5 trucuri pentru dezinfectarea bureților de vase
Știi de ce este atât de importantă dezinfectarea bureților de vase în mod periodic?
Bureții de vase se pot umple cu bacterii dăunătoare și microorganisme din cauză că sunt folosiți tot timpul pentru a curăța vesela, tacâmurile, oalele, etc. De fapt, unele studii au arătat că bureții de vase sunt unul dintre cele mai contaminate obiecte din casă, chiar mai mult decât bureții de baie.
De ce se întâmplă acest lucru?
Umiditatea și deșeurile alimentare din bureții de vase creează un mediu propice proliferării multor agenți patogeni.
Prin urmare, este esențial să înveți diferite metode pentru dezinfectarea bureților de vase, de preferință după fiecare utilizare. În acest articol, vei descoperi cinci trucuri pentru a dezinfecta bureții de bucătărie.
De ce este esențială dezinfectarea bureților de vase
Bureții de bucătărie sunt folosiți pentru spălarea vaselor și a altor ustensile. Din cauza materialului din care sunt făcuți, aceștia eliberează cu ușurință deșeurile de grăsimi și alimente care aderă la vase.
Bureții de vase sunt foarte murdari, deoarece umiditatea și orificiile minuscule care îi alcătuiesc sunt medii perfecte pentru dezvoltarea bacteriilor precum E. coli., Salmonella sau Campylobacter, printre altele. Acestea se înmulțesc mult mai rapid în acest mediu și pot supraviețui fără probleme până la două săptămâni.
Când îi folosești pentru a spăla vasele, multe dintre aceste microorganisme se pot răspândi pe diferite ustensile, crescând riscul apariției unei infecții.
Din fericire, tot ce trebuie să faci este să îi înlocuiești în mod regulat sau să folosești câteva trucuri pentru dezinfectarea bureților de bucătărie.
5 trucuri pentru dezinfectarea bureților de vase
Deși metodele de dezinfectare a bureților de bucătărie sunt destul de utile, trebuie totuși să îi înlocuiești de două ori pe lună. Chiar dacă pot arăta bine la exterior, pot adăposti deșeuri și bacterii dăunătoare pe dinăuntru.
Iată cinci soluții de dezinfectare a bureților de bucătărie.
1. Oțetul alb
Oțetul alb are un pH acid care favorizează eliminarea multor bacterii și deșeuri.
Oțetul alb este unul dintre cele mai bune produse naturale pentru dezinfectarea bureților de bucătărie. Datorită concentrației sale de acizi organici, acesta modifică mediul în care microorganismele se pot înmulți. În plus, elimină mirosurile și grăsimea.
Mod de utilizare
- Mai întâi, fierbe o cană de apă.
- Apoi, amestec-o cu o cană de oțet alb.
- Înmoaie buretele de vas în mixtura obținută timp de aproximativ 20 de minute.
- Strânge buretele în mod repetat pentru a ajuta la eliminarea mizeriei.
- Dacă crezi că este necesar, clătește-l bine cu apă și săpun.
Te-ar putea interesa:
2. Săpunul lichid pentru vase
Săpunul lichid pentru vase poate dezinfecta bureții datorită proprietăților sale. Cu toate acestea, pentru o curățare mai profundă, cel mai bine este să-l combini cu apă clocotită.
Mod de utilizare
- Mai întâi, pune o lingură de săpun lichid pentru vase într-un bol cu apă fiartă.
- Apoi, înmoaie buretele în mixtura obținută (ai grijă să nu te arzi).
- După aproximativ 20 de minute, clătește bine buretele și aruncă soluția.
3. Cuptorul cu microunde
Acest aparat poate fi folosit pentru a dezinfecta bureții de bucătărie datorită temperaturilor pe care le atinge.
Microundele ajută la eliminarea agenților patogeni din bureții de vase. Temperaturile ridicate modifică mediul umed caracteristic, împiedicând astfel înmulțirea microorganismelor.
Mod de utilizare
- În primul rând, reține că unii bureți sunt fabricați din materiale sintetice care se pot topi atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate. Prin urmare, înainte de a utiliza această metodă, este bine să înmoi buretele de bucătărie într-un bol care conține apă și oțet.
- Apoi, pune bolul în cuptorul cu microunde pentru 2 minute.
- Dacă buretele tău mirosea urât, această metodă va elimina instant mirosul neplăcut.
Ai grijă atunci când scoți bolul din cuptorul cu microunde deoarece te-ai putea arde.
4. Sucul de lămâie
Deși nu este cel mai puternic dezinfectant, sucul de lămâie este o alternativă bună atunci când nu există alte opțiuni. Sucul de lămâie este un agent antibacterian natural care poate ajuta la dezinfectarea suprafețelor și a vaselor.
Folosește-l dacă observi că bureții tăi de bucătărie sunt murdari sau miros urât.
Mod utilizare
- Stoarce sucul a mai multe lămâi și toarnă-l în apă fiartă.
- Apoi, înmoaie buretele de vase murdar timp de 20 de minute.
- Clătește-l cu apă rece și detergent lichid pentru vase.
Te-ar putea interesa:
5. Ulei esențial de arbore de ceai
Datorită proprietăților sale antimicrobiene, uleiul de arbore de ceai poate ajuta la oprirea dezvoltării bacteriilor.
Deși acest ingredient este cunoscut pentru utilizările sale terapeutice, este, de asemenea, o modalitate excelentă de a elimina microorganismele de pe diferite suprafețe. Poate chiar să elimine mirosurile neplăcute.
Mod de utilizare
- Mai întâi, adăugă 15 până la 20 de picături de ulei esențial de arbore de ceai într-o cană cu apă clocotită.
- Înmoaie buretele în amestec timp de 20 de minute.
- Apoi, clătește buretele. Dacă este în continuare murdar, spală-l bine cu detergent de vase.
Acum știi cât de important este să îți dezinfectezi bureții de bucătărie, așadar nu ezita să folosești una dintre metodele de dezinfectare amintite în acest articol!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cardinale, M., Kaiser, D., Lueders, T., Schnell, S., & Egert, M. (2017). Microbiome analysis and confocal microscopy of used kitchen sponges reveal massive colonization by Acinetobacter, Moraxella and Chryseobacterium species. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/s41598-017-06055-9
- Erdogrul, Ö., & Erbilir, F. (2000). Microorganisms in Kitchen Sponges. Internet Journal of Food Safety.
- Wolde, T., & Bacha, K. (2016). Microbiological Safety of Kitchen Sponges Used in Food Establishments. International Journal of Food Science. https://doi.org/10.1155/2016/1659784
- Rossi, E. M., Scapin, D., Grando, W. F., & Tondo, E. C. (2012). Microbiological Contamination and Disinfection Procedures of Kitchen Sponges used in Food Services. Food and Nutrition Sciences. https://doi.org/10.4236/fns.2012.37129
- Speirs, J. P., Anderton, A., & Anderson, J. G. (1995). A study of the microbial content of the domestic kitchen. International Journal of Environmental Health Research. https://doi.org/10.1080/09603129509356839