8 culori relaxante pentru dormitor
Somnul plăcut pe timp de noapte determină performanța optimă. Din acest motiv, odihna adecvată are nevoie de aliați, precum o saltea bună, temperatura ideală și culori relaxante pentru dormitor.
Dacă salteaua este veche sau deteriorată, nu vom dormi bine. În camerele în care este prea frig sau prea cald, este greu să ne odihnim. Pereții zugrăviți în tonuri stridente nu ne ajută să ne odihnim.
În schimb, tonurile pastelate sunt ideale pentru relaxare. Culorile influențează starea de spirit, comportamentul și somnul.
Culorile și influența lor asupra stării de spirit
Subconștientul alocă un sens fiecărei culori. Culorile ajută la calmarea situațiilor stresante sau încurajează tristețea. Așa cum susține Tecnológico de Monterrey, culorile afectează stările emoționale, psihologice și fizice. Tonurile se joacă cu percepția și influențează direct sau indirect starea de spirit.
Importanța alegerii de culori relaxante pentru dormitor
O lucrare a Școlii de Artă Vic specifică faptul că tonurile stimulează sau reprimă, ne fac fericiți sau triști și au puterea de a stimula atitudini pasive sau active. Culorile favorizează senzațiile termice și transmit impresia de ordine sau dezordine.
Dormitorul necesită o atmosferă plăcută pentru a profita la maxim de orele de somn. Revista de Antropología Fisiológica y Ciencias Humanas Aplicadas raportează faptul că sursele de lumină cu temperaturi de culoare mai ridicate afectează calitatea odihnei.
Așa cum explică National Institutes of Health (NIH), somnul menține echilibrul energetic al organismului, funcția intelectuală, vigilența și starea de spirit.
Culori relaxante pentru dormitor
O idee bună este să amenajați dormitorul pentru a vă putea odihni corespunzător. Dormitoarele sunt sanctuare care cer liniște. Pe lângă somn, în ele puteți face exerciții, medita sau face yoga.
Indiferent de practică, efectele sunt sporite dacă încăperea folosește culori ce induc relaxarea.
1. Alb
Albul simbolizează pacea. Este o culoare care favorizează lumina, este legată de curățenie și favorizează liniștea, esențială pentru a adormi noaptea și a vă relaxa ziua.
Albul pur este cea mai deschisă culoare, dar are mai multe variații:
- Cretă
- Stridie
- Perlă
- Fildeş
- Os
- Crem
2. Bej
Decorațiunile bej deschis sau neutru oferă mai multă căldură decât albul. Este o culoare senină, potrivită atât pentru camerele adulților, cât și pentru cele ale copiilor. Discreția acestui ton poate fi combinată cu mobilierul îndrăzneț, de un bej mai intens sau galben moale.
3. Roz
Rozul poate fi echilibrat și primitor. Rozul pal transmite relaxare și dulceață. Mediile roz sunt ideale pentru a scăpa de agitația zilnică.
În general, această culoare este amestecată cu alte nuanțe, precum alb și gri, pentru a reduce saturația și pentru a spori relaxarea. Accesoriile sau mobilierul roz pot completa stilul dormitorului.
4. Albastru
Albastrul este o culoare legată de energie. Mai presus de toate, transmite calm și evocă marea și cerul. Acest ton promovează concentrarea, securitatea și seninătatea.
Se crede că albastrul minimizează tensiunile și sentimentul de frică. Culoarea este una dintre cele mai relaxante, chiar dacă are tonuri puternice.
Citiți mai mult: Care sunt semnificațiile culorii albastru?
5. Galben pai
Galbenul este o culoare pozitivă, legată de lumină și bucurie (caracteristici care nu îi diminuează calitățile relaxante). Atât timp cât optați pentru gama de nuanțe delicate, veți obține liniște în dormitor. Aceste tonuri fac aluzie la razele soarelui într-un spațiu liniștit.
6. Verde
Verdele este culoarea vitalității și una dintre cele mai benefice nuanțe pentru odihnă. Este legat de natură, speranță și viață. Dacă există un ton care oferă prospețime, acesta este verdele.
Pigmenții verzi relaxează ochii, sporesc sentimentul de siguranță și sunt plăcuți pentru minte și corp. Tonurile pastelate ajută la odihnă, deoarece creează un efect de liniște.
7. Gri
Tonurile de gri sunt asociate cu simplitatea. Tendințele decorative le includ adesea în paletele lor deoarece griul este o culoare cu calități relaxante, mai ales în camerele pentru adulți. Griul este neutru, modern și elegant. Oferă o senzație de spațiu și confort sporit.
8. Lila
Nuanțele lila sunt despre calm și echilibru. La fel ca violetul deschis, lila este sinonim cu luxul, spiritualitatea și înțelepciunea. Acestei culori îi sunt atribuite proprietăți calmante, de stimulare a creativității și de stimulare a somnului.
Revista Architectural Digest afirmă faptul că nuanțele reci au efecte meditative și relaxante asupra minții, perfecte pentru a evita stresul și a ameliora anxietatea.
Descoperiți: Care este semnificația culorii lila?
Avantajele combinării culorilor relaxante în dormitor
Nu există nicio regulă în privința combinării culorilor în dormitor. Există contraste în concordanță cu scopul și gustul fiecăruia.
O alternativă este combinarea tonurilor de alb cu lemnul, profitând de mobilier, podea și elemente decorative. Fiind un material natural, lemnul oferă un aspect deosebit.
Tonurile lila se potrivesc foarte bine cu galbenul pai și cremul, rozul cu bejul și albul, iar verdele transmite calm prin combinarea sa cu pigmenți albi, albaștri sau pământii.
Cum să alegeți cele mai bune culori relaxante pentru dormitor?
Teoria culorilor este de mare ajutor în amestecarea tonurilor. Luați în considerare faptul că mai puține culori înseamnă mai multe șanse de reușită, deoarece simplifică ordinea și armonia vizuală.
Pentru a avea culori relaxante în dormitor, țineți cont de gusturi și modul în care vă face să vă simțiți o anumită nuanță. Ce veți alege?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Fernández P. Un mundo de colores, ¿realmente influyen en el estado de ánimo? Tecnológico de Monterrey. México; 2022. https://conecta.tec.mx/es/noticias/zacatecas/educacion/un-mundo-de-colores-realmente-influyen-en-el-estado-de-animo
- Ishibashi K, Higashihara Y, Kitamura S, Kozaki T, Noguchi H, Yasukouchi A. Efecto de la temperatura de color de las fuentes de luz en el sueño de onda lenta. Revista de Antropología Fisiológica y Ciencias Humanas Aplicadas. Vol. 24. Núm. 2 pp. 183-186. Japón; 2005. https://www.jstage.jst.go.jp/article/jpa/24/2/24_2_183/_article/-char/ja/
- Khana Tyagi P. Los expertos hablan: ¿Cuáles son los colores más relajantes para pintar tu casa? Architectural Digest. España; 2021. https://www.revistaad.es/decoracion/articulos/expertos-hablan-cuales-son-colores-relajantes-para-pintar-casa/28434
- Los beneficios de dormir. Institutos Nacionales de Salud. Estados Unidos; 2013. https://salud.nih.gov/articulo/los-beneficios-de-dormir/
- Psicología del color. Escuela de Arte de Vic. España. https://perio.unlp.edu.ar/catedras/iddi/wp-content/uploads/sites/125/2020/04/Psicologia-del-color.pdf
- Teoría del color. Goodwill Community Foundation, Inc. https://edu.gcfglobal.org/es/conceptos-basicos-de-diseno-grafico/teoria-del-color/1/