este necesar, puteți modifica planul pe parcurs. Nu transformați totul într-o activitate plictisitoare.

Curățenia de primăvară implică aerisirea camerelor
Curățenia de primăvară ar trebui să înceapă cu aerisirea casei. Deschideți ferestrele cu cel puțin 10 minute înainte de a începe.

2. Aruncați sau donați ceea ce este inutil

Este important să începeți curățenia de primăvară dând deoparte toate acele lucruri pe care nu le mai folosiți. Verificați dulapurile, debaraua cu pantofi și chiar cămara. Puneți lucrurile de aruncat într-o pungă și pe cele pe care urmează să fie reciclate în altă pungă.

Profitați de ocazie pentru a depozita hainele și așternuturile de iarnă după o spălare prealabilă. Nu uitați să le protejați de praf.

3. Pregătiți instrumentele necesare

Cu casa ventilată, este momentul să pregătiți instrumentele de curățenie necesare pentru fiecare activitate. În acest fel, veți economisi timp și veți evita să transportați murdăria dintr-un loc în altul, mai ales dacă aveți o casă mare.

În acest kit trebuie să existe produse precum mătura, mopul, periile, cârpele din microfibră, detergenții și apa. Dacă preferați să folosiți produse naturale, precum oțetul alb, bicarbonatul de sodiu și lămâia, atunci pregătiți-le și pe acestea.

4. Nu uitați de pereți și tavan

Operațiunile clasice de curățare includ măturatul, spălatul podelei și curățarea prafului. Însă, curățarea în profunzime include și alți pași. De obicei, omitem pereții și tavanul, dar aceasta este o greșeală.

Aspirați pereții și tavanul pentru a scăpa de pânzele de păianjen și de praful lipit. Nu uitați să curățați ventilatoarele sau corpurile de iluminat suspendate.

În ceea ce privește pereții, după ce i-ați aspirat, luați o cârpă umedă pentru a îndepărta petele dificile. Curățați și prizele și întrerupătoarele.

5. Acordați atenție ușilor și ferestrelor

Dacă există ceva caracteristic primăverii, este apariția soarelui puternic. Profitați de ocazie pentru a curăța ușile și geamurile pentru ca soarele să le scoată în evidență frumusețea și nu murdăria.

Să începem cu ușile. Luați o perie moale pentru a curăța colțurile. Apoi, utilizați o cârpă din microfibră. Umeziți-o cu puțină apă și detergent lichid neutru și frecați ușile. Nu uitați de accesorii.

Pentru ferestre, utilizați o perie pentru a curăța colțurile și jaluzelele. Pentru sticlă, faceți un amestec din părți egale de apă și oțet, pulverizați-l și folosiți o cârpă pentru curățare și alta pentru uscare.

6. Curățați electrocasnicele

Electrocasnicele trebuie incluse în curățenia de primăvară. În spatele lor se acumulează praf, grăsime și chiar resturi de mâncare, așa că trebuie mutate din loc.

În ceea ce privește frigiderul, de exemplu, trebuie să-l curățați în interior și în exterior. Un amestec de apă și oțet va servi la dezodorizarea și uciderea bacteriilor.

Curățenia de primăvară în bucătărie
Curățați aparatele în interior și în exterior și nu uitați de pereții din jur.

7. Baia este foarte importantă

Credeați că am uitat de baie?! Această zonă este foarte importantă și necesită o igienizare atentă.

Reînnoiți prosoapele și alegeți imprimeuri florale sau tonuri vesele. Profitați de ocazie pentru a pune o aroma diferită în difuzor – una mai proaspătă și mai florală. Puneți în baie plante care oferă un aer mai curat în această zonă.

8. Rearanjați plantele

Cu siguranță multe dintre plante înfloresc primăvara. Prin urmare, este o idee bună să le rearanjați pentru a vă bucura de frumusețea lor.

Dacă le aveți pe balcon, tot ce trebuie să faceți este să le ridicați și să curățați podeaua, să îndepărtați frunzele ofilite și să le așezați în așa fel încât să se bucure de lumina soarelui. În cazul în care nu aveți plante, puteți cumpăra unele deja înflorite pentru a vă decora spațiile.

9. Schimbați textilele

Când curățenia de primăvară este gata, este timpul să folosiți textilele de primăvară colorate. Acest pas include covoarele, pernele, lenjeria de pat și chiar perdelele.

Înainte de această schimbare, curățați foarte bine canapelele (punând accent pe cotiere, care se murdăresc foarte mult) și patul (punând accent pe saltea și perne).

10. Nu uitați de spațiile exterioare ale casei

Încheiem acest ghid pas cu pas pentru curățenia de primăvară invitându-vă să luați în considerare și exteriorul casei. Chiar dacă locuiți într-un apartament, spațiile comune și grădinile din jurul blocului trebuie să fie curate.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.