Cum se tratează înțepătura de viespe asiatică?
Înțepătura de viespe asiatică constituie o problemă care trebuie abordată cu grijă. În majoritatea cazurilor, nu are consecințe grave, însă poate duce la deces în anumite situații.
Viespea asiatică a fost detectată în Europa în 2004. Numele său denotă faptul că provine din Asia de Sud-Est, dar este cunoscută și ca viespea cu picioare galbene. S-a răspândit în alte țări de pe continentul asiatic și a ajuns în Spania în 2010. Conform unor rapoarte recente, se pare că a ajuns și în Statele Unite.
Înțepătura de viespe asiatică inoculează mai mult venin decât înțepătura unei viespi obișnuite. Evoluția episodului va depinde de persoana atacată. Dacă este la alergică la această insectă, reacția ar putea fi severă.
Pericolele înțepăturii de viespe asiatică
Este important de menționat faptul că înțepătura de viespe asiatică duce la moarte doar în 0,08% din cazuri. Evident, această rată de mortalitate este foarte scăzută. Însă în toate cazurile produce o reacție mai dureroasă decât alte înțepături de viespe. La baza acestui fenomen stă faptul că viespea asiatică este mai mare și dispune de mai mult venin.
Viespea asiatică, a cărei denumire științifică este Vespa velutina, este o insectă care poate măsură până la 3,47 cm. Trăsăturile sale caracteristice sunt mărimea și culoarea neagră a corpului, ce o disting de viespile europene. Spre deosebire de albine, viespile pot înțepa de mai multe ori.
Citește și:
Principalul pericol asociat înțepăturii de viespe asiatică este faptul că poate produce o reacție alergică a sistemului imunitar. Problema este că, în majoritatea cazurilor, nu putem ști dacă acest tip de reacție va surveni sau nu la un pacient anume. Nu există teste care să prezică această alergie.
Efectele înțepăturii de viespe asiatică
Inițial, înțepătura de viespe asiatică produce o durere ascuțită, ca atunci când te înțepi cu un ac gros. Pacientul poate experimenta mâncărimi intense, asemănătoare celor cauzate de arsuri. Apoi, o porțiune mare din piele se va inflama și durerea va persista, în medie, 24 de ore.
Un pericol mare este faptul că viespile asiatice pot ataca regiune sensibile, cum ar fi membranele mucoase ale gurii, ale ochilor sau ale nasului. Totodată, reține că această insectă eliberează un feromon prin intermediul acului său, ceea ce încurajează restul stupului să atace.
Ar putea să te intereseze:
Dacă survine o reacție alergică, există un risc de șoc anafilactic la 30-60 de minute de la înțepătură. Această reacție prezintă patru grade:
- Gradul I: urticarie larg răspândită, mâncărimi, anxietate și disconfort;
- Gradul II: inflamarea membranelor mucoase, presiune în piept, dureri abdominale, greață, vomă, diaree și amețeală;
- Gradul III: dificultăți de respirație, la înghițire și în emiterea sunetelor, confuzie și o senzație de moarte iminentă;
- Gradul IV: toate simptomele menționate anterior, plus hipotensiune arterială, colaps, incontinență, învinețirea pielii și pierderea cunoștinței.
Măsuri pentru a trata înțepătura de viespe asiatică
Viespile asiatice atacă doar atunci când se simt amenințate. Așadar, ai grijă să nu te apropii de stupul lor. În plus, nu încerca să le ucizi sau să le faci rău dacă apar. Este important să ai mare grijă când explorezi spațiile verzi sau cele unde există lemne. Cel mai bun mod de a evita asemenea probleme este să le previi.
Dacă o viespe asiatică te înțeapă, te sfătuim să aplici o compresă rece pe regiunea vizată. Acest truc te va ajuta să reduci inflamația și durerea. Poți aplica și comprese cu oțet pentru a obține același efect. În cazul în care disconfortul resimțit este foarte mare, aplică o cremă pe bază de corticosteroizi și ia un antihistaminic oral. Se poate apela și la corticosteroizii orali dacă este nevoie.
Reacția alergică cauzată de înțepătura de viespe asiatică este o urgență medicală care trebuie tratată cât mai curând posibil. Dacă ai în istoric acest tip de alergie, nu amâna momentul și mergi la spital. Procedează la fel când detectezi o reacție subită. Deși doar 3% din populația generală este alergică la înțepătura de viespe asiatică, nu ai cum să știi dacă faci sau nu parte din acest grup.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Outón Cacheiro, L. (2016). Estudio preliminar sobre la problemática de la invasión de la avispa asiática (” Vespa velutina” Lepeletier, 1836) en Galicia (España).
- Cristobal Pinto, P., Navarro Gomez, M., Zapatero Remon, L., Hernandez Sampelayo Matos, T., & Gomez Campdera, J. A. (1994). PICADURA DE AVISPA. Acta Pediatrica Espanola.
- Ortega Casanueva, C. (2018). PEDIATRÍA INTEGRAL 138 Introducción Alergia a la picadura de insectos. In Pediatr Integral.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.