8 trucuri pentru a elimina petele de cremă de pantofi de pe haine
 

8 trucuri pentru a elimina petele de cremă de pantofi de pe haine

Hainele se pot deteriora în timp ce încercați să îndepărtați petele de pe acestea. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, vă vom explica cum să eliminați petele de cremă de pantofi de pe țesături!
8 trucuri pentru a elimina petele de cremă de pantofi de pe haine

Ultima actualizare: 05 aprilie, 2023

Pentru a elimina petele de cremă de pantofi de pe haine, trebuie să folosiți anumite trucuri. Această substanță are capacitatea de a deteriora țesăturile. Mai jos, vă oferim câteva sfaturi utile pentru îndepărtarea petelor de cremă de pantofi. Mai întâi, vom cunoaște caracteristicile produsului cu care avem de-a face.

Ce este crema de pantofi?

Unul dintre derivații prelucrării petrolului, lemnului și cărbunelui este bitumul. Acest compus dens este util în diverse procese industriale. În plus, se folosește și pentru obținerea cremei de pantofi.

Institutul Tehnologic din Tuxtla Gutiérrez a dezvăluit într-o lucrare de cercetare faptul că crema de pantofi conține ulei, ceară de albine, vaselină, parafină, pigment și bitum. Toate ingredientele se amestecă fierbinți, apoi se solidifică.

Proprietățile bitumului oferă impermeabilitate. Produsele sunt cremoase sau lichide. Negrul este nuanța comună, dar există și alte culori, cum ar fi următoarele:

  • Gri
  • Vișiniu
  • Albastru
  • Maro
  • Roșu
  • Crem
  • Alb
  • Neutru
Cizmar care lustruiește o pereche de ghete
Crema de pantofi este un produs folosit pentru îngrijirea încălțămintei.

Trucuri pentru a elimina petele de cremă de pantofi de pe haine

Spălarea imediată a unei pete de cremă de pantofi poate deteriora țesătura. Stain Solutions recomandă utilizarea agenților pentru eliminarea petelor, precizând că spray-urile sunt cele mai eficiente.

Când pata este încăpățânată, luați în considerare înmuierea ușoară în înălbitor cu oxigen activ, precum și solvenții de curățare uscată.

Clătiți cu multă apă. Alte alternative mai simple sunt cele pe care le vom prezenta mai jos:

1. Folosiți un agent de îndepărtare a lacului de unghii

Udați o cârpă albă cu soluție de îndepărtare a lacului de unghii și umeziți pata de cremă de pantofi. Așteptați câteva minute înainte de a spăla articolul cu detergent neutru.

2. Înghețați îmbrăcămintea

Nu este vorba de a pune hainele ore în șir în congelator, ci de folosirea cuburilor de gheață. Umpleți o pungă de plastic cu bucăți de gheață și frecați pata. După câteva minute, crema va fi rece și tare, fiind ușor de îndepărtat cu degetele, cu o spatulă sau cu un cuțit.

3. Curățați cu bicarbonat de sodiu

Chemical Safety Fact.org notează faptul că proprietățile chimice ale bicarbonatului de sodiu îmbunătățesc eficiența detergentului de rufe prin creșterea pH-ului, aspect benefic pentru combaterea murdăriei.

Înmuiați hainele în 3 litri de apă cu 3 linguri de bicarbonat. După 5 minute de înmuiere, spălați-le așa cum procedați de obicei.

4. Spălați articolul cu detergent, glicerină și alcool

Detergentul este mai eficient dacă îl combinați cu glicerină și alcool. Efectul de îndepărtare a petelor se obține prin frecarea timp de câteva minute cu glicerină. Înmuiați articolul în detergent lichid și apă. După clătire, înmuiați articolul în apă rece cu alcool. Clătiți-l și uscați-l în aer liber.

5. Aplicați vaselină

Întindeți puțină vaselină pe o cârpă și frecați ușor pata de cremă de pantofi. Apoi, spălați-o manual cu detergent neutru.

Lăsați vaselina să acționeze câteva minute. Apoi, îndepărtați-o cu o cârpă.
Vaselină multifuncțională
Vaselina poate ajuta la îndepărtarea petelor de cremă de pantofi.

6. Aplicați alcool

Pentru a îndepărta petele de cremă de pantofi lichidă, ștergeți mai întâi articolul cu hârtie absorbantă. Apoi, aplicați alcool de curățare și apă cu ajutorul unei cârpe umezite. Repetați procesul, umezind cârpa în amestec ori de câte ori este necesar. Când pata dispare, spălați articolul cu detergent și aplicați balsam de rufe.

7. Răzuiți cu o spatulă

Marginea unei spatule este de mare ajutor pentru îndepărtarea bulgărilor de cremă întăriți. Răzuiți bine și apoi spălați hainele.

8. Umeziți cu oțet sau peroxid de hidrogen

Amestecul de apă cu oțet sau peroxid de hidrogen contribuie la eliminarea petelor de cremă de pantofi de pe haine. Nu uitați de spălarea cu apă și săpun.

Precauții la îndepărtarea petelor de cremă de pantofi de pe haine

Potrivit unui ghid creat de Texas Agricultural Extension Service, principalul lucru înainte de a ataca petele este să citiți eticheta articolului textil. Anumit metode pot să nu fie potrivite pentru materialele delicate. Pentru materialele fine, se recomandă curățătoria chimică .

Ca o ultimă recomandare, evitați căldura uscătorului, fierul de călcat și soarele. Articolul poate fi expus la căldură doar după eliminarea completă a cremei de pantofi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.