Curățarea casei cu abur: avantaje și dezavantaje
 

Curățarea casei cu abur: avantaje și dezavantaje

Aparatele cu abur accelerează și aprofundează curățarea. Vă explicăm tot ce trebuie să știți despre funcționalitatea acestor dispozitive!
Curățarea casei cu abur: avantaje și dezavantaje
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 05 martie, 2023

Vaporii de apă sunt un aliat de nădejde pentru a lupta împotriva murdăriei încăpățânate. În loc să petreceți ore întregi încercând să îndepărtați petele, puteți folosi dispozitivele cu abur. Descoperiți totul despre curățarea casei cu abur!

Tehnologia de curățare cu abur dezinfectează și contribuie la eliminarea mirosurilor neplăcute, caracteristici care adaugă argumente pro în decizia de a cumpăra un astfel de aparat. Nu necesită substanțe chimice sau efort fizic deosebit.

Utilitatea vaporilor de apă în curățarea locuinței

Conform explicațiilor oferite de Concept Encyclopedia, vaporii apar când apa trece de la starea lichidă la starea gazoasă, în timpul expunerii la o temperatură apropiată de punctul de fierbere. Nu au culoare sau miros.

Utilitatea aburului în curățare este evidențiată de ștergerea petelor complexe și eliminarea virușilor, bacteriilor și acarienilor, în special de pe covoare, îmbrăcăminte și mobilier. Vaporii de apă ajung și în colțurile în care o mătură sau un mop nu poate ajunge.

Este o metodă ecologică de curățare, deoarece își îndeplinește funcțiile fără aplicarea de substanțe chimice. Există și aparate cu abur rece, care nu fierb apa, însă acestea nu sunt concepute pentru a elimina bacteriile sau ciupercile.

Atenție! Nu curățați cu abur carton, hârtie, antichități sau suprafețe vopsite.

Cum se efectuează curățarea casei cu abur?

Aparatele de curățat cu abur sunt ușor de utilizat. Regula de bază este să citiți manualul de instrucțiuni pentru ca sistemul să funcționeze eficient.

Este recomandat ca, la început, să efectuați un mic test pentru a vă familiariza cu dispozitivul. Selectați o zonă, activați aparatul și apropiați duza la câțiva centimetri de suprafața cu pricina.

Pentru rezultate mai bune, aspirați puțin zona și umpleți rezervorul aparatului cu apă fierbinte. Astfel, veți grăbi fierberea. Dacă doriți, puteți pune săpun neutru sau bicarbonat de sodiu în rezervor.

Călcar cu abur
Mecanismul este folosit la curățarea hainelor de mult timp, cu rezultate foarte benefice.

Curățarea casei cu abur: avantaje

Există mai multe avantaje ale dispozitivelor de curățare cu abur. Iată câteva:

 • Domeniu de aplicare: aburul acoperă locuri dificile, precum colțurile și zona de sub mobilier, datorită forței cu care este expulzat.
 • Versatilitate: aburul poate degresa, îndepărta praful, elimina cutele, igieniza gresia și dezodoriza anumite materiale.
 • Putere: aburul elimină murdăria care refuză să iasă din textile, ceramică, pereți și chiar din aparatele de bucătărie.
 • Durabilitate: având nevoie doar de apă, sunt dispozitive prietenoase cu mediul. Curățarea tradițională are nevoie de substanțe chimice periculoase pentru sănătate și mediu.
 • Economie: viteza este importantă pentru a îndeplini toate sarcinile programate și pentru a avea și timp liber. Cât despre bani, cu siguranță implică o investiție, dar veți avea un dispozitiv util pentru a curăța aproape orice suprafață.
 • Ajută la ameliorarea simptomelor de alergie: la temperaturi ridicate, aburul atacă acarienii, ciupercile și bacteriile, reducând simptomele alergiilor. Potrivit Jurnalului Internațional de Imunopatologie și Farmacologie, acarienii sunt cauza alergiilor la peste 10% din populația generală. 90% dintre cei care suferă de astm alergic sunt sensibili la aceste arahnide. Universitatea din Michigan recomandă aparatele de curățare cu abur pentru a elimina acarienii.

Curățarea casei cu abur: dezavantaje

Deși căldura ucide agenții patogeni, Consumer Reports susține că este nevoie de o expunere de 10 minute pe podelele cu gresie sau mozaic pentru a elimina microorganismele. Podelele din lemn se pot deforma.

Să vedem și alte dezavantaje ale acestor aparate:

 • Dimensiune: există modele portabile, dar unele aparate de curățat cu abur sunt atât de mari, încât sunt greu de manevrat.
 • Preț: nu sunt la fel de ieftine ca un mop obișnuit și necesită înlocuirea apei la fiecare curățare.
 • Umiditate: creează umiditate în locuință. Aceasta trebuie eliminată pentru a evita apariția mucegaiului.
 • Viteză: daca nu le alimentați cu apă caldă pentru a începe igienizarea, trebuie să așteptați fierberea acesteia.
 • Risc de arsuri: Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) susțin că vaporii de apă sunt una dintre principalele cauze ale arsurilor. Pentru a evita accidentele, este indicat să vă protejați mâinile cu mănuși.
Curățarea casei cu abur elimină acarienii
Acarienii sunt responsabili pentru un număr mare de alergii. Aburul îi distruge.

Ce să rețineți despre aparatele de curățat cu abur

Pentru a profita din plin de beneficiile aburului în curățarea locuinței, nu uitați să citiți în detaliu sfaturile producătorului. De asemenea, utilizați instrumente de siguranță, cu scopul de a minimiza șansele de arsură.

Folosiți aparatul cu abur în bucătărie, băi și dormitoare, atât timp cât suprafețele sunt rezistente la umezeală. Funcționează și pe perdele și saltele. Materialele sensibile pot fi deteriorate de căldură.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.