Diareea infecțioasă: tot ce trebuie să știi - Doza de Sănătate
 

Diareea infecțioasă: tot ce trebuie să știi

Diareea infecțioasă este însoțită și de alte simptome, cum ar fi febra, crampele abdominale, greața, vertijul și disconfortul generalizat. Cauzele sale sunt variate, mai multe microorganisme fiind vinovate de apariția sa.
Diareea infecțioasă: tot ce trebuie să știi

Ultima actualizare: 13 aprilie, 2022

Specialiștii definesc diareea ca orice defecație groasă sau lichidă, care are loc de trei sau mai multe ori în timpul zilei. Dincolo de a fi un semn al unei probleme medicale, diareea infecțioasă este a doua cea mai frecventă cauză de deces în țările cu venituri mici, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În țările occidentale cu sisteme de sănătate dezvoltate, diareea nu reprezintă o problemă. Cu toate acestea, în alte regiuni, poate deveni letală. Indiferent dacă ești aici pentru conștientizare sau prevenire, este esențial să cunoști această afecțiune. În acest articol, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre diareea infecțioasă.

Ce este diareea infecțioasă?

După cum am menționat mai sus, diareea infecțioasă este clasificată ca defecare lichidă care se produce de mai mult de trei ori pe zi. Conform studiilor, la copiii mai mici de 2 ani, diareea apare de trei sau mai multe ori în 12 ore. Poate conține sânge, mucus sau puroi.

De obicei, agenții patogeni sunt cei care provoacă diaree, cu condiția să nu existe un alt motiv, cum ar fi intoxicația alimentară sau tulburările gastro-intestinale (cum ar fi sindromul de colon iritabil). Virușii, bacteriile sau protozoarele (organisme unicelulare parazite), printre altele, sunt capabile să provoace boala.

Dincolo de informațiile de natură medicală, este esențial să contextualizăm diareea infecțioasă la scară globală. Organizația Mondială a Sănătății ne-a oferit o serie de date relevante. Printre acestea, găsim următoarele:

  • Bolile diareice sunt a doua cea mai importantă cauză de deces la copiii cu vârsta sub 5 ani din întreaga lume.
  • Acest lucru se traduce prin aproximativ 525.000 de decese pe an.
  • Putem preveni o proporție semnificativă a acestor boli cu ajutorul structurilor de sănătate adecvate și controalelor alimentare relevante.
  • Această afecțiune poate provoca malnutriție severă și, în cazuri mai grave, moartea pacientului.
Diareea infecțioasă la adulți
Diareea infecțioasă poate afecta atât copiii, cât și adulții.

Cauzele diareii infecțioase

După cum menționează studiile științifice, virușii, bacteriile și protozoarele provoacă diaree infecțioasă, pe lângă anumiți paraziți mai complecși. Vom explica pe scurt ce face fiecare dintre aceste microorganisme.

Bacterii

În mod surprinzător, bacteriile provoacă doar 10% – 20% din cazurile de diaree infecțioasă. Printre cele mai frecvente enteropatogene, găsim următoarele: Shigella spp., Salmonella spp., Vibrio cholerae, Enterohemorrhagic Escherichia coli, Aeromonas spp. și Yersinia enterocolitica. De asemenea, merită menționate și bacteriile Campylobacter jejuni, care sunt a patra cea mai frecventă cauză a diareii la nivel global.

Viruși

Mulți viruși provoacă diaree, inclusiv noro- și rotavirusurile. Ei sunt cei mai răspândiți și sunt responsabili de diareea acută. Aceste episoade sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de gastroenterită virală sau gripă stomacală.

Protozoare și alți paraziți

Unele organisme prezente în apă, cum ar fi Entamoeba histolytica sau Giardia lamblia, pot provoca diaree infecțioasă. Paraziții mai complecși, cum ar fi viermii intestinali, cunoscuți științific ca Ascaris lumbricoldes, produc și ei această problemă.

Principalele metode de transmitere

În funcție de agentul patogen, metodele de transmitere sunt multiple și variate. De exemplu, un virus poate fi transmis prin microaerosoli de la persoana infectată (prin tuse și strănut), în timp ce o bacterie trebuie ingerată odată cu alimentele.

Cum se previne diareea infecțioasă

Ca regulă de bază, așa cum spune Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), cea mai bună metodă de prevenire pentru a evita diareea infecțioasă este sterilizarea suprafețelor din bucătărie. Nu bea apă netratată și consumă numai alimente fierte sau pasteurizate.

Microorganismele pe care le-am enumerat mai sus se transmit prin contact direct sau prin ingestie (apă sau anumite alimente).

Bacterii care provoacă diareea infecțioasă
Bacteria Escherichia coli provoacă diaree infecțioasă.

Care sunt celelalte simptome ale diareii infecțioase?

Pe lângă fecalele lichide sau groase, diareea infecțioasă poate avea și alte simptome, în funcție de agentul cauzator. Potrivit Institutului Național pentru Diabet și Boli Digestive și Renale (NIH), unele semne clinice pot fi următoarele:

  • Sânge în fecale
  • Febră și fiori reci
  • Amețeli și vertij
  • Vărsături
  • Durere și balonare

Prevenire prin alimentație

După cum ai văzut în acest articol, mulți agenți patogeni pot provoca diaree infecțioasă: bacterii, viruși, protozoare și alți paraziți. În majoritatea țărilor occidentale, boala nu reprezintă o problemă prea mare, dar în zonele cu salubritate scăzută este a doua cauză de deces.

Cea mai bună metodă de prevenire a diareii (cu excepția cazurilor virale) este evitarea consumului de alimente crude, slab gătite sau care au fost manipulate într-un mediu care nu a fost igienizat corespunzător.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.