Stilul pin-up pentru decorarea casei: 6 idei
 

Stilul pin-up pentru decorarea casei: 6 idei

Pin-up este un trend vintage care nu se poate reflecta doar în îmbrăcăminte sau produse cosmetice. Transformați baia, bucătăria sau dormitorul în stil pin-up!
Stilul pin-up pentru decorarea casei: 6 idei

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Moda pin-up este definită de estetica anilor 1950 și 1960. La acea vreme, reprezenta un mod diferit, provocator și sugestiv în care modelele pozau pentru fotografii. Deși se identifică cu îmbrăcămintea, machiajul și ipostazele feminine, stilul pin-up pentru decorarea casei este acum în vogă.

Prin montarea anumitor piese de mobilier, modificarea detaliilor electrocasnicelor și amplasarea unor decorațiuni specifice, puteți duce stilul pin-up în propria casă!

Care este stilul pin-up?

În principiu, conceptul pin-up a fost folosit pentru a defini modelele care pozau adoptând un anumit stil. Zâmbetele izbitoare, privirile sugestive către aparatul de fotografiat și senzualitatea sunt câțiva dintre pilonii săi. În ceea ce privește îmbrăcămintea, rochiile strâmte, decolteurile, fundițele și tocurile înalte sunt esențiale.

Deși există înregistrări încă din anii 1920 și 1930, perioada de glorie a esteticii pin-up a fost în anul 1950. Totul s-a  datorat modelului american Bettie Page, cunoscută drept „regina pin-up-ului”. În anii următori, și-a pierdut din popularitate, așa că stilul este asociat cu deceniile de mijloc ale secolului al XX-lea.

În ultimii câțiva ani, estetica pin-up a revenit în atenția publicului, așa cum s-a întâmplat cu atâtea stiluri retro. Este adesea legat de imagini precum reclamele la sucuri, fotografii cu vehicule vechi sau stații de alimentare cu carburant. Culorile caracteristice sunt roșu, roz, verde și anumite nuanțe pastelate.

Câteva modalități de a aplica stilul pin-up în decorarea casei

Stilul pin-up implică o serie de schimbări pentru decorarea casei. Este o tendință economică și simplu de aplicat, folosind vinil, cearșafuri, perdele și ceva mobilier.

Femeie aranjată în stil pin-up
Stilul a apărut mai întâi în modă. Apoi, a devenit o întreagă mișcare culturală și de epocă.

1. Autocolante pe dulapuri sau rafturi pentru pantofi

Una dintre camerele din casă în care puteți aplica stilul pin-up este dormitorul. Tapetul autoadeziv cu imagini retro este o opțiune bună pentru dulapurile de haine sau suporturile pentru pantofi din orice material. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că, în momentul înlăturării, este posibil să rămână urme.

2. Bucătărie

Acele reclame vechi la băuturi răcoritoare, țigări sau produse tipice din anii 1950 se încadrează perfect în bucătărie. Pentru stilul pin-up, această cameră nu este doar un loc pentru gătit.

Puteți folosi postere sau tablouri cu mesaje pe pereți. O altă variantă este decorarea frigiderului cu magneți. Există multe opțiuni.

3. Dormitoare și paturi

Tapetul este potrivit pentru pereți și capul patului. Puteți alege modele și culori retro: de exemplu, buline roșii și albe sau alb-negru. În plus, puteți folosi lenjerie de pat în tonuri pastelate.

4. Pereți atractivi

Posterele, insignele sau ilustrațiile cu imagini pin-up se potrivesc foarte bine pe pereții coridoarelor sau ai camerelor. Chiar și originea termenului are de-a face cu acțiunea de a agăța fotografii. În general, acestea sunt modele mari, așa că trebuie să aveți un spațiu considerabil. Stilul pin-up se caracterizează prin ornamente mari.

O altă variantă este să acoperiți un perete cu tapet înflorat, o tendință tipică acelor ani. În acest caz, folosiți nuanțe pastelate.

5. Mobilier pin-up pentru decorarea casei

Dacă puteți investi ceva mai mulți bani în stilul pin-up, cumpărați mobilier nou: de exemplu, un cufăr în stil vechi pentru a depozita obiecte, un candelabru sau un fotoliu de epocă. În acest din urmă caz, puneți alături un lampadar, creând un colț vintage.

Bar în stil pin-up
Anumite elemente sunt clasice, cum ar fi casetofoanele. Le puteți folosi pentru decor.

6. Baie retro

Există două metode principale de a oferă băilor aerul anilor 1950. Una dintre ele este amplasarea perdelelor de duș cu imagini pin-up, foarte ușor de găsit în magazinele vintage.

Cealaltă metodă este instalarea unui dulap de medicamente pentru baie; un accesoriu specific deceniilor trecute. Trebuie să fie mic, pătrat și alb.

Stilul pin-up pentru decorarea casei: stilul bunicilor noștri

Mulți oameni care sunt bunici astăzi și-au trăit tinerețea în perioada de aur a pin-up-ului. Prin urmare, este foarte probabil ca unele dintre accesoriile pe care doriți să le achiziționați să se numere printre lucrurile lor.

Alegeți oglinzi mari, telefoane cu rotiță, cuiere de perete, batiste, discuri de vinil sau ornamente din tablă. S-ar putea ca bunicii să vrea să scape de ele. În caz contrar, acestea pot fi cumpărate din diverse magazine specializate sau magazine online.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Adhitia, Tiara Sekar, M. Kholid Arif Rozaq, and M. Fajar Apriyanto. “Pin Up Style Dalam Fotografi Fashion Kontemporer.” spectā: Journal of Photography, Arts, and Media 3.1 (2019): 61–72. Disponible en: https://doi.org/10.24821/specta.v3i1.3123
  • Parejo , Nekane,  Transcripción cinematográfica de la mirada erótica  del fotógrafo Bellocq en  Pretty Baby  de Louis Malle. Çedille. Revista de Estudios Franceses [Internet]. 2016; (12):337-347. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=80844831017
  • Freibert, Finley. “From AIDS-Era Queer Icon to Sanitized Nostalgic Property: The Cultural Histories of Bettie Page Merchandise Circulation.” Film Criticism 42.2 (2018). Disponible en: https://doi.org/10.3998/FC.13761232.0042.203
  • Lara, GMP, & Gomes, TM de O. (2019). Como pin-ups contemporáneas. Cadernos de Estudos Lingüísticos , 61 , 1–15. Disponible en: https://doi.org/10.20396/cel.v61i0.8654900

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.