Decorul cozy: ce este și cum să-l folosiți acasă?
Mulți oameni caută să-și decoreze casa într-un mod care să transmită un sentiment de căldură, naturalețe și calm. Una dintre cele mai potrivite tendințe pentru acest obiectiv este decorul cozy sau confortabil. Acesta se bazează pe utilizarea elementelor lucrate manual, a luminii naturale și a culorilor neutre.
Decorul cozy este un stil derivat din stilul nordic sau scandinav. Folosește elemente simple, dar distribuite într-un mod specific. Paleta de culori specifică și texturile și luminozitatea potrivite sunt esențiale pentru a realiza camere confortabile, intime, calde și primitoare.
Ce este decorul cozy?
Decorul cozy este un trend cu origini în stilul nordic. Cuvântul cozy se referă la confort și căldură. Este folosit în diverse domenii.
În ceea ce privește stilul decorativ, trendul cozy caută să genereze medii confortabile prin folosirea de culori neutre și accesorii naturale. Ideea principală este de a transmite calm, liniște și bunăstare, creând un spațiu confortabil, cu multă lumină.
Pentru acest lucru, folosește niște texturi specifice, precum mătasea sau catifeaua în culori neutre. Decorul cozy transformă camerele printr-o serie de modificări simple și accesibile.
Caracteristicile și aplicarea decorului cozy
Schimbările necesare sunt simple și nu implică cheltuieli mari. Se bazează pe prezența anumitor materiale textile, elemente naturale, plante, perne, pături și materiale precum răchita sau lemnul.
Recomandăm: Cele mai frumoase 7 orhidee pentru a decora casa
Paleta de culori
Cea mai eficientă gamă de culori pentru a genera senzația de calm este cea neutră. Culorile folosite sunt bej, gri deschis, cafeniu și alb.
Folosiți câteva detalii verzi, roz sau albastru pastel cu scopul de a adăuga o senzație de căldură.
Plante
O modalitate bună de a încorpora culoarea verde este prin plantele de interior. Acestea sunt elemente care asigură componenta naturală, îmbunătățind în același timp calitatea aerului. Alegeți iedera engleză, gardenia sau limba soacrei. Este important ca plantele să producă o aromă plăcută și să aibă flori în anumite perioade ale anului.
Iluminare
Unul dintre cele mai importante detalii în decorul cozy este prezența luminii. Puteți folosi lumină naturală sau lumină artificială caldă. Este vorba despre transmiterea unui sentiment de bine și bucurie.
Prezența focului, fie prin lumânări, fie prin șemineuri, se potrivește foarte bine cu acest tip de decor. Lumânările decorative sunt utilizate pe scară largă, atât pentru a genera căldură pe mobilierul auxiliar, cât și ca piese centrale.
Texturi
Așa cum gama de culori este importantă, la fel sunt și texturile țesăturilor expuse în casă. Atât pentru lenjeria de pat, cât și pentru pernele și accesoriile canapelei, decorul cozy include combinații între catifea, mătase și lână.
Prezența acestor elemente oferă liniște și eleganță spațiului. Folosirea draperiilor de in contribuie la acel sentiment de calm și căldură. Deși materialul trebuie să fie moale, perdeaua trebuie să fie opacă.
Materiale
Un alt aspect esențial este folosirea anumitor materiale. Ele trebuie să ofere naturalețe. De exemplu, folosiți lemn, răchită sau piatră. Acestea sunt elemente de origine naturală, care pot fi prezente la nivel de ornamente, mobilier, rafturi și accesorii.
Covoare
Un articol important în decorul cozy este covorul. Covoarele generează confort la pășirea pe podea. Pot fi utile pentru a defini diverse spații și a reorganiza mobilierul. Este important ca acestea să se adapteze la gama de culori neutre.
Descoperiți și: 9 tehnici pentru a decora casa ca un expert
Materiale textile care generează căldură
O modalitate foarte simplă de a adapta spațiul la decorul cozy este adăugarea diferitelor accesorii pe canapeaua din living. Folosiți pături de lână, care generează o senzație de calm și căldură. În plus, în lunile de iarnă acestea oferă căldură.
Adăugați perne în culori neutre pentru a spori acel sentiment de liniște. Același lucru trebuie luat în considerare la alegerea mobilierului. Folosiți scaune și canapele confortabile, cu forme mai degrabă circulare decât drepte.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Balderrama Armendáriz, César Omar, Flores Figueroa, José de Jesús, Aguilera Ampudia, Germán, El entorno cotidiano, la estética kitsch y su relación con los diseños. NÓESIS. REVISTA DE CIENCIAS SOCIALES [Internet]. 2016;25(49):98-120. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=85943066004
- RODRÍGUEZ, MAURICIO BERMÚDEZ. “DISEÑO DE INTERIORES Y DECORACIÓN.” Anfitrión, como Deleitar a Sus Comensales. Universidad del Externado de Colombia, 2021. 101–122. Disponible en: https://doi.org/10.2307/j.ctv1ddcx02.8
- del Olmo Barbero, Jesús, El color como elemento comunicacional. Comunicar [Internet]. 2006; (26):112-116. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=15802617
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.