Decorul în stil etnic: sfaturi pentru a-l implementa acasă
Există tendințe de design interior ce oferă distincție și o frumusețe aparte spațiilor. Una dintre ele este rezultatul combinării elementelor din mai multe culturi: decorul în stil etnic. Este o opțiune versatilă, cu posibilitatea de a combina multe substiluri.
În această tendință, este fundamental să existe o senzație de căldură. Se folosesc culori puternice și vesele. Elementele diferitelor civilizații sunt amestecate.
De la stilul african la cel mexican, trecând prin stilul arab sau boho, toate sunt posibilități viabile în decorul în stil etnic.
Ce este decorul în stil etnic și care sunt caracteristicile sale?
Este un stil decorativ pentru interioare bazat pe elemente care alcătuiesc un decor exotic. Obiectivul este de a crea spații luminoase, cu culori puternice și accesorii care să genereze o senzație de căldură.
Scopul acestei tendințe este de a acorda prioritate obiectelor tradiționale și meșteșugurilor caracteristice mai multor culturi. Pentru a realiza acest lucru, stilul etnic folosește o serie de tehnici care duc la o atmosferă orientală, combinată cu detalii naturale tipice decorului african.
De exemplu, se folosesc imprimeuri, franjuri și tapițerii. Deși poate părea o modă rustică, decorul în stil etnic este sinonim cu căldura și eleganța.
Deși stilul etnic poate fi folosit în aproape orice sector al casei, este mai de întâlnit în sufragerie și dormitor. Este foarte versatil, deoarece elementele variază în ceea ce privește culoarea, dimensiunea și textura.
Descoperiți: Cum putem decora bucătăria vara?
Stiluri culturale
Decorul etnic este complex, deoarece este alcătuit dintr-o combinație de tendințe orientale, africane și americane. Totuși, toate includ detalii naturale și artizanale.
- African. Legat de fauna variată care există pe continent. Include elemente care se referă la sălbăticie, precum trunchiuri, pietre, ramuri, pene și decorațiuni cu animale.
- Inca. Obiecte din piatră sau ceramică, precum și culori puternice.
- Aztec. Pernele și mobilierul sunt utilizate pe scară largă. Culoarea verde tipică se referă la penele quetzalului.
- Oriental. Culorile roșu și negru predomină în stilul oriental.
- Arab. Include forme geometrice, arcade, covoare și perne.
Elemente ideale pentru decorul în stil etnic
Începeți cu câteva obiecte caracteristice. De la textile până la mobilier și ornamente, este important să acordați atenție culorilor, modelelor și materialelor.
Gamă de culori
Stilul etnic se caracterizează printr-o paletă de culori specifică. Acordați prioritate tonurilor care se referă la pământ, precum roșcat, teracotă și bronz. De asemenea, puteți alege maro și bej.
Contrastele cu alte culori neutre sunt frecvente. Tonurile și combinațiile puternice realizează medii colorate caracteristice stilului etnic, unde căldura și armonia trebuie evidențiate.
Materiale și formate
Un alt aspect de luat în calcul este folosirea materialelor lucrate manual, precum blana și pielea pentru covoare. De asemenea, catifeaua, lâna, inul și mătasea se folosesc pentru alte textile. Alegeți lemn, cupru sau argint, mai ales dacă obiectele sunt realizate manual.
Alegeți forme geometrice și în zig-zag, tipice culturilor aztecă și africană. Triunghiurile și romburile pot fi atât pe covoare și tapițerii, cât și pe mobilier.
Bușteni și obiecte naturale
Unul dintre cele mai bune moduri de a reflecta contactul cu natura este prin intermediul plantelor de interior. De asemenea, puteți folosi bușteni pentru mese, scaune sau blaturi.
Printre plantele folosite de stilul etnic se numără cactușii. Culoarea verde semnifică apropierea de mediile naturale. În plus, sunt legați de cultura mexicană. Puneți cactușii în vase de lut sau lemn.
Textile pentru pereți
Un decor în stil etnic ar trebui să includă cel puțin câteva obiecte textile pe pereți. Formele și culorile sunt variate, dar acesta este un element decorativ tipic stilului etnic.
Perne
Atât dormitorul, cât și fotoliile din sufragerie trebuie să aibă perne ca accesorii. Aceasta este o oportunitate de a încorpora stilul etnic în estetica locuinței.
Modelele depind de gustul personal, dar este important să folosiți figuri geometrice, zig-zaguri, franjuri și culori în ton cu moda etnică.
Coșuri în stil etnic
Un material care nu poate lipsi dintr-o încăpere în stil etnic este răchita. Fie pentru a face coșuri, fie pentru a realiza lămpi și ornamente, acest element de origine naturală este rustic și foarte apreciat.
Recomandăm: 8 sfaturi pentru a îngriji mobilierul de exterior
Sculpturi tipice
Obiectele realizate manual sunt accesorii ideale pentru stilul etnic în decorarea casei. De exemplu, farfuriile, statuetele incașe sau măștile africane sunt câteva opțiuni perfecte pentru pereți și rafturi.
Materiale precum lemnul sau ceramica ar trebui să prevaleze.
Ornamente pentru decor în stil etnic
Există o serie de obiecte folosite ca ornamente, caracteristice stilului etnic. Piatra lucrată manual, vopsită în două culori, generează un contrast plăcut: de exemplu, alb-negru sau maro-alb.
Un alt element comun de agățat pe perete este pălăria africană, cunoscută și sub numele de juju sau tyn. Imaginile cu animale și obiectele din paie se referă și ele la această cultură și se potrivesc cu stilul etnic. Chiar și instrumentele muzicale de origine orientală pot fi puse pe pereți.
Interior și exterior: decorul în stil etnic
Deși stilul etnic este orientat către medii interne, poate fi folosit și pe terase. Acest lucru se datorează faptului că o bună parte din obiecte, decorațiuni și mobilier poate fi folosită și afară.
Apropierea pe care această tendință o are cu natura și meșteșugurile înseamnă că poate fi transferată în spații precum terasa. Mobilierul din lemn sau obiectele din răchită îndeplinesc funcții practice și în exterior. În acest fel, decorul în stil etnic oferă o gamă largă de posibilități.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bustos Flores, Carlos, La producción artesanal. Visión Gerencial [Internet]. 2009; (1):37-52. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=465545880009
- Parra Vorobiova, Reguina. Moda étnica: códigos ancestrales y propuestas contemporáneas. Federación Latinoamericana de Semiótica. deSignis, vol. 32, pp. 123-132, 2020. Disponible en: https://doi.org/10.35659/designis.i32p123-132
- Villegas Marín, Claudia , González Monroy, Beatriz , FIBRAS TEXTILES NATURALES SUSTENTABLES Y NUEVOS HÁBITOS DE CONSUMO. Revista Legado de Arquitectura y Diseño [Internet]. 2013; (13):31-45. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=477947372003
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.