Logo image
Logo image

Descriere, simptome și tratamente pentru flebită

4 minute
Principala caracteristică a flebitei reprezintă apariția unui cheag într-o venă sau într-un grup de vene, la nivel superficial sau intern. Tratamentul este destul de simplu, dar necesită promptitudine.
Descriere, simptome și tratamente pentru flebită
Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Flebita, cunoscută și sub numele de tromboflebită, este un proces inflamator generat de formarea unui cheag de sânge care blochează una sau mai multe vene, de obicei la nivelul picioarelor. În plus, există două tipuri de cheaguri: superficiale (în apropierea părților exterioare ale pielii) și profunde (în interiorul unui mușchi). Ce tratamente pentru flebită există?

Potrivit portalurilor medicale, tromboflebita superficială este o afecțiune destul de frecventă. De fapt, estimările indică faptul că 3 până la 11% din populația generală experimentează flebită la un moment dat în viață. Cu toate acestea, boala este mai frecventă la femeile cu vârsta peste 60 de ani.

Principalele simptome ale flebitei

După cum am menționat mai sus, există două tipuri de flebită: superficială și profundă – aceasta din urmă este cunoscută sub numele de tromboză venoasă profundă (TVP). Astfel, semnele clinice variază în funcție de tip. Acestea sunt simptomele generale, conform Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA:

  • Inflamație în partea afectată a corpului (de obicei la nivel picioarelor)
  • Durere în zonă
  • Piele roșie (nu întotdeauna prezentă)
  • Căldură și sensibilitate deasupra venei înfundate

În plus, tromboflebita superficială se manifestă prin piele roșie și apariția unui cordon roșu dur sub ea, sensibil la atingere. Tromboza venoasă profundă este mai puțin evidentă, caracteristicile sale principale fiind, de obicei, durerea și inflamația.

Citește mai mult:

Tromboza venoasă profundă: detectare și prevenire

Some figure
Formarea cheagurilor de sânge duce la obstrucționarea fluxului sanguin și poate genera consecințe grave.

Cauzele flebitei

Flebita apare atunci când un cheag de sânge se blochează într-una sau mai multe vene și produce umflături. Clinica Mayo și alte surse menționate mai sus dezvăluie cele mai frecvente cauze ale acestei boli. Printre ele, se numără:

  • Lezarea venei
  • O tulburare de coagulare moștenită
  • Statul nemișcat pentru o perioadă lungă de timp, ca în cazul persoanelor imobilizate pat
  • Cateter cu stimulator cardiac care poate perfora vena (inghinal)
  • Sarcina și nașterea în ultimele 6 luni
  • Obezitate și supraponderalitate

În general, cheagurile de sânge apar atunci când ceva încetinește sau schimbă fluxul de sânge în vene. Orice afecțiune cu acest efect secundar (de la obezitate, la anumite procese chirurgicale) poate provoca flebită superficială sau profundă.

Diagnostic

Medicul poate diagnostica pacientul pe baza aspectului zonei afectate. Cu toate acestea, va trebui să efectueze și studii de coagulare a sângelui – venografie (raze X pentru vizualizarea venelor), teste genetice și tipuri speciale de ultrasunete (în cazul în care cauza principală a flebitei nu poate fi identificată cu ușurință).

Grupe de risc și complicații ale flebitei

După cum am menționat mai sus, vârsta medie a pacienților cu flebită este de peste 60 de ani. Pacienții sunt în principal femei. În plus, 90% din tromboflebita superficială este asociată cu persoanele cu vene varicoase, în timp ce doar 10% dintre cazuri apar la persoanele cu vene sănătoase. Potrivit Fundației AXA Healthkeeper, există mai mulți factori de risc care duc la dezvoltarea flebitei.

  • Obezitatea reprezintă un risc major pentru multe boli de inimă. Masa corporală în exces este asociată cu boli cardiovasculare, insuficiență cardiacă și moarte subită, potrivit studiilor medicale.
  • Fumatul predispune oamenii la formarea trombilor în artere și vene.
  • Terapia hormonală, cum ar fi anticoncepționalele și pastilele de substituție hormonală, fac sângele mai predispus la coagulare la anumiți pacienți.
  • Imobilitatea îndelungată din cauza spitalizării sau stilului de viață sedentar.

Dincolo de aceste evenimente comune, flebita poate apărea și din cauza prezenței stimulatoarelor cardiace în venele centrale, istoricului familial de tulburări de coagulare a sângelui, antecedentelor de accident vascular cerebral și multor altor afecțiuni clinice. Orice afecțiune care modifică fluxul venos poate duce la apariția flebitei.

În ceea ce privește complicațiile, diagnosticul precoce al flebitei permite un tratament prompt. În schimb, în lipsa unui tratament, în plămâni se poate dezvolta un cheag de sânge care, dacă nu este tratat, poate genera o embolie pulmonară.

Some figure
La femeile gravide există un risc crescut de flebită, deoarece modificările gestaționale cresc potențialul de coagulare a sângelui.

Tratamente pentru flebită

Angiologul și chirurgul vascular sunt profesioniști care se ocupă de cazurile de flebită. În plus, medicul specialist îți poate prescrie analgezice, anticoagulante și antitrombotice pentru a dizolva cheagul în cazurile mai puțin severe.

Îndepărtarea chirurgicală a venei obstrucționate poate fi luată în considerare dacă aceasta este superficială. Alternativ, medicul poate face o ocolire venoasă. Aceste proceduri sunt mult mai puțin frecvente decât tratamentele menționate anterior.

Îți recomandăm:

9 alimente care pot să prevină tromboza și atacul cerebral

Mișcarea poate preveni flebita

Acum că am aflat ce tratamente pentru flebită există, este timpul să discutăm despre prevenție.

După cum probabil ai observat, flebita este o afecțiune destul de frecventă, în special la persoanele în vârstă cu varice la nivelul picioarelor. Este o afecțiune clinică cu prognostic pozitiv, dar se poate agrava dacă nu este tratată în timp util.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a evita flebita este să adopți un stil de viață sănătos. Fă mișcare, fă exerciții fizice, renunță la fumat și stai departe de alimentele bogate în calorii. Este posibil să nu știi, dar multe boli sunt rezultatul obezității. De fapt, trombii sunt provocați, printre altele, de obezitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Artavia, M. B. (2019). Tromboflebitis superficial. Revista Médica Sinergia4(03), 50-57.
  • Tromboflebitis, medlineplus.gov. Recogido a 11 de diciembre en https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001108.htm
  • Tromboflebitis, clínica mayo. Recogido a 11 de diciembre en https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/thrombophlebitis/symptoms-causes/syc-20354607
  • Flebitis, AXA healthkeeper. Recogido a 11 de diciembre en https://www.axahealthkeeper.com/blog/flebitis-sintomas-y-tratamiento/
  • López-Jiménez, F., & Cortés-Bergoderi, M. (2011). Obesidad y corazón. Revista espanola de cardiologia, 64(2), 140-149.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.