Durerile ovariene la menopauză
 

Durerile ovariene la menopauză

Durerea ovariană la menopauză nu este fiziologică. De fapt, poate fi un semn al unei posibile tumori ovariene.
Durerile ovariene la menopauză
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

Majoritatea femeilor suferă de dureri ovariene de mai multe ori de-a lungul vieții, în special în timpul ovulației sau al menstruației. Acestea tind să creadă că odată cu sosirea menopauzei durerile dispar, dar nu este mereu așa. De ce apar durerile ovariene la menopauză?

Vorbim despre dureri în abdomenul inferior mai mult sau mai puțin intense, constante sau pulsatile. Când apar în timpul ciclului menstrual, cauza este inflamația ovarelor în timpul ovulației. Prin urmare, durerile ovariene la menopauză nu sunt normale, deoarece ovarele nu mai sunt active.

De ce apar durerile ovariene la menopauză?

Uneori, femeile cred că au ajuns la menopauză deoarece nu au menstruație. De obicei, aceasta este perioada de perimenopauză. Este o etapă de tranziție în care femeia nu are menstruație, dar ovarele ei sunt încă active.

Femeie care experimentează durerile ovariene la menopauză

 

Prima cauză a durerii ovariene în acest stadiu este ovulația. Ovarele continuă să funcționeze și să se umfle la fel ca în stadiul fertil. Este posibil ca, după câteva zile, să apară sângerarea tipică menstruației.

Un alt motiv îl reprezintă sarcina extrauterină la femeile care nu au ajuns încă la menopauză. Aceasta nu este altceva decât acea sarcină care este implantată în afara țesutului uterin, în general în trompele uterine. De obicei, provoacă dureri pelvine severe și disconfort în partea inferioară a spatelui.

Experții subliniază faptul că boala inflamatorie pelvină este o afecțiune care provoacă și dureri ovariene. Este o complicație a unei boli cu transmitere sexuală. Prin urmare, în afară de durere, apar și alte probleme. Printre simptome se numără mirosul urât al vaginului și durerea la urinare.

Cea mai importantă cauză sunt tumorile (care pot fi benigne sau maligne). Atunci când femeia nu are menstruația de mai bine de un an și simte dureri ovariene, poate fi din cauza unei tumori. Alte cauze posibile sunt următoarele:

  • Endometrioza: este o patologie care apare în anii fertili, dar se poate prelungi și la menopauză. Potrivit cercetării Ministerului Spaniol al Sănătății (2020), incidența acestei afecțiuni este de 0,3 – 1% pe an, iar prevalența de 1 – 5%.
  • Disconfortul gastro-intestinal: există afecțiuni care pot imita durerea ovariană. De fapt, gazele sau sindromul colonului iritabil produc senzații similare.
  • Chisturile ovariene: sunt pungi pline cu lichid. Sunt frecvente și de obicei nu provoacă simptome; totuși, pot provoca disconfort în cazul ruperii.

Ce simptome are o tumoare ovariană?

După cum am menționat, durerea ovariană poate fi un simptom al unei tumori în această zonă. În plus, femeia poate întâmpina dificultăți în a mânca și poate chiar să se simtă sătulă cu foarte puțină mâncare. Există și dorința constantă de a merge la toaletă.

Totuși, aceste semne apar și în alte boli. Atunci când vine vorba de o tumoare ovariană, simptomele sunt persistente sau mai frecvente. Dacă aveți dubii este indicat să mergeți la medicul ginecolog.

Este posibil să simțiți mai multă oboseală și durere în timpul actului sexual. Tumoarea poate afecta chiar stomacul, provocând constipație sau balonare. Un semnal de alarmă este sângerarea, mai ales dacă femeia se află la menopauză de mai mult de un an.

Cercetările afirmă faptul că riscul de cancer ovarian este crescut la femeile aflate în postmenopauză care primesc terapie de substituție hormonală. Acest risc este direct proporțional cu durata tratamentului și se menține chiar și după încetarea sa.

Durerile ovariene la menopauză: cancer sau nu?

Medic care analizează durerile ovariene la menopauză
Aparatul reproducător feminin poate avea malformații care împiedică fertilizarea.

Depistarea rapidă a tumorii este esențială. Pentru a ști dacă originea durerii este o tumoare, este necesar să mergeți la specialist. Medicul cunoaște întregul istoric medical al fiecărui pacient, la fel și istoricul familial. De asemenea, cel mai bine este să începeți cu o examinare pelvină și abdominală.

Specialistul poate efectua o serie de analize complementare. În primul rând, solicită o ecografie. Cu ajutorul ei poate determina dacă există o masă în ovar și, în cazul în care ea este prezentă, dacă este solidă sau lichidă.

Potrivit Institutului Național de Imagistică Biomedicală și Bioinginerie, CT-ul este utilizat mai des decât RMN-ul. Acesta ajută la stabilirea clară a diagnosticului. În plus, se pot efectua și biopsii.

Durerea ovariană la menopauză nu este fiziologică. Poate fi un semn al unei posibile tumori ovariene. Prin urmare, este necesar să consultați medicul în caz de îndoială. Trebuie să treceți prin anumite teste pentru a exclude o patologie tumorală. Cu cât diagnosticul este stabilit mai devreme, cu atât mai bine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.