Cum se îndepărtează petele de protecție solară de pe haine și prosoape
 

Cum se îndepărtează petele de protecție solară de pe haine și prosoape

Petele pe care crema de protecție solară le lasă pe haine sunt greu de îndepărtat. Dar sarcina nu este imposibilă!
Cum se îndepărtează petele de protecție solară de pe haine și prosoape

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Dacă există un element care este esențial în timpul verii, este crema de protecție solară. Nu ne putem lipsi de ea. Este adevărat că poate strica hainele și prosoapele, dar există o soluție. Prin urmare, vom analiza cum se îndepărtează petele de protecție solară de pe materialele textile!

De ce cremele de protecție solară lasă pete pe țesături? Acestea conțin componente grase care se impregnează în prosoape și haine. Petele nu sunt ușor de îndepărtat, așa că vă invităm să citiți până la sfârșit pentru a descoperi cum să le faceți față.

De ce petele de loțiune de protecție solară sunt greu de îndepărtat?

Cremele conțin uleiuri și minerale care nu sunt ușor de îndepărtat atunci când intră în contact cu țesăturile. Unul dintre ingrediente este avobenzona, care absoarbe razele ultraviolete A (UVA). Este fotoprotectorul cel mai folosit în laboratoare. Este și cel mai dificil de îndepărtat de pe țesături. Oxidează atunci când intră în contact cu apa, provocând pete organice.

Petele au un aspect ruginiu pentru că sunt cauzate de oxidare. Atunci când agenții de protecție care conțin avobenzonă sunt amestecați cu minerale, cum ar fi fierul, apar pete de această nuanță.

Petele apar mai des dacă apa cu care venim în contact este dură. Țesăturile sintetice se pătează mai des decât fibrele naturale, precum bumbacul și inul.

Femeie care aplică protecție solară pe picioare
Apa cu care intrăm în contact atunci când folosim protecție solară poate duce la pătarea hainelor.

Cum se îndepărtează petele de protecție solară de pe haine și prosoape

În continuare, vă vom împărtăși câteva sfaturi pentru a elimina aceste tipuri de pete. Luați în considerare tipul de țesătură și, dacă aveți dubii, încercați metoda pe o parte care nu este vizibilă.

Oțet alb

Oțetul alb este un aliat excelent acasă. În acest caz, umpleți un recipient cu apă fierbinte (întotdeauna la o temperatură compatibilă cu țesătura), adăugați o cană de oțet alb, înmuiați țesătura și așteptați timp de o jumătate de oră. Apoi, clătiți. Dacă doriți, puneți hainele în mașina de spălat.

O altă modalitate de utilizare este să amestecați oțetul alb cu sare pentru a forma o pastă. Apoi, frecați pata și urmați instrucțiunile anterioare.

Suc de lămâie

Acesta este un alt ingredient natural care ne salvează adesea. Puneți pe pată câteva picături de suc de lămâie și lăsați-le să acționeze câteva minute. Apoi, puneți haina într-un recipient cu apă caldă, lămâie și sare și lăsați-o jumătate de oră. La final, spălați haina manual.

Bicarbonat de sodiu

După cum veți vedea, toate aceste sfaturi necesită ingrediente naturale pe care le aveți acasă. În acest caz, trebuie să udați haina și să puneți puțin bicarbonat de sodiu pe pată.

Apoi, frecați cu o perie. De asemenea, așteptați o jumătate de oră înainte de a spăla haina ca de obicei.

Pastă de dinţi

Procedura este aceeași ca în cazul bicarbonatului de sodiu. Aplicați, frecați, așteptați să acționeze și spălați.

Detergent lichid

Pentru a îndepărta petele de protecție solară de pe haine, mai întâi îndepărtați excesul de cremă cu o spatulă. Apoi, puneți haina în apă fierbinte.

Aplicați detergent lichid pe pată și frecați cu o perie folosind mișcări circulare. Lăsați-l să acționeze câteva minute și continuați cu spălarea clasică.

Cum se îndepărtează petele de protecție solară cu lămâie
Putem folosi articolele obișnuite de casă. Lămâia, bicarbonatul de sodiu și oțetul alb sunt opțiuni accesibile pentru această sarcină.

Greșeli pe care le puteți face atunci când îndepărtați petele de protecție solară

Există două substanțe chimice de curățare care sunt foarte comune și pe care le-ați folosit de multe ori pentru a îndepărta petele. Nu trebuie să le folosiți în acest caz, deoarece efectul lor este negativ.

Una dintre ele este înălbitorul. Cealaltă este clorul. Aceste substanțe nu se înțeleg bine cu petele de rugină, ci le pot accentua.

Petele de protecție solară se îndepărtează ușor

Am trecut în revistă câteva modalități de a elimina aceste tipuri de pete folosind ingrediente naturale sau detergenți lichizi convenționali. Cu toate acestea, există produse chimice speciale pentru îndepărtarea petelor de protecție solară, potrivite pentru țesături. Verificați dacă țesătura este rezistentă la acest tip de soluții, deoarece produsele sunt de multe ori agresive.

Sperăm să vă bucurați de soare într-un mod sănătos și să puneți în practică aceste sfaturi pe care tocmai vi le-am împărtășit. Îndepărtarea petelor este o sarcină posibilă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Asero, M., & Segall, A. I. (2014). Fotoestabilidad de avobenzona utilizando diferentes antioxidantes.
  • Lorenzo, V. O. (2018). Solares:: consejos desde la oficina de farmacia. El farmacéutico: profesión y cultura, (562), 20-26.
  • Moreno, M. I., & Moreno, L. H. (2010). Fotoprotección. Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica18(1), 31-39.
  • del Baño Breis, F. (1982). Diccionario de ciencias naturales y términos afines(Vol. 7). Editora Regional de Murcia.
  • Stampella, P. C., Hilgert, N. I., & Pochettino, M. L. (2018). Usos medicinales de los cítricos (Citrus L., Rutaceae) entre los criollos del sur de Misiones (Argentina).
  • de Sodio, B. D. B., & Belleza, U. E. D. S. Y. Bicarbonato de sodio: usos, efectos secundarios, interacciones, dosis y advertencias–Vitaminas Suplementos-2022.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.