Ce înseamnă culoarea neagră?
 

Ce înseamnă culoarea neagră?

Culoarea neagră este adesea interpretată negativ. Vă arătăm toate sensurile care au fost date acestei culori!
Ce înseamnă culoarea neagră?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Negrul este o culoare pe care oamenii o asociază imediat cu răul, întunericul sau durerea. Negrul este rezultatul absenței fotorecepției luminii vizibile. Este considerată o culoare acromatică, la fel ca albul. Să vedem ce înseamnă culoarea neagră!

Termenul negru derivă din latinescul niger, iar acesta provine din proto-indo-europeanul nekw-t, care se referă la noapte. Este creat din magenta, galben și cyan, cu rezultate similare cu cele așteptate de la tonul standard.

Caracteristicile culorii negre

Femeie care știe ce înseamnă culoarea neagră

Din punct de vedere fizic, negrul este interpretat ca fiind absorbția tuturor culorilor. Lumina vizibilă nu ajunge la ochi. Gradul de absorbție variază în funcție de proprietăți. În 2019, experții MIT au creat cel mai negru material cunoscut, cu o gamă de absorbție a luminii de 99,995% din toate unghiurile.

Este o culoare foarte comună în natură. O vedem uitându-ne la cerul nopții și la unele animale și insecte. Relația pe care oamenii o au cu negrul datează din timpuri imemoriale, cu mult înainte ca noi să fim conștienți de nuanțe.

Curiozități legate de culoarea neagră

  • Un fenomen cunoscut sub numele de împrăștiere Rayleigh produce efectul de cer albastru în timpul zilei și negru noaptea.
  • Universul este aproape în întregime negru. Acesta este un fapt curios, mai ales dacă luăm în considerare abundența de stele. Acest lucru este cunoscut sub numele de paradoxul lui Olbers.
  • Termenul cutie neagră este folosit pentru lucruri necunoscute.
  • O gaură neagră este un fenomen al Universului care apare atunci când o stea de o anumită masă implodează. Rezultatul este un obiect a cărui gravitație împiedică chiar și lumina să iasă din el (de aceea nu poate fi văzută).
  • Cuvântul negru este folosit pentru a adăuga o nuanță nefericită: ciuma neagră, lunea neagră (sau orice zi a săptămânii pentru a face referire la pierderile financiare), umorul negru, piața neagră, oaia neagră și așa mai departe.
  • Rochia neagră a fost inventată de Coco Chanel în 1926. A reprezentat o adevărată revoluție.
  • Tenul închis la culoare se datorează unei concentrații mai mari de melanină. Este un efect evolutiv al cărui scop este protejarea de razele ultraviolete.
  • Negrul este o culoare care în natură este interpretată ca semn de pericol. Șerpii, amfibienii și insectele îl folosesc pentru a ne avertiza cu privire la veninul sau toxicitatea lor.
  • Este una dintre cele mai folosite culori din istoria artei.

Putem enumera zeci de referințe care ne permit să ne apropiem de ceea ce înseamnă culoarea neagră. Totuși, acestea sunt suficiente pentru a înțelege importanța nuanței. Dacă abordăm interpretarea negrului în psihologie, lucrurile se complică și mai mult.

Ce înseamnă culoarea neagră în psihologie?

Tristețe în alb și negru

Potrivit studiilor, în contextul afacerilor, negrul este legat de raționalitate, argumente și fapte veridice. Mulți antreprenori spun că este o culoare care mediază rezolvarea conflictelor și comunicarea în afaceri. De aceea este folosit atât de mult la aceste niveluri, fie că este vorba de costume, mașini, accesorii, decorațiuni și multe altele.

Dovezile indică faptul că tinerii asociază negru cu lucruri rele și albul cu lucruri bune. Această distincție ar putea avea implicații asupra modului în care oamenii relaționează cu pielea deschisă și cu pielea închisă la culoare.

Pe de altă parte, experții au descoperit că negrul este asociat cu stări negative. Tristețea, durerea, furia și mânia sunt câteva dintre sentimentele care sunt legate de culoarea neagră.

Reflecții asupra culorii

  • Culoarea neagră transmite un sentiment de putere și autoritate. Acesta este motivul pentru care judecătorii și magistrații poartă robe negre.
  • Hainele informale negre fac aluzie la o atitudine grosolană, rebelă sau sfidătoare. Multe echipe sportive folosesc acest principiu.
  • Conform dovezilor, persoanele cu depresie tind să aprecieze culoarea negru și maro.
  • Negrul este asociat cu eleganța sau bunul gust, mai ales în cadre formale.

Acesta din urmă pare să fie singurul efect pozitiv. Este o culoare utilizată pe scară largă în industria modei, în campaniile publicitare și la anumite produse. Un exces poate evoca imediat pesimism, așa că este folosit cu prudență în cazul ultimelor două exemple.

Ce înseamnă culoarea neagră în diferite culturi

  • Este una dintre culorile principale din reprezentările picturale ale peșterilor. Cel mai simplu instrument folosit pentru desen era cărbunele.
  • Egiptenii considerau culoarea neagră un semn de fertilitate și abundență.
  • Negrul era o culoare rezervată artizanilor din Roma antică.
  • Este o culoare centrală în ceea ce privește statuile și ceramica civilizațiilor din întreaga lume.
  • Era folosit de călugării benedictini ca semn de smerenie.
  • În mare parte a Evului Mediu, a fost asociat cu răul și cu păcatul.
  • În timpul și după Revoluția Franceză, culoarea neagră a fost apreciată.
  • În Japonia, negrul este un simbol al experienței (printre multe alte semnificații).
  • A fost o culoare predominantă a uniformelor militare.

Deși este adevărat că negrul este asociat în principal cu aspecte negative, totul depinde de ton și de circumstanțele în care este folosit. Ca și în cazul tuturor celorlalte culori, influența sa este adesea subevaluată și chiar trece complet neobservată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.