Logo image
Logo image

De ce sângerează negii?

4 minute
Negii au propriile irigații și inervații. Sunt leziuni contagioase, deoarece sunt cauzați de unul dintre subtipurile virusului papiloma uman. Știi de ce sângerează negii?
De ce sângerează negii?
Ultima actualizare: 11 octombrie, 2020

De ce sângerează negii? Negii sunt leziuni ale pielii cauzate de virusul papiloma uman. Ei sunt adesea asimptomatici și, de obicei, tind să provoace doar probleme estetice. Cu toate acestea, uneori negii sângerează sau provoacă o anumită durere.

Deși acest lucru este rar, experții tind să recomande căutarea unui tratament pentru a accelera procesul de vindecare. Deoarece afectează mai multe straturi ale pielii, negii pot fi dificil de îndepărtat. În plus, sunt contagioși și se pot răspândi în diferite părți ale corpului.

Simptomele negilor

Umflăturile cu textură aspră sunt principalul simptom al verucilor. Dincolo de acestea, de obicei, negii nu cauzează niciun disconfort. Numai în anumite cazuri, manifestările clinice includ următoarele:

  • Mâncărime
  • Senzație de strângere sau senzație de presiune
  • Durere, mai ales în cazul verucilor localizate pe talpa piciorului
  • Sângerare

Citește mai mult:

Tipuri de negi și tratamentele disponibile

Some figure
Negii sunt umflături mici, cu textură aspră, pe care le poți vedea cu ochiul liber.

Cauzele apariției verucilor

Virusul papilom uman (HPV), care are aproximativ 100 de tipuri, provoacă negi. Fiecare serotip determină localizarea leziunii pe corp: mâini, față, gât, axile, picioare, organe genitale, etc. În multe cazuri, negii dispar singuri, fără a fi nevoie de tratament.

Virusul este capabil să pătrundă în piele prin răni. Odată ce face acest lucru, provoacă o creștere celulară suplimentară și rapidă. Stratul exterior al pielii devine dur și gros, apărând astfel denivelări.

Academia Americană de Dermatologie afirmă faptul că virusul papiloma uman se răspândește prin contactul direct cu leziuni sau prin partajarea articolelor de uz personal, precum prosoapele sau aparatele de ras.

De ce sângerează negii?

Negii sunt vascularizați. Astfel, ei sângerează foarte mult dacă încerci să-i elimini prin proceduri inadecvate. Negii conțin papile dermice împletite cu bucle vasculare.

Cu ajutorul unui dermatoscop, profesioniștii din domeniul medical pot vedea capilare tortuoase care generează un model cu puncte roșii pe macroscopie, caracteristic leziunii. De asemenea, negii au terminații nervoase specializate, motiv pentru care simți durere atunci când îi lezezi.

Tipuri de negi

Nu toți negii sunt la fel. Aceștia sunt adesea clasificați în funcție de partea corpului unde apar. De asemenea, caracteristicile și simptomele acestora pot varia. Care sunt cele mai frecvente tipuri de negi?

Negii plantari

Acești negi sunt adesea confundați cu calusurile. Sunt mai mari decât majoritatea negilor, deoarece talpa piciorului trebuie să susțină întreaga greutate a corpului. Nu cresc exofitic, ci spre interior, când mergi sau stai în picioare. În plus, negii plantari sunt cel mai complicat de tratat din cauza locației lor.

Citește mai mult:

Trăsăturile negilor plantari și tratamente disponibile

Negii vulgari

Aceștia apar, de obicei, pe față, partea din spate a mâinilor sau obraji. Sunt excrescențe aspre și dure la atingere. Conform unui studiu apărut în Jurnalul Asociației Egiptene de Sănătate Publică, aceasta este una dintre cele mai frecvente variante de negi la copii, cu o prevalență de 49%.

Negii plani

Acești negi sunt mici umflături. Nu au pigmenți. În schimb, au aceeași culoare cu pielea din jur. Sunt localizați pe față, cu prevalență pe frunte, obraji, mâini și antebrațe.

Negii genitali

Unele tulpini ale papilomavirusului uman (HPV) provoacă negi în zona genitală, inclusiv în vagin, pe penis și în zona anusului. De fapt, acest virus este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală (BTS).

Factori de risc

Unii oameni sunt mai predispuși să dezvolte negi. De fapt, deoarece sunt cauzați de viruși, trebuie să-ți evaluezi sistemul imunitar pentru a te asigura că nu este compromis. Factorii de risc includ:

  • Oamenii care manipulează sau lucrează cu carne crudă (de, exemplu în măcelării sau abatoare).
  • Copiii sau adolescenții care folosesc dușuri publice după ce fac sport sau la piscine.
  • Oamenii care au o rudă cu negi.
  • Bolnavii cu imunodeficiențe, beneficiarii de transplanturi de organe sau pacienții cu boli precum SIDA.
  • Persoanele cu boli atopice.
Some figure
Negii sângerează când sunt tratați greșit și lezați. Prin urmare, este important ca un dermatolog experimentat să-i trateze corespunzător.

Opțiuni de tratament pentru negi

Dacă negii sângerează, trebuie să intervii cât mai curând posibil pentru a evita complicațiile. De fapt, chiar dacă nu sângerează, unii oameni preferă să-i elimine, deoarece sunt deranjați de aspectul lor inestetic. Iată câteva dintre procedurile care se pot dovedi a fi foarte utile:

  • Criochirurgie: Reprezintă utilizarea azotului lichid sau a dioxidului de carbon solid (numit și gheață uscată) pentru a îngheța țesuturile. Deși această procedură provoacă dureri ușoare, este una dintre cele mai eficiente pentru eliminarea negilor. Procedura este efectuată de către un medic dermatolog și necesită mai multe ședințe timp de câteva săptămâni.
  • Medicamente topice: Reprezintă formulări speciale pe bază de acid care ard încet negii. Trebuie să aplici produsul în fiecare zi, ceea ce poate provoca o ușoară iritare a pielii.
  • Electrocoagulare: De multe ori, lasă cicatrici.
  • Îndepărtare chirurgicală: Nu este foarte populară din cauza eficacității sale scăzute și riscului de diseminare virală. Are un procent ridicat de recidivă.
  • Laser: Deși este eficient, este ușor dureros și poate lăsa cicatrici.

Cum să acționezi dacă verucile sângerează

Atunci când negii sângerează, cel mai bine este să consulți un dermatolog pentru a primi un tratament adecvat. Încercarea de a te trata acasă poate duce la complicații și leziuni ale pielii. Pe scurt, fără intervenția în timp util, este dificil să scapi de această problemă extrem de contagioasă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Al Aboud AM, Nigam PK. Wart (Plantar, Verruca Vulgaris, Verrucae) [Updated 2020 Jun 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Warts: Overview. [Updated 2019 Nov 7]
  • Liu J, Li H, Yang F, et al. Epidemiology and Clinical Profile of Cutaneous Warts in Chinese College Students: A Cross-Sectional and Follow-Up Study. Sci Rep. 2018;8(1):15450. Published 2018 Oct 18. doi:10.1038/s41598-018-33511-x
  • Essa N, Saleh MA, Mostafa RM, Taha EA, Ismail TA. Prevalence and factors associated with warts in primary school children in Tema District, Sohag Governorate, Egypt. J Egypt Public Health Assoc. 2019;94(1):6. doi:10.1186/s42506-018-0007-0

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.