De ce ne înțeapă într-o parte? - Doza de Sănătate
 

De ce ne înțeapă într-o parte?

Nu există dovezi că înțepăturile într-o parte ar putea indica o problemă de sănătate, dar sunt enervante și te împiedică să faci activități fizice și sport. Știința nu a stabilit încă ce cauzează apariția acestui tip de durere.
De ce ne înțeapă într-o parte?

Ultima actualizare: 14 octombrie, 2020

Majoritatea oamenilor au experimentat înțepături sau crampe într-o parte la un moment dat. Este un sentiment enervant care îi chinuie pe oamenii care fac exerciții fizice, fie la un nivel competitiv, fie doar pentru distracție. Această durere inconfortabilă face imposibilă continuarea activității fizice, deoarece se calmează doar dacă sportivul se oprește. De ce ne înțeapă într-o parte?

Crampele laterale se simt ca o durere ascuțită în partea laterală, chiar între piept și abdomen. Mulți oameni se întreabă dacă este un semn periculos sau un simptom cauzat de o leziune corporală. În realitate, nu este nimic de temut, chiar dacă durerea poate deveni foarte intensă.

Până în prezent, oamenii de știință nu au un răspuns clar cu privire la motivul pentru care experimentăm crampe laterale. Aceștia au emis doar un set de teorii care ar putea explica această durere enervantă.

Continuă să citești pentru a afla mai multe detalii despre înțepăturile sau crampele în lateral!

Ce sunt înțepăturile în lateral?

Înțepăturile în lateral reprezintă o durere ascuțită sub formă de junghi care apare în partea laterală a zonei abdominale. Acestea apar brusc atunci când faci un anumit tip de exercițiu repetitiv și te împiedică adesea să-ți continui activitatea în mod normal.

Înțepăturile laterale sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de „înțepături laterale” sau doar „înțepături”, dar denumirea lor medicală este durere abdominală tranzitorie (TAP). Oamenii de știință cred că nu sunt provocate de un singur factor, ci apar din mai multe cauze sau circumstanțe.

Crampele laterale apar cel mai frecvent atunci când faci activități cu energie ridicată, dar mai ales atunci când alergi. În mod tradițional, oamenii le-au asociat cu consumul de alimente înainte de a face mișcare, dar cazul bicicliștilor – care mănâncă în timpul cursei – pare să demonteze această teorie.

Bărbat pe care îl înțeapă într-o parte
Înțepăturile laterale sunt o durere intensă între piept și abdomen. Oamenii de știință nu cunosc deocamdată cauza apariției acestora.

De ce ne înțeapă într-o parte?

Nu există nicio concluzie definitivă cu privire la cauzele înțepăturilor laterale. Niciunul dintre studiile efectuate până acum nu stabilește cu siguranță o cauză specifică.

Cu toate acestea, una dintre cele mai acceptate teorii indică faptul că înțepăturile apar după frecare continuă sau tensiunea în ligamentele care unesc diafragma cu stomacul. Această frecare poate provoca iritarea peritoneului, o membrană care acoperă cavitatea abdominală.

Alții cred că această durere ascuțită este un efect al respirației deficitare. Dacă respirația este dificilă și neregulată, aceasta provoacă o lipsă de oxigen în corp și face ca membranele să se contracte.

Studiile indică faptul că sporturile care necesită un consum ridicat de energie într-un timp scurt – ca orice sport în care concurezi pentru viteză – tind să provoace mai des crampe laterale. În ordine, activitățile fizice care provoacă cel mai des înțepături într-o parte sunt:

 • Înot: 75%
 • Alergare: 69%
 • Călărie: 62%
 • Exerciții aerobice: 52%
 • Baschet: 47%
 • Ciclism: 32%

Ce agravează crampele laterale?

Experiența clinică a reușit să determine faptul că anumiți factori cresc riscul de apariție a durerilor în lateral, fără a le provoca direct. Aceștia includ:

 • Mănânci sau bei mult înainte de a face exerciții fizice: Acest lucru face ca greutatea să se acumuleze în stomac și să te miști mai greu, creându-se mai multe fricțiuni cu diafragma.
 • Rigiditate și hipertonie: Sportivii cu rigiditate excesivă a mușchilor stabilizatori din jurul coloanei vertebrale tind să sufere mai des de crampe laterale.
 • Intensitatea exercițiului: Cu cât exercițiul este mai intens, cu atât este mai mare riscul de apariție a durerilor secundare.

Atât bărbații, cât și femeile par să sufere de această problemă, fără prea multe diferențe. Unele studii au observat că tinerii au mai multe șanse să aibă această problemă, înțepăturile în lateral fiind mai puțin frecvente la persoanele în vârstă.

Fată care face sport
Crampele laterale ce apar după exercițiile fizice te pot face să renunți la antrenament.

Lucruri de reținut dacă te înțeapă des într-o parte

Chiar dacă nu știm cu exactitate de ce apar crampele laterale, unele practici sunt eficiente pentru a le evita sau preveni. Îți recomandăm următoarele:

 • Adoptă o dietă sănătoasă: problemele digestive cresc riscul de durere secundară.
 • Evită mișcarea agresivă a trunchiului.
 • Respiră regulat și uniform.
 • Întărește-ți zona abdominală și antrenează-ți respirația.
 • Nu mânca mult înainte de a face activități fizice intense.
 • Bea doar cantități mici de apă în timpul exercițiilor, dar fă-o frecvent. Nu bea mult lichid dintr-o dată.

Dacă te înțeapă în lateral, trebuie să reduci ritmul și să aplici presiune pe zona abdominală în care simți durerea. Dacă disconfortul continuă, ar trebui să te oprești, să-ți reglezi respirația și să-ți întinzi abdomenul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Pérez, C. Ayán. “Dolor abdominal transitorio vinculado al ejercicio: causas y soluciones.” Revista Andaluza de Medicina del Deporte 3.3 (2010): 103-109.
 • Domínguez, R. “Aproximación al dolor abdominal transitorio.” Apuntes del Máster de Fisiología del Ejercicio. Universidad de Barcelona–Editorial Médica Panamericana (2013).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.