Trăsăturile negilor plantari și tratamente disponibile - Doza de Sănătate
 

Trăsăturile negilor plantari și tratamente disponibile

Negii plantari reprezintă consecința unei infecții virale cauzate de expunerea la virusul Papiloma uman. Acest tip de neg poate să apară izolat sau în grupuri (adică „în mozaic”). Cel mai popular tratament pentru această problemă este acidul salicilic.
Trăsăturile negilor plantari și tratamente disponibile
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În articolul de azi, îți vom prezenta trăsăturile negilor plantari și cele mai utile tratamente împotriva lor.

Negii plantari au la bază o infecție virală cauzată de contactul direct cu virusul Papiloma uman. Acest microorganism afectează primele două straturi ale pielii (derma și epiderma), dar nu este capabil să pătrundă în straturile mai adânci.

Termenul „Papiloma” se referă la infecția cauzată de această tulpină virală. Când zona afectată este piciorul, excrescențele rezultate poartă numele de negi plantari. Aceștia au forme și mărimi variate și, în funcție de amploarea leziunii, pot persista până la 8 luni.

Există două tipuri de negi plantari:

  • Negii izolați, care pot crește în dimensiuni. Rareori, aceștia se vor multiplica, formând „sateliți”.
  • Negii în mozaic, adică un grup de mai mulți negi mici care cresc foarte aproape unul de celălalt. Aceștia sunt mai greu de tratat decât negii izolați.

Trăsăturile negilor plantari

Negii plantari tind să se dezvolte lent și în profunzime. Aceștia pot cauza o serie de simptome precum:

  • Țesut îngroșat și rigid, care le conferă un aspect similar bătăturilor;
  • Durere în timpul mersului sau statului în picioare;
  • Apariția unor pete mici și negre pe suprafața negului, care reprezintă sângele uscat ce rămâne în capilare.

Diagnosticarea negilor plantari

Trăsăturile negilor plantari izolați
Prezența punctelor negre se numără printre trăsăturile negilor plantari și poate fi utilă în diagnosticarea acestora.

Pentru a stabili dacă pacientul prezintă sau nu un neg plantar, medicul va examina piciorul afectat. Acesta va ciupi excrescența deoarece negii plantari produc durere atunci când sunt ciupiți, dar nu și dacă sunt supuși presiunii. Prezența cheratinei poate cauza un disconfort ușor la presare.

O altă metodă de diagnostic este reprezentată de tăierea excrescenței cu un bisturiu pentru a verifica dacă există pete mici închise la culoare. Totodată, dermatologul poate îndepărta o parte a excrescenței pentru a efectua o biopsie.

Tratamente pentru negii plantari

Majoritatea negilor plantari sunt inofensivi și dispar fără tratament. Însă procesul de vindecare poate dura 1-2 ani. Cu toate acestea, mulți pacienți sunt nevoiți să se trateze în mod repetat pentru a elimina negii plantari și există posibilitatea ca aceștia să apară din nou.

În cele ce urmează, îți propunem câteva tratamente la care poți apela pentru a scăpa de negii plantari.

Exfolierea cu acid salicilic

Tratamentele pe bază de acid salicilic implică îndepărtarea treptată a straturilor negului. Mai mult, acestea pot spori abilitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva acestei probleme.

Crioterapia

Neg plantar izolat
Crioterapia reprezintă unul dintre cele mai eficiente moduri de a elimina negii și este deseori combinată cu tratamentul pe bază de acid salicilic.

Terapia la rece sau crioterapia este o formă de tratament care, în mod obișnuit, se efectuează într-o clinică. Aceasta constă în aplicarea de azot lichid direct pe neg cu un tampon sau prin pulverizare.

Ar putea să te intereseze:

Ce este virusul papiloma uman?

În urma aplicării, se va forma o bătătură în jurul negului. Apoi, țesutul mort va putea fi îndepărtat după o săptămână. Un alt avantaj al crioterapiei este faptul că stimulează sistemul imunitar.

Cel mai probabil, pacientul va trebuie să repete tratamentul o dată la două săptămâni, până când negul dispare. Unele studii sugerează faptul că terapia la rece este mai eficientă atunci când este combinată cu administrarea de acid salicilic.

Intervențiile chirurgicale și alte tratamente alternative

În cazul în care tratamentele prezentate anterior nu dau randament, medicul ar putea recomanda una dintre următoarele proceduri:

  • Aplicarea săptămânală de acid tricloroacetic cu un depresor de limbă din lemn. Această procedură poate fi alternată cu tratamentul pe bază de acid salicilic. Un efect secundar posibil este reprezentat de apariția mâncărimilor.
  • O intervenție chirurgicală minoră, ce constă în tăierea negului și distrugerea acestuia cu un ac electric. Această procedură poartă numele de chiuretaj sau electrodesicare. Reține că acest tratament lasă cicatrici și nu este folosit decât dacă toate celelalte măsuri nu dau randament.
  • Tratamentul cu laser, ce constă în arderea vaselor mici închise cu ajutorul unui laser pulsat. În timp, țesutul infectat moare și negul cade. Acest tratament trebuie repetat la fiecare 2-3 săptămâni. Procedura propriu-zisă este dureroasă și poate lăsa cicatrici.

Ca măsură complementară pentru a preveni disconfortul care poate surveni atunci când negul plantar este supus presiunii, poți purta încălțăminte cu talpa căptușită. În plus, evită încălțările strâmte și incomode și optează pentru cele cu tălpi care oferă suficientă susținere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cobián, P., Monteagudo, B., Mosquera-Fernández, A., & Peña-López, S. (2018). Verruga plantar anular en un paciente tratado con un anti-factor de necrosis tumoral alfa. Piel.
  • Moreno Cano, P., Agüero Orgaz, D., & Duce Tello, S. (2011). Verruga plantar: Lesión benigna pero dolorosa. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria.
  • López López, D., Rodríguez Sanz, D., Morales Ponce, Á., & Soriano Medrano, A. (2013). Carcinoma verrucoso plantar. A propósito de un caso poco frecuente. Revista Internacional de Ciencias Podológicas.
  • Sánchez Gómez, Rubén. Flores Olavarría, Macarena. Revisión bibliográfica sobre la eficacia terapéutica de la crioterapia y el laser en el tratamiento de la verruga plantar provocada por el virus del papiloma humano. European Journal of Podiatry, 2016, 2 (2): 69-76 ISSN: 2445-1835

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.