Logo image
Logo image

Cum se curăță vasele de porțelan pătate?

5 minute
Porțelanul este un material elegant și foarte atrăgător, deși poate fi dificil de curățat. Cu aceste sfaturi, veți putea îndepărta ușor petele de pe vasele din porțelan!
Cum se curăță vasele de porțelan pătate?
Ultima actualizare: 08 aprilie, 2023

O veselă din porțelan este unul dintre cele mai elegante moduri de a aranja masa. Calitatea, durabilitatea și rezistența porțelanului diferă. Atunci când vine vorba de igienizare, apar mereu probleme din cauza petelor. Cum se curăță vasele de porțelan pătate pentru a arăta ca noi?

Nu este necesar să aveți accesorii speciale de curățare. Este nevoie doar de câteva consumabile de bază, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, oțetul alb și cârpele din microfibră. Evitați utilizarea de înălbitor și apă clocotită, deoarece acestea pot deteriora materialul fragil.

Cu ce se curăța vasele de porțelan pătate?

Porțelanul este un material originar din China, a cărui fabricare se bazează pe acțiunea căldurii asupra argilei. Exista diferite tipuri de porțelan, cu grosime mai mare sau mai mică. Toate versiunile au o anumită fragilitate, așa că este nevoie de măsuri specifice pentru igienizare.

Datorită frumuseții sale, acest tip de ceramică este adesea folosit pentru decor: ornamentele, vazele și recipientele din porțelan sunt comune. Una dintre cele mai frecvente utilizări este vesela.

Vesela din porțelan are un mare dezavantaj: se pătează, se uzează și își pierde culoarea în timp. Din acest motiv, există metode specifice pentru a îndepărta murdăria, având grijă de material.

Produse utile

Există diferite moduri de a aborda curățarea porțelanului. Deși există produse comerciale speciale, nu este necesar să mergeți la cumpărături și să cheltuiți o avere.

Puteți folosi următoarele:

  • Burete
  • Apă caldă
  • Oțet alb
  • Lavetă din microfibră
  • Bicarbonat de sodiu
  • Perie cu peri moi

Descoperiți: 5 trucuri de curățare virale de pe TikTok care funcționează și 3 care nu

Some figure
Bicarbonatul de sodiu este un produs util pentru curățarea locuinței.

Protecție

Dacă utilizați produse de curățare din comerț, este important să urmați instrucțiunile producătorului. În plus, alegeți un mediu ventilat pentru igienizare, deoarece aceste elemente conțin substanțe chimice care se acumulează în aer. Purtați de fiecare dată mănuși de cauciuc pentru a vă proteja pielea.

Cum nu se curăță vasele de porțelan pătate?

Există câteva lucruri care nu ar trebui folosite la curățarea porțelanului, cum ar fi înălbitorul. De asemenea, niciun produs de curățare puternic sau abraziv nu este potrivit pentru porțelan. Trebuie să evitați și apa foarte fierbinte și schimbările bruște de temperatură, deoarece acestea pot deteriora vasele și decorațiunile.

Aplicarea de apă călduță este cea mai bună opțiune.

De asemenea, o idee bună este să testați metoda de curățare pe o parte ascunsă a obiectului.

Cum se curăță vasele de porțelan pătate?

În general, nu se recomandă introducerea obiectelor din porțelan în mașina de spălat vase. Porțelanul fin tinde să se deterioreze rapid.

Curățare cu bicarbonat de sodiu

Una dintre cele mai comune metode de curățare este cea manuală cu bicarbonat de sodiu. Faceți o pastă cu acest produs și frecați cu un burete zonele pătate. Mișcarea trebuie să fie fină, pentru a nu zgâria materialul.

Curățare cu oțet alb

Oțetul alb este un produs foarte eficient pentru igienizare. În cazul veselei din porțelan, acesta trebuie aplicat pe părțile pătate după amestecarea cu sare. Se lasă să acționeze între 30 de minute și o oră. Mai întâi, încercați produsul pe o secțiune mică.

Curățare cu borax

Boratul de sodiu este din ce în ce mai folosit pentru curățarea casei. În cazul veselei din porțelan este eficient pentru îndepărtarea petelor produse de ceai sau cafea. Boraxul se amestecă cu suc de lămâie. Vasul se freacă ușor și se clătește cu apă.

Curățare cu peroxid de hidrogen

Dacă petele de pe porțelan sunt dure, încercați o soluție de bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen. Aplicați pe murdărie și lăsați să acționeze. După cel puțin 30 de minute, îndepărtați și clătiți.

Procesul de albire

Un exemplu special în igienizarea porțelanului este procesul de albire și de recuperare a luciului. Acesta este singurul moment în care se aplică înălbitor. Folosiți mănuși de cauciuc.

Așezați vasele într-un recipient cu apă caldă și câteva picături de înălbitor. Lăsați-le la înmuiat o oră. Spălați-le cu un burete și detergent de vase.

Sfaturi pentru curățarea altor obiecte din porțelan

Porțelanul este prezent și în baie. Multe obiecte sunt realizate din acest material, deoarece adaugă farmec vizual spațiului. Cu toate acestea, necesită un tratament special de curățare:

  • Căzi: aceste tipuri de căzi au adesea pete de rugină. În acest caz, se recomandă spălarea cu peroxid de hidrogen.
  • Toaletă: calcarul din toaletă poate fi foarte greu de îndepărtat. Încercați peroxidul de hidrogen și, dacă acesta nu funcționează, cumpărați produse speciale din comerț.
  • Gresie: gresia are adesea pete de calcar. Pregătiți o pastă de bicarbonat de sodiu pentru curățare.
  • Chiuvete: aceste obiecte din porțelan pot avea pete de grăsime sau rugină. În acest caz, aplicați un amestec de bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen. Clătiți bine.
  • Robinete și dușuri: în acest caz, curățarea este simplă. Aplicați detergent de vase și apă caldă.
Some figure
Baia este o zonă a casei care poate avea multe obiecte din porțelan.

Curățarea ornamentelor din porțelan

Ornamentele din porțelan sunt elegante și valoroase. Curățați-le delicat, urmând o serie de pași și recomandări.

Utilizați o cârpă din microfibră și apoi o perie cu peri moi. Puneți ornamentele într-un recipient de plastic pentru a preveni loviturile, crăparea sau spargerea. Umpleți recipientul cu apă caldă și spălați ornamentele cu un burete și detergent de vase. După clătire, lăsați-le să se usuce bine.

Descoperiți: Curățarea casei cu abur: avantaje și dezavantaje

Cum să curățați vasele de porțelan îngălbenite?

Porțelanul este un material foarte plăcut și funcțional, dar poate implica multă muncă la curățare. Uneori, pe suprafața sa apar pete gălbui. Petele gălbui se îndepărtează cu bicarbonat de sodiu, oțet, apă și un burete.

Majoritatea petelor care afectează vesela din porțelan pot fi curățate. Prin urmare, prin igienizare regulată, îi puteți prelungi durata de viață!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.