Logo image
Logo image

De ce gripa se răspândește iarna?

4 minute
Gripa este o boală virală cauzată de diferite tipuri de virusuri gripale. În general, cazurile de infectare tind să se înmulțească în timpul iernii. Care este motivul pentru care virusul gripal este mai activ în timpul sezonului rece?
De ce gripa se răspândește iarna?
Ultima actualizare: 11 septembrie, 2020

În prezent, COVID-19 a pus monopol pe mass-media și cercetare la nivel mondial. Chiar și așa, există și alți viruși care, deși sunt mai puțin periculoși, provoacă simptome foarte severe și disconfort accentuat. Acesta este cazul gripei. Dar de ce gripa se răspândește mai mult iarna?

S-ar putea să te întrebi de ce gripa are prevalența maximă toamna și iarna și dispare practic primăvara. În acest articol, îți vom răspunde la această întrebare.

Un tablou clinic, forme multiple

Gripa este o boală infecțioasă cauzată de diferite tipuri de virusuri gripale. Acestea sunt virusuri ARN monocatenare, care sunt acoperite de un strat lipidic exterior ce le conferă aspectul rotunjit caracteristic. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, există patru tipuri de virusuri gripale sezoniere:

  • Virușii gripali de tip A sunt clasificați în subtipuri pe baza combinațiilor a două proteine ​​de pe suprafața lor. Toate pandemiile gripale cunoscute au fost cauzate de virusuri de tip A.
  • Virușii de tip B nu sunt clasificați în subtipuri, dar cei care circulă în prezent pot fi împărțiți în două categorii.
  • Virușii de tip C sunt detectați mai rar și cauzează, de obicei, infecții ușoare. Astfel, le lipsește importanța pentru sănătatea publică.
  • Virușii de tip D afectează în principal bovinele și nu se știe dacă infectează sau provoacă boli la oameni.

Incidența globală a gripei este estimată la 20%. Cu alte cuvinte, 20% din populația lumii suferă de gripă la un moment dat în viață. În plus, gripa este o patologie selectivă, deoarece poate afecta până la 50% din anumite grupe de populație.

Ca urmare a importanței sale epidemiologice, gripa a făcut obiectul mai multor studii.

Îți recomandăm:

Descoperă 3 remedii cu miere pentru gripă

Some figure

De ce gripa se răspândește iarna?

Un studiu publicat în revista științifică Plos Pathogens explică relația dintre gripă și factorii climatici și motivul pentru care gripa se răspândește în timpul iernii:

  • Cercetătorii au folosit 20 de replici experimentale pe cobai de laborator. Au plasat un număr de cobai bolnavi de gripă în diferite compartimente. În alte compartimente învecinate cu cobaii bolnavi, i-au plasat pe cei sănătoși.
  • După aceea, cercetătorii au supus diferite grupe dencobai sănătoși și bolnavi la diferite umidități relative și intervale de temperatură.
  • La o temperatură constantă, umiditatea relativă și transmiterea gripei s-au dovedit a fi în relație invers proporțională. La o umiditate relativă de 20%, majoritatea cobailor sănătoși au fost infectați cu particulele aeriene ale celor bolnavi. La 80% umiditate, nu s-a observat nicio transmisie.
  • De asemenea, cobaii infectați aflați în medii cu temperatura de 5 °C au expulzat mai multă încărcătură virală în particulele aeriene în comparație cu cei infectați aflați în medii la 20 °C.

Se pare că acest studiu concluzionează faptul că temperaturile scăzute și uscăciunea favorizează răspândirea virusului gripal.

Dar de ce?

Gripa se răspândește la o umiditate relativ scăzută

Diferite ipoteze încearcă să explice de ce umiditatea relativă scăzută favorizează răspândirea gripei:

  • În primul rând, aerul uscat ar putea deteriora membranele mucoase nazale ale gazdei, lăsând-o neprotejată împotriva infecțiilor respiratorii virale, cum ar fi gripa.
  • În al doilea rând, stabilitatea virusului în particulele aeriene pare să varieze în funcție de umiditate, virusul rămânând activ mai mult timp în medii mai puțin umede.
  • În al treilea rând, virusul își poate pierde capacitatea de răspândire la o umiditate crescută. La umiditate ridicată, particulele din aer expulzate de gazdă ar putea adera rapid la moleculele de apă din mediu, crescând volumul acestora și căzând mai repede pe sol. Aceasta scade viteza și distanța parcursă de virus.
Some figure
Temperaturile scăzute oferă un mediu favorabil pentru transmiterea virusurilor care cauzează gripa.

Gripa se răspândește la temperaturi scăzute

În acest caz, explicația pare a fi puțin mai simplă.

La temperaturi scăzute, membranele mucoase nazale se răcesc în contact cu aerul. Acest lucru creează un microambient favorabil virusului, care se poate reproduce mai ușor. Acest lucru se traduce printr-o încărcătură virală mai mare la fiecare strănut, favorizându-se astfel transmiterea bolii.

Citește mai mult:

Informații despre gripă: cum afectează organismul

Există un motiv pentru sezonul gripal

Pe scurt, sezonalitatea gripei are o explicație științifică. În emisfera nordică, acest virus începe să se răspândească în octombrie, atingând apogeul între decembrie și februarie. Aceste date sunt în perfectă concordanță cu ceea ce specialiștii au concluzionat în timpul studiului, deoarece aceste luni sunt reci și uscate.

Din fericire, există un vaccin anual împotriva gripei, astfel încât riscurile pentru sănătate sunt aproape nule. Acest vaccin este foarte recomandat persoanelor în vârstă și celor imunosupresate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • When is flu season, INSIDER. Recogido a 29 de abril en https://www.insider.com/when-is-flu-season
  • Gripe estacional, Organización Mundial de la Salud. Recogido a 29 de abril en https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)
  • Influenza Virus Transmission Is Dependent on Relative Humidity and Temperature, plos phatogens. Recogido a 29 de abril en https://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.0030151

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.