Logo image
Logo image

De ce doare lovitura în testicule?

5 minute
Lovitura în testicule nu este un lucru obișnuit, dar atunci când se întâmplă, provoacă o durere invalidantă. Din fericire, acest tip de incident nu are, de obicei, consecințe grave asupra sănătății.
De ce doare lovitura în testicule?
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Lovitura în testicule este una dintre acele experiențe prin care niciun om nu vrea să treacă. Lovitura în această zonă paralizează pe oricine. Experții spun că, în astfel de cazuri, corpul parcă încremenește.

Cu toate acestea, lovitura în testicule are rareori consecințe grave, cu excepția cazului în care este prea puternică. Această zonă este foarte sensibilă, dar are și capacitatea de a-și reveni rapid, fără complicații.

Traumele puternice pot avea consecințe grave. Prin urmare, cel mai bine este să previi acest tip de lovitură. De asemenea, este important să știi ce să faci în cazul în care apare. Vom vorbi despre toate acestea în rândurile de mai jos.

De ce doare atât de tare lovitura în testicule?

Some figure
Testiculele conțin diferite terminații nervoase și, din acest motiv, o lovitură la nivelul lor doare foarte mult.

Mulți oameni se întreabă de ce lovitura în testicule doare atât de mult. Motivul fundamental este faptul că această zonă mică are o concentrație mult mai mare de terminații nervoase decât alte zone ale corpului.

Terminațiile nervoase converg spre nervul vag, care este considerat a fi o „super autostradă” în corpul uman. Acest lucru face ca durerea să ajungă în alte zone și să producă o paralizie temporară.

În plus, testiculele sunt slab atașate de corp. Sunt acoperite doar de un strat protector numit tunica albuginea și închise într-un sac numit scrot. Prin urmare, nu au nicio amortizare și au o rezistență la lovituri foarte limitată.

Vezi și:

Torsiunea testiculară: cauze și simptome

De ce provoacă durere în abdomen?

Lovitura la nivelul testiculelor produce durere în abdomen. De ce? Testiculele încep să se formeze în abdomen și, de acolo, coboară în poziția lor finală. Terminațiile nervoase ale gonadelor converg în abdomen.

Prin urmare, când cineva primește o lovitură în testicule, durerea ajunge să se concentreze în abdomen. Toate terminațiile nervoase converg în nervul vag, care are ramificații în întreaga zonă și în partea superioară a corpului.

Acesta este motivul pentru care lovirea testiculelor nu numai că produce durere în abdomen, ci și greață și vărsături. De asemenea, atunci când durerea este foarte intensă, vor apărea amețeli, lacrimi, tensiune arterială crescută și cefalee.

Care sunt consecințele unei lovituri în testicule?

O lovitură în testicule poate avea consecințe grave dacă este foarte puternică. Dacă durerea nu dispare în decurs de 15 până la 60 de minute, cel mai bine este să mergi la un centru de primiri urgențe pentru a fi evaluat.

În unele cazuri, acest tip de lovitură provoacă probleme grave, precum următoarele:

  • Epididimita. Acesta este unul dintre cele mai frecvente efecte ale loviturii puternice asupra testiculelor. Este inflamația epididimului, porțiunea care unește testiculul cu canalul deferent. Provoacă durere și inflamație, dar dispare adesea spontan.
  • Deplasarea testiculului. Apare atunci când lovitura face ca testiculul să intre din nou în corp și să se extindă deasupra șoldului. Ca urmare, testiculul nu mai poate fi simțit. Aceasta este o urgență medicală.
  • Torsiunea testiculară. Lovitura poate provoca ridicarea și rotirea testiculului, provocând torsiunea cordonului spermatic. Rezultatul este durerea severă, umflarea și plasarea unui testicul deasupra celuilalt. Medicul trebuie consultat în termen de șase ore.
  • Ruptura testiculului. Acest lucru este neobișnuit și este cauzat de o lovitură extrem de puternică. Provoacă multă durere, umflături vizibile, dorința de a vărsa și, uneori, leșin. Este o urgență medicală care necesită intervenție chirurgicală.

Cine riscă să primească o lovitură în testicule?

Some figure
Dacă practici sport în mod regulat, ar trebui să utilizezi protecție în zona testiculară.

Leziunile testiculelor, în special cele grave, sunt rare. Cu toate acestea, ele pot apărea și, prin urmare, ar trebui luate măsuri adecvate pentru a le preveni. Sportivii sunt cei mai predispuși la acest tip de problemă.

În unele sporturi, loviturile în testicule apar mai des. Cei care joacă fotbal, baschet sau baseball ar trebui să fie mai atenți. La fel ar trebui să facă și cei care ridică greutăți sau fac exerciții fizice foarte solicitante.

Sfaturi și prevenirea lovirii testiculelor

Durerea este inevitabilă atunci când ești lovit cu piciorul în testicule. Disconfortul nu ar trebui să dureze mai mult de o oră. Între timp, pot fi efectuate câteva acțiuni simple pentru a atenua durerea. Cel mai adesea, medicii recomandă următoarele:

  • Ia un medicament anti-durere fără prescripție medicală, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul.
  • Culcă-te și relaxează-te.
  • Pune-ți un pachet de gheață pe zonă pentru a ameliora durerea și a reduce inflamația.
  • Pune-ți un prosop rulat sub testicul la culcare.
  • Evită activitățile intense în următoarele zile.
  • Poartă lenjerie specială în următoarele zile pentru a susține testiculele.

Cel mai bun lucru este să previi loviturile și, bineînțeles, consecințele care pot rezulta. Dacă faci regulat activități fizice intense, este bine să ții seama de următoarele măsuri de precauție:

  • Folosește un protector testicular sau o bandă sportivă. Aceste dispozitive oferă o protecție bună. Ele trebuie să aibă dimensiunea corectă, altfel nu își vor îndeplini funcția în mod corespunzător.
  • Cere sfaturi despre accesorii suplimentare. Medicul sau antrenorul îți poate sugera și alte tipuri de protecții suplimentare, în funcție de activitatea sau sportul pe care îl practici.
  • Ține-ți medicul la curent cu noutățile. Durerea la nivelul testiculelor, chiar dacă nu ai primit o lovitură, este un motiv pentru a merge la medic. Un astfel de disconfort nu trebuie niciodată trecut cu vederea.

Vezi și:

Cauzele astenozoospermiei și soluțiile existente

Când te confrunți cu durerea, mergi la medic

Durerea este un simptom important la care trebuie să fii atent. Dacă, după o lovitură în testicule, durerea este prea intensă sau nu dispare după câteva minute, mergi la medic pentru a fi evaluat.

Greața sau vărsăturile care nu dispar, precum și hematomul la nivelul scrotului, dificultățile de urinare, hematuria (sau sângele în urină) și febra sunt, de asemenea, semne ale unei urgențe medicale. În același timp, este important să fii precaut cu practicile sexuale care includ contactul testicular.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Casal, J., Solari, J. J., & Monserrat, J. M. (1965). Epitelioma del escroto. Revista Argentina de Urología, 34(9-12), 661-665.
  • Vaglica, A. C. (1980). Estallido traumático de testículo. Revista Argentina de Urología, 46(1), 30.
  • Calabia de Diego, A., López Rasines, G., Hernández Rodríguez, R., Marco de Lucas, E., Lastra García-Barón, P., & Hernández Castrillo, A. (2003). Lesiones testiculares que no hay que tocar. Archivos españoles de urología, 56(3), 255-266.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.