Cum stabilești relația cu nou-născutul? Sfaturi practice
Lupta pentru a forma relația cu nou-născutul este normală și obișnuită, așa că nu-ți face prea multe griji dacă acest lucru nu se întâmplă imediat după naștere. Atașamentul profund despre care ai auzit are nevoie de timp pentru a se dezvolta.
Nu trebuie să te simți vinovată, mai ales dacă ești proaspătă mămică sau dacă problemele din timpul sarcinii au fost multiple. Probabil că ai fost obosită după naștere. Este similar cu sentimentul pe care îl ai după exerciții fizice intense. Pe lângă schimbările hormonale, corpul este epuizat din cauza efortului fizic și mintea se află într-o stare similară.
Există și incertitudinea care vine odată cu nașterea și nedumerirea cu privire la ceea ce reprezintă maternitatea. Nu dispera și nu te simți ca o mamă rea dacă pur și simplu nu ai un instinct matern. Ai răbdare și încredere că relația cu nou-născutul va apărea. Citește mai departe pentru a descoperi câteva sfaturi despre cum să construiești această legătură!
Așteptări înainte de naștere
Viitoarele mămici au anumite așteptări și idei despre nașterea bebelușului. Obstetricianul prezintă scenariile și este posibil să știi deja dacă poți naște vaginal sau vrei să planifici o cezariană.
Ai deja anumite așteptări. Probabil că te vezi în poziția romantică a mamei îndrăgostite de pruncul ei. Acest lucru este răspândit în cultura cotidiană de mass-media. Desigur, nu te vezi niciodată ca fiind o mamă epuizată și confuză.
Adaugă aceste așteptări nerealiste la sfaturile bine intenționate, dar nesolicitate, care vor veni adesea de la familie și prieteni. Vei fi copleșită de situație, mai ales că nu toți copiii se nasc în condiții optime. Ei bine, se pare că nu este nerezonabil să te întrebi de ce nu poți stabili o relație cu bebelușul.
Citește mai mult: Râgâitul după masă la copii: este necesar?
Relația cu nou-născutul
Unii spun că începe de îndată ce devii conștientă de noua ființă din tine. În ciuda acestui fapt, trebuie să știi că, la fel ca în orice relație umană, poți construi această legătură dacă nu apare în mod natural. Niciun manual nu explică pe deplin cum să fii mamă sau cum să te apropii de bebeluș.
Legătura începe să se manifeste la unele mame imediat ce își dau seama că sunt însărcinate. La alte femei, acest lucru nu se întâmplă. După primele săptămâni dificile și obositoare, pare că nu se va întâmpla deloc. Multe femei nu experimentează această legătură timp îndelungat. Dar, în cele din urmă, vă veți adapta unul la celălalt.
Sfaturi pentru a-ți îmbunătăți relația cu nou-născutul
Nu există nici un ghid pentru stabilirea relației dintre mamă și copil. Cu toate acestea, există câteva lucruri utile la care poți recurge.
1. Stabilește contactul fizic
Ține bebelușul pe piept, direct pe piele. Unii numesc acest lucru metoda cangurului. Este deosebit de important pentru copiii prematuri, deoarece le permite să-și regleze temperatura. Având copilul aproape și simțindu-i respirația și mirosul, vei avea senzații plăcute ce induc atașamentul.
2. Uită-te în ochii bebelușului
Profită de ora de alăptare pentru a te uita în ochii bebelușului. S-ar putea ca acesta să nu se concentreze asupra ta la început, dar, cu timpul acest lucru se va schimba. Contactul vizual completează timpul de hrănire și îi arată că ești acolo. Mai târziu, poți alege o melodie specifică pentru a o asocia cu timpul petrecut împreună.
3. Dormi cu cel mic
Dormitul împreună creează un climat de intimitate care vă permite să vă conectați. Lasă-l pe cel mic să doarmă mai des cu tine. Mângâie-l cu drag și masează-l. Stimulează-i dezvoltarea și întărește relația dintre voi.
Află mai mult: Ce este pregorexia și care sunt riscurile sale?
4. Odihnește-te
Sosirea unui nou-născut implică îngrijire, atât ziua, cât și noaptea. Nu încerca să ai grijă de bebelușul tău singură, pentru că vei fi prea obosită.
Nu refuza oferta unui membru al familiei de a te ajuta. Odihna îți va permite să ai o dispoziție bună pentru a petrece timp de calitate cu bebelușul.
5. Vorbește despre emoțiile pe care le simți
Te străduiești să creezi relația cu nou-născutul, dar nu reușești. Vorbește cu cineva despre asta. Alege pe cineva care nu te va judeca. Vorbitul cu o altă mamă o va determina să mărturisească că a trecut prin același lucru. Important este să spui ceea ce simți.
6. Regăsește-te ca mamă
Te întrebi de ce nu te simți atașată de bebeluș, așa cum a spus toată lumea că se va întâmpla după naștere. Această idee romantică a maternității armonioase și perfecte este o simplă construcție socială. Nu se întâmplă întotdeauna. A ști acest lucru nu te face să te simți mai bine?
Nu ești singura mamă care a avut această experiență. Nu te învinovăți și pregătește-te pentru toate imperfecțiunile și realitățile pe care societatea tinde să le ascundă. Filosoful francez Simone de Beauvoir a spus în 1949 că „maternitatea este naturală, deoarece cultura patriarhală a naturalizat-o”.
7. Oferă-ți timp
Maternitatea este o stare de spirit și fiecare femeie are propriul drum. Nu te compara cu nimeni. Așteaptă dacă nu ești pregătită să faci acest pas. Va veni timpul când te vei simți bine alături de bebelușul tău. Relația cu el nu trebuie să apară imediat și acest lucru nu te face o mamă rea.
Bucură-te de fiecare zi, fii independentă. Nimeni în afară de voi doi nu face parte din această aventură. Consultă literatura de specialitate dacă ești îngrijorată și vrei să afli mai multe despre acest subiect.
Consultă medicul dacă nu poți stabili relația cu nou-născutul
Săptămânile au trecut și, în ciuda eforturilor depuse, încă te străduiești să te atașezi de copilul tău. Poate că este timpul să soliciți ajutor profesional, mai ales dacă această stare emoțională este inconfortabilă și te face să te simți vinovată.
Totuși, se întâmplă mai des decât ai putea crede. Multe studii o leagă de depresia postpartum, deci este important să mergi la medic. Fă un exercițiu de introspecție pentru a vedea dacă există un element declanșator al respingerii.
Înveselește-te. Este doar o chestiune de timp și conștientizare. Vei vedea că relația puternică pe care o construiți împreună va evolua și va deveni mai puternică peste câțiva ani!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bascuñán ML. Early bonding of mother and child. Medwave 2006 May;6 (4):e1989 doi: 10.5867/medwave.2006.04.1989 Disponible en: https://www.medwave.cl/link.cgi/Medwave/PuestaDia/APS/1989
- Márquez Doren, Francisca, Poupin Bertoni, Lauren, & Lucchini Raies, Camila. (2007). Efectos del masaje en el recién nacido y el lactante. Index de Enfermería, 16(57), 42-46. Disponible en http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1132-12962007000200009&lng=es&tlng=es.
- Olhaberry, M., Escobar, M., San Cristóbal, P., Santelices, M. P., Farkas, C., Rojas, G., & Martínez, V. (2013). Intervenciones psicológicas perinatales en depresión materna y vínculo madre-bebé: Una revisión sistemática [Psychological perinatal interventions in maternal depression and mother-child bond: A systematic review]. Terapia Psicológica, 31(2), 249–261. Disponible en: http://teps.cl/index.php/teps/article/view/81/84
- Programa de Salud Infantil y Adolescente de Andalucía. Cómo establecer un buen apego. Disponible en: https://si.easp.es/psiaa/wp-content/uploads/2014/07/cuidadores_apego.pdf
- Sánchez Benítez, N. (2016). La experiencia de la maternidad en mujeres feministas. Nómadas, (44), 255-267. Disponible en: http://www.scielo.org.co/pdf/noma/n44/n44a15.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.