15 lucruri pe care să nu le pui în mașina de spălat vase
 

15 lucruri pe care să nu le pui în mașina de spălat vase

Dacă nu ești atent, poți pierde unelte valoroase de bucătărie. Păstrează cuțitele de ultimă generație, tigăile antiaderențe și tocătoarele departe de mașina de spălat vase.
15 lucruri pe care să nu le pui în mașina de spălat vase

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Da, știm că economisești mult timp. În ciuda acestui fapt, există lucruri pe care nu ar trebui să le pui în mașina de spălat vase. În caz contrar, vei ajunge să le strici.

Poate că nu îți place să speli vasele cu mâna, dar atunci când vine vorba de articole delicate, aceasta este cea mai bună metodă. Dacă te hotărăști să economisești câteva minute la treburile casnice, trebuie să investești în veselă sau în alte ustensile de bucătărie sau poate chiar într-un aparat nou.

15 lucruri pe care să nu le pui în mașina de spălat vase

1. Oale și tigăi din fontă emailată

Ai grijă! Deși poți pune majoritatea oalelor și tigăilor emailate în mașina de spălat vase, există unele mai sensibile. Cum îți dai seama? Acest lucru va depinde de marcă.

Cel mai sigur este să citești instrucțiunile producătorului. Dacă nu le ai, alege să le speli manual cu un burete moale. În caz contrar, riști să spargi smalțul.

Unii experți spun că, pentru ca fonta să își păstreze proprietățile (încălzire rapidă, transmitere și reținere de căldură), este indicat să fie spălată cu apă fierbinte fără detergent, uscată imediat și unsă cu puțin ulei de măsline.

2. Oale și tigăi antiaderente

Suprafețele antiaderente sunt foarte delicate. Prin urmare, cu excepția recomandărilor producătorului, acestea nu trebuie puse în mașina de spălat.

Detergenții folosiți în mașina de spălat vase sunt foarte puternici. Acest lucru, împreună cu jeturile presurizate declanșate de mașină, pot provoca ruperea unor bucăți de înveliș.

Este recomandat să folosiți puțin lichid de spălat vase. Suprafață nu trebuie zgâriată. Uscarea se face cu un prosop moale.

Obiecte pe care să nu le pui în mașina de spălat vase

3. Ceramică sau vase de lut prost glazurate

Vasele de lut, dacă nu sunt bine sigilate, sunt poroase. Vasul se poate sparge. Jeturile de apă fierbinte cu presiune distrug glazura și facilitează incubarea agenților patogeni.

Situația se agravează dacă vasele sunt folosite la temperaturi ridicate și în medii umede. De aceea, este recomandat să le speli manual cu un detergent blând și să le usuci foarte bine cu o cârpă curată.

4. Wok

Wok-urile sunt vase de gătit utile pentru prăjire. Pot fi din fontă sau oțel carbon și au mâner din lemn. Aceste materiale nu trebuie puse în mașina de spălat vase. În plus, din cauza volumului lor nu vor încăpea în mașini.

5. Recipiente din plastic subțire

Recipientele din plastic se pot distruge mașina de spălat vase. Regula este simplă: trebuie să te asiguri că sunt potrivite pentru încălzirea alimentelor în cuptorul cu microunde.

Dacă nu sunt, atunci nu pot fi spălate în mașină. Caută imaginea unei furculițe cu un pahar; acesta este indicația că plasticul este rezistent și poate fi spălat cu apă fiartă. În caz contrar, plasticul poate elibera substanțe toxice și se poate uza. Se va deforma și se va strica mai devreme decât este prevăzut de producător.

6. Cuțite high-end

În cazul cuțitelor convenționale, nu există nicio problemă. Cuțitele pe care le folosesc bucătarii sunt realizate dintr-un metal special pe care căldura mașinii de spălat vase îl poate deforma. Cuțitele se vor toci și nu vor mai tăia bine, iar mânerele vor fi distruse.

7. Termosuri

Termosurile au o structură internă care permite menținerea lichidelor calde sau reci mai mult timp. Prin urmare, dacă le pui în mașina de spălat vase, apa sub presiune poate ajunge între straturile interioare. Acest lucru poate duce la apariția mucegaiului.

8. Tocătoare și ustensile din lemn

Condițiile în care mașina de spălat vase igienizează ustensilele ajung să genereze fisuri in lemn. Astfel, atunci când acestea sunt folosite, sucurile și sosurile din preparate se infiltrează în material. În plus, lemnul tinde să se deformeze, durata sa de viață utilă scurtându-se.

9. Ustensile din aluminiu și cupru

Apa fierbinte cu detergent puternic tinde să afecteze negativ atât aluminiul, cât și cuprul, determinându-le să oxideze în timp. Ai grijă să nu pui în mașina de spălat vase articole realizate din aceste materiale.

10. Ustensile supradimensionate

Articolele supradimensionate pot deteriora mașina de spălat vase și pot strica ustensilele din interior. Ele împiedică rotirea mecanismului de spălare.

Formele de prăjituri sunt obiecte delicate și fragile care nu vor rezista la condițiile mașinii de spălat vase. Același lucru se întâmplă și cu formele de tort sau cele de guguluf.

11. Capacele oalelor sub presiune și garniturile acestora

Aceste accesorii sunt foarte delicate și materialele lor nu pot rezista la apă fierbinte, deoarece se deformează și își pierd eficacitatea.

Capacele oalelor sub presiune au o supapă care are o garnitură în interior, care se poate deteriora dacă există particule de detergent care ajung să înfunde zona. Mânerul este un alt element care, după fiecare spălare, se deteriorează și se deformează.

12. Articole cu etichete sau lipici

Vesela trebuie să fie lipsită de resturi de mâncare, etichete sau lipici. Este recomandat să îndepărtezi orice murdărie înainte de a introduce obiectele în mașină. În caz contrar, canalele de scurgere, țevile și alte accesorii din mașina de spălat vase s-ar putea înfunda.

13. Aparate de cafea italiene

Datorită structurii lor, cafetierele italiene nu trebuie spălate în mașină. Nu este recomandat să le spălați cu detergent. Cel mai sigur este să le igienizați doar cu apă fierbinte.

Ibric special pentru cafea
Vasele de cafea italiene sunt speciale. Spălarea lor optimă asigură producerea unei cafele de calitate.

14. Răzătoare

Răzătoarea are o margine tăioasă, la fel ca și cuțitele. Când intră în contact cu apa fierbinte, se degradează. Din cauza structurii și colțurilor răzătoarei, cel mai bine este să o speli manual.

15. Căni, pahare și alte articole din cristal

Cristalul este un material mai delicat, deci este mai scump. Dacă este supus la temperaturi ridicate, tinde să se deformeze și chiar să se spargă. Spală aceste articole manual. Totuși, unele mașini de spălat vase au programe pentru acest tip de material.

Atenție la „setările speciale” ale mașinii de spălat vase

Unele mașini de spălat vase au setări speciale pentru articolele de pe listă. Dar, adevărul este că riști ca rezultatele să nu fie cele dorite.

Oricare ar fi decizia ta, trebuie să știi că partea inferioară a mașinii de spălat vase este cea care atinge cele mai ridicate temperaturi. În plus, este zona în care ustensilele intră mai mult în contact cu detergentul. Pune obiectele fragile în partea de sus.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.