Cum se face diferența între un coș și herpesul labial?
 

Cum se face diferența între un coș și herpesul labial?

Dacă simți o ușoară înțepătură și vezi roșeață în jurul buzelor, te întrebi dacă ai un coș sau herpes labial. Citește mai departe pentru a afla cum să le deosebești!
Cum se face diferența între un coș și herpesul labial?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 februarie, 2023

Diferența între un coș și herpesul labial definește tratamentul. Deși sunt probleme ale pielii foarte diferite, la început pot fi asemănătoare. Să-ți pui această întrebare este crucial. Nu este o simplă curiozitate. În acest articol, vom analiza ambele probleme și vom învăța să le identificăm în funcție de caracteristici.

Caracteristicile coșurilor

Coșurile sau punctele negre apar atunci când un por este blocat din cauza uleiului și acumulării de celule moarte. Bacteriile care se află pe piele produc o infecție. Cu puțin timp înainte de a apărea la suprafață, coșul poate fi simțit ca un mic nodul sub piele. Coșul se manifestă apoi sub forma unei umflături roșii. După câteva zile, apare un punct cu puroi.

Coșurile pot apărea aproape oriunde pe pielea feței: frunte, nas, obraji și chiar în jurul buzelor. În această ultimă locație seamănă foarte mult cu herpesul. Coșurile nu apar pe suprafața buzelor (zona pe care se aplică rujul), ci cel mult pe contur.

Această problemă este destul de comună. În adolescență, aproape toți avem coșuri sau puncte negre. Cu toate acestea, acneea există și la adulți. Deși nu este contagioasă, este posibil să se răspândească dacă nu luăm măsuri de precauție. Coșurile nu trebuie stoarse, deoarece bacteriile pot fi dispersate.

Coșuri pe față
Când acneea este răspândită, este ușor de depistat.

Cum să identifici herpesul labial?

Orice infecție cauzată de virusul herpes simplex (HSV) se numește herpes. Acesta poate afecta diferite zone ale corpului, mai ales membranele mucoase.

Herpesul labial se poate transmite prin salivă sau prin contactul cu persoane infectate. Este oportun să subliniem că este foarte ușor de răspândit și destul de frecvent. Se estimează că 70% dintre oameni se infectează la un moment dat.

Deși nu provoacă întotdeauna focare, se manifestă sub forma uneia sau mai multor vezicule roșii. O modalitate de a face diferența dintre un coș și herpesul labial este aspectul acestuia din urmă. Herpesul se poate forma pe buza superioară, dar apare și în jurul gurii, sub buza inferioară sau între gură și nas.

În ceea ce privește simptomele, herpesul este ușor dureros și provoacă senzația de arsură chiar și înainte de apariție. Veziculele se vor sparge, iar lichidul va curge. Apoi se va forma o crustă, care ulterior va cădea.

Cum se face diferența între un coș și herpesul labial?

Deși există unele asemănări, există diferențe clare între un coș și herpesul labial. Să vedem care sunt aspectele care le deosebesc cel mai mult!

Formă

Herpesul este o veziculă; când există mai multe leziuni, au aspectul unui set de vezicule lipite. Coșul este o umflătură cu o formă mai rotunjită.

Culoare

Când apare, herpesul este limpede, cu un ton sidefat. Coșul este mai degrabă roșu, ca o iritație. Apoi, herpesul devine gălbui. La maturitate, coșul prezintă un punct alb.

Locație

Coșurile pot apărea pe marginea buzei, dar niciodată în interior. Aceasta este una dintre trăsăturile care ne permit să facem imediat diferența între un coș și herpesul labial.

Textură

La început, herpesul este moale și sensibil la atingere (nu trebuie atins). La uscare devine aspru; devine o crustă uscată, ca o rană. Textura coșului este asemănătoare cu cea a pielii, deși puroiul este moale.

Durată

În cazul herpesului, veziculele se sparg în câteva zile. Pentru vindecare, este nevoie de 2 sau 3 săptămâni.

Coșul se vindecă în 3 – 7 zile dacă nu este atins sau stors. În caz contrar, poate persista mai mult de o săptămână.

Consecințe

Herpesul dispare fără a lăsa urme sau cicatrici, deși poate reapărea în același loc. În schimb, coșurile pot lăsa urme sub formă de găuri, șanțuri sau cicatrici, mai ales atunci când sunt stoarse.

Reactivare

După prima infecție, herpesul rămâne în organism într-o formă inactivă, dar latentă, pe tot parcursul vieții. Este posibil să nu se mai manifeste, deși tinde să fie reactivat de stres, modificări ale sistemului imunitar sau febră.

Tratamentul coșurilor și herpesului labial

În cazul herpesului, focarul dispare de la sine. Cu toate acestea, există medicamente antivirale care ajută la ameliorarea disconfortului. Acestea, consumate la începutul unui focar, pot reduce severitatea și durata episodului. În plus, există tratamente naturiste pentru herpesul labial care includ ceai negru, iaurt, roșii, bicarbonat de sodiu și miere.

Balsamurile și unguentele de buze sunt utile pentru a preveni apariția uscăciunii și a crăpăturilor. Un lucru foarte important este ca acestea să fie aplicate cu un tampon de vată, nu cu degetele.

Pentru coșuri, se folosesc creme și unguente cu acid salicilic, alfa hidroxiacizi, peroxid de benzoil, etc.

Herpes pe buze
Herpesul labial tinde să fie localizat în interiorul buzei. Coșurile apar la periferie.

Pot fi prevenite coșurile și herpesul labial?

În cazul coșurilor, factorii declanșatori ai acneei pot fi controlați. Igiena strictă și reducerea consumului de alimente bogate în grăsimi sunt considerate măsuri ideale, deși relația dintre dietă și acnee a fost pusă la îndoială.

În cazul herpesului bucal, trebuie luate masuri pentru a preveni răspândirea acestuia, atât la aceeași persoană, cât și la cei din jur. În această ordine de idei, este foarte important să evităm să spargem sau să atingem rănile, să-i sărutăm pe alții sau să-i lăsăm să ne folosească obiectele personale atunci când avem un focar.

De asemenea, dacă ești o persoană predispusă la herpes labial, este bine să ții cont de circumstanțele sau evenimentele care declanșează focarele. Acest lucru va preveni manifestarea virusului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.