Cum să faci un pantofar simplu și original - Doza de Sănătate
 

Cum să faci un pantofar simplu și original

Indiferent dacă îți place sau nu să îți ții pantofii la vedere, este bine să îi depozitezi într-un loc special amenajat. Iată câteva idei creative de rafturi pentru încălțăminte!
Cum să faci un pantofar simplu și original

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Este bine să știi cum să faci un pantofar. Acesta reprezintă cea mai bună opțiune pentru a-ți organiza încălțămintea și a o ține la vedere. Totodată, cu ajutorul unor rafturi special amenajate în care să le depozitezi, vei evita ca încălțările tale să stea aruncate prin toată casa.

Așa cum bine știi, dezorganizarea te face să pierzi timp, mai ales când ești pe fugă. Prin urmare, este bine să cauți mereu alternative pentru a-ți valorifica mai bine spațiul și a ține toate lucrurile ordonate.

În articolul de față, îți prezentăm câteva idei ingenioase pentru a-ți confecționa singur un suport pentru pantofi. Vei vedea că nu ai nevoie de multe materiale, iar pașii sunt foarte ușori, astfel încât poți termina treaba în cel mai scurt timp.

De reținut

Pantofii trebuie ținuți într-un loc adecvat. Motivele nu sunt numai de ordin estetic, ci țin și de întreținerea încălțămintei. Dacă îți ții încălțările prin toată casa, poți călca pe o sanda sau un pantof dintr-un material delicat, cum ar fi pielea întoarsă sau mătasea.

Atunci când îți achiziționezi sau îți confecționezi rafturi pentru pantofi, trebuie să ții cont de numărul de perechi deținute, de tipul de încălțăminte și de frecvența utilizării fiecărui articol. Trebuie să grupezi pantofii pe anumite categorii pentru a-i găsi mai ușor.

Sandalele și papucii de casă nu trebuie să stea în același loc ca ghetele, de exemplu. Totodată, încălțămintea sport este utilizată zilnic, drept pentru care trebuie depozitată într-un loc ușor accesibil.

Cu ajutorul organizatoarelor pentru pantofi, vei ști exact câte perechi ai și unde sunt localizate toate. Ține cont de recomandările noastre și învață cum să faci un pantofar simplu și inedit.

1. Cum să faci un pantofar din paleți

Cum să faci un pantofar din paleți

În cele ce urmează, îți arătăm cum să faci un pantofar din paleți, pe care îi poți găsi în supermarket sau alte magazine mari, dar și în magazine în care se vând băuturi.

În ziua de azi, este „la modă” să găsești alte întrebuințări ale paleților. Aceștia oferă un aspect original și pot fi decorați prin diverse tehnici artistice. Dacă nu ai paleți propriu-ziși, poți opta pentru lădițe pentru fructe și legume.

Numărul de paleți folosit pentru confecționarea pantofarului depinde de câte perechi de pantofi ai. Totodată, ai nevoie și de un perete liber de care să sprijini rafturile. Pantofarul din paleți va arăta foarte bine în orice cameră, dacă îl ții la vedere.

Materiale

 • Ciocan
 • Șmirghel pentru lemn
 • 1 sau 2 paleți (în funcție de nevoile tale)
 • Vopsea sau lac (în funcție de cum vrei să decorezi pantofarul)

Instrucțiuni

 1. Folosind ciocanul, scoate toate scândurile din marginea orizontală. Nu le scoate pe cele de pe lateral. Vei obține un fel de ramă foto. 
 2. Scoate cuiele tot cu ciocanul.
 3. Șlefuiește bine lemnul. 
 4. Vopsește-l după preferințe. De exemplu, poți păstra nuanța naturală a lemnului. Îl poți da doar cu lac sau îl poți vopsi și apoi lăcui.
 5. După ce s-a uscat, poți pune pantofarul oriunde dorești. Ideea este să îl sprijini de un perete, deoarece va arăta ca un tablou.

2. Cum să faci un pantofar din lemn

Cum să faci un pantofar cu rafturi de lemn

O altă modalitate de a crea un pantofar original este prin folosirea unei biblioteci de lemn sau metal. Poți utiliza această opțiune atât pentru a ține pantofii la vedere, cât și în dulap.

Partea bună este că poți oferi rafturilor înălțimea dorită fără să irosești spațiu. Și de această dată îți recomandăm să găsești un perete liber pentru a sprijini rafturile de el.

O altă opțiune bună pentru depozitarea pantofilor este o scară pe care nu o folosești. Desigur, o poți vopsi sau decora cum dorești. Poți folosi treptele pentru a sprijini scândurile. Pentru un aspect informal, acestea pot fi de dimensiuni diferite.

Materiale

 • Bucăți de lemn sau metal în formă dreptunghiulară de aproximativ 1,2 metri
 • Suporturi pentru trepte sau o scară
 • Cuie pentru a prinde pantofarul de perete
 • Vopsea sau lac

Instrucțiuni

 1. Ia bucățile de lemn sau metal și vopseaua sau lacul dorit.
 2. Măsoară peretele unde vrei să le plasezi. 
 3. Pune suporturile sau scara în locul ales.
 4. Pune bucățile de lemn peste acestea.
 5. Aranjează pantofii oricum dorești.

3. Cum să faci un pantofar din carton

Cum să faci un pantofar din carton 

A treia opțiune este cea mai utilă și este foarte accesibilă, distractivă și simplă. De această dată, materialul folosit este cartonul. Fără îndoială, aceasta este o modalitate excelentă de a recicla!

Partea cea mai bună este că poți crea oricâte spații dorești. De exemplu, poți crea o secțiune pentru fiecare pereche de pantofi. În plus, poți adăuga oricând spații noi cu alte cutii de carton.

Trebuie să construiești compartimente mici triunghiulare în care să pui încălțămintea. În cazul de față, nu ai nevoie de mult spațiu și poți pune rafturile la vedere sau în partea de jos din interiorul unui dulap. Iată cum să faci un pantofar din carton!

Materiale

 • Carton
 • Riglă
 • Creion
 • Bandă adezivă
 • Pensule
 • Vopsea acrilică

Instrucțiuni

 • Ia o bucată de carton cu dimensiunile de 40 x 40 cm. Cu ajutorul riglei, măsoară și împăturește cartonul în trei părți egale. Poți modifica măsurătorile în funcție de mărimea pantofilor. Pentru un copil, o dimensiune de 10 x 10 cm este de ajuns.
 • Îndoaie cartonul pentru a forma un triunghi.
 • Prinde-l bine cu banda adezivă pentru a nu se desface.
 • Vopsește-l în culoarea dorită, atât la interior, cât și la exterior.
 • Fă un șir orizontal de triunghiuri și pune o bucată de carton deasupra. Pe aceasta poți adăuga și alte compartimente pe parcurs.
 • Fă oricâte niveluri dorești.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Mil Ideas. (2014). 25 Ideas “DIY and Craft” para crear y decorar con palitos de helado.
 • CupaStone. (2014). Piedra natural, el mejor revestimiento de pared para crear espacios originales y cálidos | CUPA STONE.
 • マイケル I.ノートン. (2009). IKEA効果:努力と執着の関係. Harvard Business Review.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.