Care sunt semnificațiile culorii albastru?
 

Care sunt semnificațiile culorii albastru?

Culoarea albastră are multiple interpretări. Vă arătăm importanța și semnificația sa din diferite perspective.
Care sunt semnificațiile culorii albastru?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Albastrul este o culoare pe care o găsim frecvent în natură. Cerul, marea și unele animale (fluturi, pești și amfibieni) sunt albastre. De obicei, o asociem cu tristețea sau depresia. În următoarele rânduri, vă vom arăta care sunt semnificațiile culorii albastru.

Este o culoare primară care corespunde lungimii de undă ce variază între 460 și 482 nanometri. În spectrul newtonian (și în curcubeu) îl găsim la poziția numărul șase. Semnificația sa variază în funcție de cultură și s-a schimbat de-a lungul anilor. Prin urmare, semnificația culorii albastru este multiplă, lucru pe care îl veți descoperi mai jos.

Caracteristicile culorii albastre

Deși există controverse în acest sens, se crede că termenul albastru derivă din persanul lapis lazuli, o bijuterie apreciată din cele mai vechi timpuri și care era celebră în această regiune. Este o culoare primară; adică o culoare care nu poate fi obținută prin amestecare. În cadrul teoriei culorilor, este considerată o culoare rece.

În funcție de frecvența lungimii de undă, vom percepe diferite nuanțe de albastru. La frecvențe joase, va fi mai aproape de cyan, iar la frecvențe înalte, va fi perceput ca violet. Albastrul pur sau albastrul standard are o frecvență a lungimii de undă de aproximativ 470 de nanometri.

Curiozități legate de culoarea albastră

Lenjerie albastră pusă la uscat
Datorită diferitelor senzații pe care le poate provoca albastrul, este încorporat în diverse aspecte ale vieții de zi cu zi.
 • Efectul de perspectivă atmosferică face ca obiectele îndepărtate să apară albăstrui (munții, de exemplu).
 • Cerul și marea devin albastre din cauza unui efect optic cunoscut sub numele de împrăștiere Rayleigh.
 • Este o culoare utilizată pe scară largă în vexilologie. Țări precum Belize, El Salvador, Estonia, Islanda, Kosovo sau Israel îl folosesc pe steaguri.
 • Multe țări împart partidele politice în albastru și roșu. Cel mai cunoscut exemplu este Partidul Republican (roșu) și Partidul Democrat (albastru).
 • Unul dintre numeroasele nume pentru Pământ este planeta albastră. Termenul a fost popularizat de Carl Sagan.
 • Albastrul este o culoare folosită pe scară largă la uniforme (polițiști, asistenți și altele).
 • Catolicii o reprezintă adesea pe Fecioara Maria cu o mantie albastră.
 • Aristocrații credeau că sângele lor este albastru, ceea ce îi diferenția de oamenii de rând (acest lucru a popularizat termenul de sânge albastru).
 • Culoarea albastru este folosită în Occident pentru a îmbrăca băieții, iar roz pentru a îmbrăca fetele. Din câte știm, a fost de fapt invers până la începutul secolului al XX-lea (albastrul era asociat cu Fecioara Maria, așa că fetele îl foloseau des).
 • Albastrul este culoarea oficială a Națiunilor Unite, a Organizației Mondiale a Sănătății și a Uniunii Europene.
 • În Turcia și în mai multe țări din Asia Centrală, albastrul este culoarea de doliu.
 • Pablo Picasso a avut o perioadă în producția sa artistică cunoscută sub numele de scena albastră.
 • Doar 8% din populația lumii are ochi albaștri. Experții cred că toți acești oameni au un singur strămoș comun în Europa.
 • Nu exista un cuvânt specific în cultura greacă și romană pentru culoarea albastră. Termenii erau folosiți și pentru alte culori.
 • Oamenii care nu pot percepe culoarea albastră sunt tritanomali.

Aceasta este doar o selecție de informații despre culhttps://dozadesanatate.ro/cauzele-discromatopsiei-cand-nu-poti-vedea-culorile/oarea albastră. În orice caz, important este să rețineți că este o culoare fruntașă în toate culturile umanității.

Semnificațiile culorii albastru în psihologie

Deși nu este o disciplină acceptată de toți, mulți susțin postulatele care sunt oferite de psihologia culorii. Acest termen se referă la posibilele efecte ale culorilor asupra comportamentului sau stărilor de spirit ale oamenilor. Unii experți susțin această disciplină de psihologie, care are cea mai mare utilizare practică în marketing.

În general, culoarea albastră este asociată cu stări calme sau senine. Asocierea sa cu marea și plinătatea cerului capătă o valoare importantă. Cu toate acestea, fiind o culoare rece, este asociată și cu tristețea, izolarea, singurătatea sau indiferența. Să vedem câteva exemple:

 • Personajul Sadness din filmul Disney Inside Out este reprezentat cu albastru.
 • În tablouri precum Noaptea înstelată a lui Van Gogh sau Camera albastră a lui Picasso, tonul albastru ajută la transmiterea unui sentiment melancolic.
 • Potrivit unor studii, lucrătorii experimentează semne mai mari de depresie în birourile de culoare albastră.
 • Unii dieteticieni recomandă persoanelor care doresc să slăbească să folosească o farfurie cu fond albastru. Dovezile par să susțină această ipoteză, deoarece are capacitatea de a reduce apetitul.
 • Albastrul este asociat cu securitatea, încrederea și hotărârea. Acesta este motivul pentru care este utilizat pe scară largă în campaniile de marketing.

Putem da o semnificație culorii albastre în funcție de modificările de comportament sau de dispoziție pe care le poate provoca. În cultura anglo-saxonă, termenul albastru este folosit pentru a face referire la cineva trist.

Semnificațiile culorii albastru în diferite culturi

Semnificațiile culorii albastru la mobilier

Vă prezentăm cu importanța pe care a avut-o culoarea de-a lungul istoriei. Tindem să ne gândim la culori în raport cu propria noastră cultură, nu cu cea a altora. Să vedem câteva exemple:

 • Culoarea albastru nu a fost folosită ca element pictural decât foarte târziu (se prefera roșu, negru sau ocru).
 • Egiptenii foloseau ca protecție o amuletă albastră (o credință care încă există în regiunile de la marginea Mediteranei).
 • Bizantinii foloseau albastrul ca element central pentru decorarea bisericilor.
 • Regele Ludovic al IX-lea al Franței obișnuia să poarte în mod regulat albastru (a fost primul monarh din Europa care a făcut acest lucru).
 • Albastrul este o culoare capitală în producțiile artistice ale Renașterii.
 • A fost folosit secole întregi în cultura chineză pentru a decora porțelanul.
 • Mulți zei ai hinduismului au pielea albastră. Vishnu este exemplul cel mai reprezentativ.

Tindem să trecem cu vederea importanța, semnificația și chiar măreția culorilor. Sperăm că nu veți mai vedea niciodată vreo nuanță a acestei culori în același mod!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.