Cum se folosește cafeaua măcinată pentru plante și ce beneficii are?
Cafeaua măcinată este folosită pentru a pregăti băuturi, dulciuri și preparate sărate, dar este utilă și pentru plante. Unii oameni nu cunosc ultima utilizare a produsului, dar folosirea cafelei în grădinărit devine din ce în ce mai frecventă, deoarece aceasta este o componentă naturală.
Boabele de cafea măcinate sunt potrivite pentru fertilizarea pământului, hrănirea vegetației și combaterea dăunătorilor. Modul de aplicare este determinat de scopul utilizării.
Cafeaua măcinată pentru plante: ce beneficii are?
Cafeaua este un diuretic datorită acizilor clorogenici și sărurilor de potasiu. Se remarcă și în îngrijirea personală, fiind inclusă în șampoane, seruri, creme și alte produse de înfrumusețare. În plus, cafeaua are capacitatea de a absorbi mirosurile.
La toate aceste utilizări se adaugă și încorporarea cafelei în solul din grădină. Cafeaua acționează ca materie organică pentru sol și ajută plantele să prospere. Conține azot, fosfor și magneziu, micronutrienți foarte utili în solurile acide.
Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a susține eficacitatea cafelei asupra plantelor, mulți spun că respinge dăunătorii și vindecă ciupercile în culturile de castraveți, spanac și roșii, de exemplu.
Totuși, Servicultura Urbana y Ecologización Urbana evidențiază contraproductivitatea acestei substanțe în cazul anumitor plante:
- Violetă
- Praz
- Ridiche
- Floarea soarelui
- Broccoli
Cum se folosește cafeaua măcinată pentru plante?
Cafeaua măcinată este utilă sub formă de compost, combinată cu frunze uscate și coji de legume, fructe sau ouă. Este suficient să amestecați ingredientele și să le adăugați în ghivece sau direct în pământ. Aproape orice legumă este compatibilă cu acest ingredient, dar pentru mai multe informații, cereți sfatul unui specialist în grădinărit.
Repelent pentru dăunători și plante
Melcii evită cafeaua, așa că este mai puțin probabil să se apropie de plante. De asemenea, proprietățile cafeinei împiedică creșterea buruienilor nedorite.
Recomandăm: 5 soluții pentru exterminarea dăunătorilor
Îngrășământ
Deși puțin mai scumpă, cafeaua proaspăt măcinată este un îngrășământ excelent. Întindeți un strat subțire pe sol. O altă modalitate de a fertiliza cu zaț de cafea este să amestecați 2 căni cu 20 litri de apă. Lăsați amestecul să stea peste noapte și pulverizați-l pe plante a doua zi.
Reglarea pH-ului solului
UNEMI a evaluat într-un experiment calitatea chimică și fizică a unui compost preparat cu zaț de cafea; amestecul a avut cel mai mare grad de aerare și porozitate totală, comparativ cu alte composturi ale căror baze au fost resturile vegetale. În ceea ce privește pH-ul, conductivitatea electrică și raportul carbon-azot, cafeaua a avut rezultate excelente.
Vermicompostare
Râmele folosesc cafeaua ca hrană, așa cum arată un articol publicat de Ground to Ground. Această formă de compostare este benefică pentru plante.
Mulci
Universitatea din Arizona evidențiază faptul că textura fină a cafelei este ideală pentru formarea de mulci. Recomandarea instituției este ca stratul să fie de 1,2 cm, întărit cu o căptușeală de așchii de lemn care să nu depășească grosimea de 10 cm. O tehnică de mulcire utilă este presărarea zațului de cafea și apoi greblarea solului pentru îmbinare.
Agent de înrădăcinare
Concentrațiile optime de cafeină accelerează creșterea rădăcinilor în cazul microbutașilor. Acest lucru este dovedit de BIO Web de Congresos. Densitatea maximă este 0,1% pentru a evita necroza țesutului.
Descoperiți: Cafeaua zilnică și vasele de sânge: cât de bună este?
Dacă aveți animale de companie, aveți grijă la cafeaua măcinată pentru plante
Cafeaua măcinată este o alternativă potrivită pentru îngrijirea anumitor specii, având în vedere calitățile sale naturale. Dacă aveți animale de companie, evitați contactul acestora cu ingredientul menționat.
Fundația Affinty susține că nivelurile ridicate de cafeină pot intoxica pisicile și câinii care ingerează solul tratat. Potrivit GrowVeg, doza periculoasă este greu de estimat, deoarece concentrația variază.
Având în vedere cât de curioase pot fi animalele de companie, experții sugerează să îngropați cafeaua cât mai mult posibil, până când aceasta este camuflată de restul compostului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Blanco, Y., (2006). La utilización de la alelopatía y sus efectos en diferentes cultivos agrícolas. Cultivos Tropicales, 27(3),5-16. https://www.redalyc.org/pdf/1932/193215825001.pdf
Hendry, H. (2018). Una guía de sentido común para usar café molido en el jardín. GrowVeg. https://www.growveg.com/guides/a-common-sense-guide-to-using-coffee-grounds-in-the-garden/
Muratova, S., Papikhin, R., Khoroshkova, Y. (2020). El efecto de la cafeína en un medio nutritivo sobre la rizogénesis de las plantas del género Rubus. BIO Web de Congresos, 23(03013). https://www.bio-conferences.org/articles/bioconf/full_html/2020/07/bioconf_plamic2020_03013/bioconf_plamic2020_03013.html
Redacción Fundación Affinity. Alimentos tan deliciosos como tóxicos para perros y gatos. Fundación Affinity. https://www.fundacion-affinity.org/perros-gatos-y-personas/tengo-un-animal-de-compania/alimentos-tan-deliciosos-como-toxicos#:~:text=Y%20es%20que%20el%20caf%C3%A9,un%20colapso%20o%20la%20muerte.
Rivas-Nichorzon, M., & Silva-Acuña, R. (2020). Calidad Calidad física y química de tres compost, elaborados con residuos de jardinería, pergamino de café y bora (Eichhornia Crassipes). Ciencia UNEMI, 13(32), 87–100. https://doi.org/10.29076/issn.2528-7737vol13iss32.2020pp87-100p
Sarah J. Hardgrove, Stephen J. Livesley. (2016). La aplicación de posos de café usados directamente a los suelos de agricultura urbana reduce en gran medida el crecimiento de las plantas. Servicultura Urbana y Ecologización Urbana, 18, 1-16. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1618866716300103#!
Schalau, J. (2018). Usar posos de café en el jardín. Universidad de Arizona. https://extension.arizona.edu/using-coffee-grounds-garden#:~:text=in%20thick%20layers.-,Dr.,organic%20mulch%20like%20wood%20chips.
Shanegenziuk. (2012). Algunos pros y contras de la cría de gusanos. Ground to Ground. https://groundtoground.org/2012/05/06/some-dos-and-donts-of-worm-farming/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.