Detectarea și tratamentul toxoplasmozei oculare
Toxoplasmoza oculară este o boală cauzată de un parazit numit Toxoplasma gondii. Este o infecție foarte frecventă care afectează aproximativ 500 de milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, nu toți cei infectați dezvoltă această patologie care afectează doar ochii. În acest articol, vom discuta despre detectarea și tratamentul toxoplasmozei oculare.
Persoanele cu simptome ale toxoplasmozei oculare au fie un sistem imunitar slăbit, fie au dobândit infecția înainte de naștere, în uterul mamei. Din păcate, afecțiunea este adesea greu de detectat și progresează spre vedere neclară și chiar orbire.
Ce este toxoplasmoza oculară?
Pentru a înțelege toxoplasmoza oculară, trebuie mai întâi să explicăm modul în care apare această infecție parazitară. Toxoplasma gondii se înmulțește și se dezvoltă la pisici. Mai mult, picile elimină acești paraziți prin fecale.
Aceasta este doar una dintre formele de contaminare. Majoritatea oamenilor se infectează deoarece Toxoplasma este adesea prezentă în alimente precum fructele, legumele, carnea, lactatele și chiar apa. După cum poți vedea, oricine poate dobândi infecția atunci când ingerează un produs contaminat nepreparat termic.
De asemenea, femeile însărcinate care intră în contact cu toxoplasma pot transmite parazitul copilului lor, deoarece bacteriile pot traversa placenta și ajunge la făt.
De fapt, ultimul caz este cel mai frecvent asociat cu toxoplasmoza oculară. Gravitatea afectării fetale depinde de stadiul sarcinii în care are loc contaminarea. De exemplu, primul trimestru este asociat cu cel mai mare risc de malformații și complicații.
Citește și:
Cauze
Infecția este asimptomatică la început. Cu toate acestea, reactivarea poate apărea la ceva timp de la contactul inițial, ceea ce poate duce la o leziune a ochilor care produce o cicatrice ce trece de obicei neobservată.
Pe măsură ce infecția se reactivează, încep să apară simptomele specifice ale toxoplasmozei oculare. Acest lucru se întâmplă atunci când parazitul se adăpostește în retină – partea ochiului care permite interpretarea imaginilor. Retina se inflamează (acest proces se numește retinită) și compromite vederea.
Un studiu realizat de o Societate de Oftalmologie afirmă faptul că toxoplasmoza oculară recurentă este cel mai frecvent tip al acestei afecțiuni. Totuși, boala poate apărea și în tandem cu SIDA sau odată cu tratamentul continuu cu corticosteroizi sau imunosupresoare.
Detectarea toxoplasmozei oculare
Diagnosticul toxoplasmozei oculare poate fi foarte complex, iar medicii trebuie să observe leziunile oculare. Testele disponibile pot confirma doar dacă a existat sau nu contact cu parazitul.
De exemplu, serologia, care ne permite să vedem dacă există anticorpi împotriva respectivei infecții, indică doar dacă la un moment dat persoana în cauză a avut infecția. Dar, după cum am menționat anterior, există mulți oameni care s-au contaminat, dar care nu au dezvoltat toxoplasmoza oculară.
Ceea ce observă direct oftalmologul este o leziune focală a retinei cu o cicatrice care afectează și coroida – o altă membrană care face parte din ochi.
Testele de laborator pot ajuta la ghidarea diagnosticului, dar nu îl pot confirma. Prin urmare, este important ca specialistul să efectueze o examinare aprofundată a ochilor pentru a nu rata semnele aproape invizibile.
Tratamentul toxoplasmozei oculare
Toxoplasmoza oculară provoacă vedere încețoșată, dureri oculare și fotosensibilitate. În unele cazuri, poate provoca chiar orbire. Din păcate, nu există niciun tratament care să inverseze leziunile.
Terapia ajută la prevenirea leziunilor suplimentare la nivelul retinei, precum și a recidivelor ulterioare. Împiedică parazitul să se dezvolte și să se răspândească. Medicamentele folosite sunt antiparazitare, cum ar fi pirimetamina și sulfadiazina.
În plus, medicii prescriu și metilprednison, un corticosteroid care ajută la reducerea inflamației. În mod similar, aceștia prescriu și suplimente de acid folic pentru a evita efectele secundare ale pirimetaminei.
Citește și:
Prevenirea daunelor
Cel mai eficient mod de a evita toxoplasmoza oculară este de a lua măsuri preventive împotriva acesteia. Medicii recomandă gătirea corectă a tuturor alimentelor pentru a evita contaminarea. În plus, trebuie să se pună un mare accent pe măsurile adecvate de igienă a pisicilor din jurul femeilor însărcinate.
În cele din urmă, nu uita că trebuie să consulți un medic dacă observi simptome tipice. Găsirea rapidă a leziunilor poate ajuta la prevenirea răspândirii problemelor oculare.
Sperăm că ți-a plăcut acest articol despre detectarea și tratamentul toxoplasmozei oculare!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Comportamiento clínico-epidemiológico de la toxoplasmosis ocular. (n.d.). Retrieved July 17, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0864-21762011000100002&script=sci_arttext&tlng=pt
- Toxoplasmosis ocular. (n.d.). Retrieved July 17, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0864-21762010000400014&script=sci_arttext&tlng=pt
- Revisión de la prevención y tratamiento de la toxoplasmosis ocular. (n.d.). Retrieved July 17, 2020, from https://www.researchgate.net/profile/Xavier_Valldeperas/publication/237749017_Revision_de_la_prevencion_y_tratamiento_de_la_toxoplasmosis_ocular/links/547502a80cf29afed6120624.pdf
- Toxoplasmosis ocular. (n.d.). Retrieved July 17, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s0365-66912003001000004
- Toledo González, Yusimik, et al. “Comportamiento clínico-epidemiológico de la toxoplasmosis ocular.” Revista Cubana de Oftalmología 24.1 (2011): 15-29.
- Pleyer, U., Torun, N., & Liesenfeld, O. (2007). Okuläre Toxoplasmose. Ophthalmologe, 104(7), 603–616. https://doi.org/10.1007/s00347-007-1535-8
- Pardo, A., J. Collizo, and X. Valldeperas. “Revisión de la prevención y tratamiento de la toxoplasmosis ocular.” Annals d’Oftamología 12.1 (2004): 11-20.
- Flegr, J., Prandota, J., Sovičková, M., & Israili, Z. H. (2014). Toxoplasmosis – A global threat. Correlation of latent toxoplasmosis with specific disease burden in a set of 88 countries. PLoS ONE, 9(3). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0090203
- Bonfioli, A. A., & Orefice, F. (2005, July). Toxoplasmosis. Seminars in Ophthalmology. https://doi.org/10.1080/08820530500231961
- Toledo González, Yusimik, et al. “Toxoplasmosis ocular.” Revista Cubana de Oftalmología 23 (2010): 812-826.
- Rosso, Fernando, et al. “Toxoplasmosis congénita: aspectos clínicos y epidemiológicos de la infección durante el embarazo.” Colombia Médica 38.3 (2007): 316-337.
- Furtado, João M., et al. “Toxoplasma gondii migration within and infection of human retina.” PLoS One 8.2 (2013): e54358.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.