Logo image
Logo image

Depresia și menopauza: ce legătură există?

7 minute
Șapte din zece femei suferă de depresie în timpul menopauzei. Fiecare trăiește situația într-un fel anume, dar sprijinul profesional și social este esențial pentru orice femeie.
Depresia și menopauza: ce legătură există?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2024

Deși menopauza și depresia nu sunt același lucru, există o legătură. Depresia și menopauza au anumite simptome comune, cum ar fi schimbările de dispoziție, iritabilitatea și oboseala. Cu toate acestea, prima este o boală, iar a doua nu; dimpotrivă, este o etapă normală în viața femeilor.

Deși această perioadă nu este o cauză directă a tulburărilor de dispoziție, este posibil ca modificările care apar să favorizeze apariția unor patologii psihologice. Desigur, acest lucru nu se va întâmpla întotdeauna și va depinde de caracteristicile personale ale femeii, de istoricul ei și de factorii de risc.

Depresia și menopauza: ce legătură există?

Potrivit cercetărilor, trecerea prin menopauză crește riscul de depresie și anxietate la femei. Acum, trebuie să înțelegem că depresia în acest stadiu nu diferă în ceea ce privește diagnosticul de ceea ce apare în alte momente ale vieții.

Aceasta înseamnă că un profesionist în domeniul sănătății mintale va putea determina existența bolii urmând criteriile obișnuite. Ceea ce va trebui să faceți este să acordați o atenție sporită suprapunerii simptomelor psihologice care sunt tipice menopauzei și care nu înseamnă o problemă psihiatrică.

Mai exact, criteriileManualului de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale, Ediția a cincea (DSM-V) stabilesc că depresia există atunci când persoana are cel puțin cinci dintre următoarele simptome:

  • Oboseală extremă.
  • Probleme de somn.
  • Stare Depresivă.
  • Sentiment de inutilitate sau vinovăție.
  • Agitație sau încetineală în acțiuni.
  • Reducerea sau creșterea apetitului.
  • Ideea suicidar sau tentative de sinucidere.
  • Pierderea sau creșterea neintenționată în greutate.
  • Pierderea interesului sau a plăcerii pentru activități.
  • Probleme de concentrare și luare a deciziilor.

Aceste simptome ar trebui să fie prezente aproape în fiecare zi și pentru o lungă perioadă de timp. In plus, trebuie sa aiba capacitatea de a afecta activitatile zilnice, in asa fel incat persoana sa devina dificila indeplinirea sarcinilor de baza, precum dormitul sau munca.

Care sunt simptomele?

Deși criteriile DSM-V trebuie îndeplinite pentru diagnosticarea depresiei în menopauză, trebuie recunoscută și variabilitatea între femei. Nu toată lumea experimentează această etapă în același mod sau manifestă simptome depresive în aceeași măsură. Modul în care manifestările se schimbă de-a lungul anilor este, de asemenea, variabil.

O revizuire din 2016, publicată în Journal of Affective Disorders, a constatat că simptomele sunt mai severe în perimenopauză decât în alte momente. Adică în anii chiar înainte și după încetarea ciclurilor menstruale.

Pe măsură ce menopauza trece, simptomele depresive se stabilizează. În orice caz, trecerea anilor aduce mai multe simptome de anxietate.

Până la 75% dintre cei chestionați în diferite studii au raportat simptome depresive în timpul perimenopauzei. Și, în general, tulburările de somn și pierderea plăcerii (inclusiv plăcerea sexuală) au fost cele mai raportate simptome.

Dintre tulburările de somn, insomnia de întreținere este cea mai frecventă. Se întâmplă când ne culcăm, putem adormi în câteva minute, dar ne trezim în miezul nopții și avem dificultăți de a adormi.

Un articol științific original din 2017 a înregistrat, de asemenea, următoarele statistici în rândul femeilor aflate în peri- și postmenopauză:

  • 12% manifestă pierderea libidoului.
  • Aproximativ 2 din 10 au uitare frecventă.
  • 30% dintre ei sunt afectați de episoade de iritabilitate și letargie sau lipsă de energie.

Descoperiți: Durerile ovariene la menopauză

De ce ar fi depresia mai frecventă în timpul menopauzei?

Relația dintre menopauză și depresie este complexă și multifactorială. Am clarificat deja că nu toate femeile au un diagnostic de sănătate mintală după oprirea ciclurilor menstruale și nici nu au aceiași factori de risc.

Cei cu antecedente de depresie sunt mai expuși riscului. Mai ales dacă au avut diagnostice de depresie postpartum sau o tulburare disforică recurentă în timpul ciclurilor menstruale.

Femeile cu menopauză precoce sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare. Dimpotrivă, o vârstă mai înaintată la debutul perimenopauzei funcționează ca factor de protecție ; poate, din cauza expunerii mai mult timp la efectele benefice ale estrogenului.

Rolul modificărilor hormonale

În timpul menopauzei, există o scădere semnificativă a nivelului de estrogen. Acest hormon are un impact asupra producției și activității diferiților neurotransmițători din creier, cum ar fi serotonina.

Reducerea estrogenului în timpul menopauzei ar putea contribui la modificări în comunicarea serotoninergică între celulele creierului. Această modificare modifică starea de spirit și reacțiile de dispoziție. Procesarea emoțională este, de asemenea, afectată.

Estrogenii joacă un rol în plasticitatea creierului și răspunsul la stres. A face față schimbărilor concomitente ale vârstei și sfârșitului ciclurilor menstruale necesită un echilibru care s-ar putea să nu fie atins în fața scăderii hormonilor.

Rolul simptomelor fizice

Menopauza are propriile simptome, dincolo de depresie. De altfel, având în vedere confuzia care poate exista între ambele manifestări, unii experți consideră că există un supradiagnostic psihiatric la femeile care trec doar printr-o perimenopauză normală.

În orice caz, simptomele vasomotorii, cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne, sunt foarte deranjante pentru activitățile zilnice. Prezența sa regulată ar putea genera iritabilitate, pe lângă tulburarea odihnei și promovarea oboselii în timpul zilei.

Nici atitudinea față de schimbările fizice nu trebuie subestimată. Pentru multe femei este o perioadă de reevaluare a corpului lor, de acceptare a îmbătrânirii care se manifestă în piele și de modificări drastice de greutate. Cei cu o mai bună percepție a imaginii corporale au un risc mai scăzut de depresie în timpul menopauzei, potrivit unui studiu de la Universitatea din Alexandria.

Descoperiți: Problemele de somn la menopauză

Schimbările vitale

Menopauza vine cu schimbări profunde în stilul de viață și relații. Este, de obicei, momentul în care copiii încep să plece de acasă, viața profesională intră în faza finală și se adaugă responsabilități pentru îngrijirea corpului care nu existau înainte, precum vizitele mai dese la medic.

Toate acestea generează stres. Sunt evenimente care se adaugă schimbărilor fizice și modifică relațiile cu mediul și starea de spirit.

Modul în care faceți față schimbărilor vitale poate fi de protecție sau un factor de risc. De asemenea, va fi esențial să înțelegeți modul în care rețeaua socială susține sau abandonează în timpul tranzițiilor. Este posibil să vorbim cu prietenii despre ce ni se întâmplă, mergem la un loc de muncă sănătos, avem hobby-uri în afara muncii?

Ce să fac dacă am simptome depresive în timpul menopauzei?

Dacă vă confruntați cu simptome de depresie la menopauză, este important să căutați sprijin și tratament. O consultație cu un medic sau psiholog este esențială pentru a evalua ceea ce se întâmplă, a confirma diagnosticul precis și a vă oferi opțiuni de tratament.

Care este tratamentul?

Terapia psihologică cognitiv-comportamentală poate fi benefică în abordarea simptomelor depresive la menopauză. Cu un psiholog sau un psihiatru poți lucra la strategii și abordări specifice pentru situația ta.

La rândul lor, medicamentele antidepresive constituie prima linie de tratament, alături de terapie. Acestea trebuie prescrise și controlate în doze de către un medic.

Femeile care preferă să nu ia medicamente au alte opțiuni pentru a face față simptomelor. De exemplu, terapiile bazate pe mindfulness.

În cele din urmă, terapia de substituție hormonală trebuie discutată cu medicul ginecolog. Deoarece estrogenul redus este asociat cu mai multe dintre simptome, poate fi necesar să luați hormonul artificial pentru o perioadă. Acesta va fi definit de medic, in functie de situatia dumneavoastra clinica si de riscul/beneficiu pe care il reprezinta terapia.

Cum pot face față situației?

Pe lângă terapia psihologică și medicamente, câteva sfaturi simple vă vor ajuta să faceți față depresiei:

  • Încercați să implementați igiena somnului care reduce insomnia și trezirile nocturne.
  • Împărtășește-ți sentimentele cu prietenii dragi sau cu familia. Sprijinul este esențial pentru a depăși depresia.
  • Nu abandona hobby-urile tale obișnuite și nu caută altele noi. Hobby-urile artistice, culturale, sportive sau intelectuale te pot stimula.
  • Îmbunătățiți-vă bunăstarea generală cu obiceiuri de viață sănătoase. Găsiți o dietă echilibrată și faceți exerciții regulate. Obțineți sfaturi de la experți pentru ambele activități.
  • Educați-vă despre menopauză și depresie. Citiți mai multe despre subiect, căutați pe internet, întrebați profesioniști și încercați să înțelegeți mai bine ce vi se întâmplă.
  • Alăturați-vă unor grupuri de sprijin din zona dvs. geografică. Acolo poți împărtăși experiențe cu alte femei care trec prin aceeași situație. Verificați cu spitalul, clinica sau clubul din cartier pentru a vedea ce opțiuni de acest tip există în zona dvs.

Riscul există, dar nu este absolut

Relația dintre depresie și menopauză este complexă și cu mai multe fațete. În această etapă a vieții, sunt experimentate simptome fizice și provocări emoționale.

Schimbările hormonale, psihologice și sociale pot contribui la vulnerabilitate. Cu toate acestea, nu este un destin inevitabil sau ceva inevitabil. Căutarea ajutorului profesionist este esențială pentru un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat. Terapia psihologică, medicamentele antidepresive și terapia hormonală sunt acolo pentru a vă ajuta să faceți față problemei.

Luarea de măsuri proactive și solicitarea de sprijin atunci când considerați că este necesar sunt pilonii pentru bunăstarea dumneavoastră. Menopauza este o altă etapă a vieții; Nu înseamnă un sfârșit și nici nu trebuie să vă copleșească.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.