Curățarea corectă a chiuvetei de la robinet la sifon
 

Curățarea corectă a chiuvetei de la robinet la sifon

Pentru a curăța corect chiuveta, nu este necesar să cumpărați produse scumpe. Trebuie doar să urmați câțiva pași simpli.
Curățarea corectă a chiuvetei de la robinet la sifon

Ultima actualizare: 05 februarie, 2023

Curățarea corectă a chiuvetei se face de la robinet și până la sifon. Acestea sunt două părți fundamentale care ar trebui să fie întotdeauna curate pentru a evita mirosurile neplăcute. Trecerea timpului face ca aceste accesorii să acumuleze calcar, rugină și grăsimi. Acest lucru strică aspectul, limitează buna funcționare și murdărește bucătăria. Prin urmare, vă oferim cele mai bune sfaturi pentru curățarea corectă a chiuvetei.

Curățarea corectă a chiuvetei de la robinet la sifon

Pentru a vă curăța corect chiuveta, trebuie să începeți cu bateria. Este normal ca aceasta să înceapă să se murdărească și să se umple de calcar. Umiditatea constantă o face să ruginească, pierzându-și strălucirea și afectându-i funcționarea.

Igienizați bateria

Pentru a curăța și dezinfecta bateria, folosiți detergent neutru și o cârpă moale. Acestea sunt produsele cu care veți curăța partea exterioară. În ceea ce privește părțile interne, va trebui să scoateți filtrul pentru a-l înmuia într-un amestec dintr-o parte de oțet la trei părți apă. După câteva minute, scoateți piesa și montați-o la loc. Nu este nevoie de clătire. Acest truc elimină calcarul.

Eliminați rugina

Rugina apare din cauza umidității și trecerii timpului. Ea deteriorează obiectele și afectează estetica bucătăriei. Deși bateriile au o durată de viață limitată, nu este neapărat nevoie să le schimbați. Folosiți următoarele trucuri:

  • Aplicați antioxidanți speciali pentru a elimina rugina.
  • Puneți un strat de sare pe suprafața bateriei și adăugați suc de lămâie. Așteptați câteva ore și folosiți o perie moale pentru a freca suprafața. La final, clătiți cu multă apă.
  • Faceți o pastă din două linguri de bicarbonat de sodiu și sucul unei jumătăți de lămâie. Frecați părțile ruginite cu o perie moale.
  • Aplicați oțet alb și frecați pentru a elimina rugina și calcarul. Acest truc poate deteriora bateriile aurii.
Curățarea corectă a chiuvetei cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este unul dintre cele mai eficiente produse naturale atunci când vine vorba de curățarea chiuvetei.

Îndepărtați calcarul bateriei

Calcarul poate genera pete albe sau un strat gros de culoare galbenă sau negricioasă. Este normal ca acest compus de carbonat de calciu să se acumuleze, dar poate fi eliminat cu ușurință. După cum am menționat, este responsabil de scăderea duratei de viață a bateriei. Iată ce puteți face:

  • Aplicați un produs anticalcar cu rezultat imediat.
  • Frecați pulpa unei lămâi direct pe zona cu calcar. Pentru a îmbunătăți rezultatul, puteți aplica sucul de lămâie cu un burete. Nu folosiți lămâie dacă aveți baterii aurii.
  • Amestecați oțet cu apă caldă și frecați bateria cu o cârpă. Folosiți o perie moale pentru a curăța îmbinările.
  • Faceți o pastă din bicarbonat de sodiu și apă caldă. Lăsați-o să acționeze și clătiți cu multă apă.
  • Frecați calcarul cu pastă de dinți. Așteptați să acționeze și clătiți bine.
  • Aplicați făină pe petele de calcar și frecați cu o cârpă. Pare ciudat, dar funcționează foarte bine!

Curățați bateria din oțel inoxidabil

Grație rezistenței lor, majoritatea oamenilor preferă bateriile din oțel inoxidabil. Acestea necesită un tratament special. Deși sunt foarte bune, necesită curățare constantă. Curățați bateria cu detergent de vase sau oțet alb. Acesta din urmă trebuie diluat întotdeauna în apă caldă, deoarece este abraziv și poate face mai mult rău decât bine.

Spălați sifonul

Mirosul neplăcut al chiuvetei nu va dispărea doar prin curățarea suprafeței și a bateriei. Nu uitați de sifon! Aici rămân resturi de alimente și produse chimice. Când se descompun, încep să miroasă urât. Dacă aveți această problemă și ea persistă chiar dacă ați curățat deja toată bucătăria, aplicați trucurile de mai jos.

 

Chiuvetă de bucătărie
Există mai multe metode de curățare a sifonului chiuvetei. Puteți alege compuși naturali sau substanțe chimice industriale.

Amestecați bicarbonat de sodiu, oțet și apă fierbinte

Această metodă de curățare a sifonului chiuvetei este excelentă. Elimină mirosul urât și dezinfectează interiorul canalului de scurgere. Pur și simplu turnați o cană de bicarbonat de sodiu și două căni de oțet direct în sifon. Lăsați amestecul să-și facă efectul și apoi turnați apa fierbinte în orificiu.

Dacă nu aveți oțet, îl puteți înlocui cu suc de lămâie. Reacția care apare se numește redox și are un efect excelent.

Apelați la înălbitor

Dacă produsele naturale nu își fac treaba pentru că situația este mai complicată, folosiți un amestec obținut dintr-o jumătate de cană de înălbitor și o jumătate de cană de apă rece. Turnați în chiuvetă și așteptați 20 de minute. Lăsați apa să curgă, îndepărtând murdăria.

Pentru a reduce mirosul puternic de înălbitor, puteți finaliza curățarea cu suc de lămâie sau portocale. Acest lichid trebuie turnat fierbinte pentru ca mirosul să se mențină mai mult timp.

Pe lângă curățarea frecventă, curățați zilnic sifonul chiuvetei de resturi

Ultimul sfat în ceea ce privește curățarea sifonului are legătură cu prevenția. Nu aruncați mâncare în sifon pentru a evita apariția mirosului urât.

Aveți grijă cu grăsimile, care provoacă probleme grave scurgerilor. Ele se solidifică la contactul cu apa rece, formând un strat care captează resturile alimentare. Odată ce deșeurile ajung în natură, grăsimile dăunează grav mediului. Colectați uleiul și untura într-un recipient din plastic sau din sticlă și reciclați-le. Există firme dedicate colectării grăsimilor uzate.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.