Dieta păgână: ce este și ce beneficii oferă? - Doza de Sănătate
 

Dieta păgână: ce este și ce beneficii oferă?

Eficiența dietei păgâne se datorează alimentelor incluse în ea. Acestea trebuie să fie naturale și lipsite de substanțe chimice și de organisme modificate genetic.
Dieta păgână: ce este și ce beneficii oferă?

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Dieta păgână are ca fundament consumul de alimente vegetale. Practic, este o combinație între dieta paleo și dieta vegană. Dieta paleo presupune adoptarea obiceiurilor alimentare pe care strămoșii noștri le-au avut în perioada paleolitică.

Ce presupune dieta păgână?

Diverse alimente fără gluten

Dieta păgână a fost inventată de nutriționistul american Mark Hyman. Aceasta are la bază o idee pe care o are în comun cu dieta paleo – mai exact, evitarea alimentelor procesate.

Însă, să urmezi dieta păgână nu înseamnă doar să consumi aceleași alimente ca strămoșii noștri. Foarte important este și modul în care alimentele respective erau consumate. Acesta este motivul pentru care trebuie să evităm produse precum alimentele rafinate sau mezelurile.

Așa cum am menționat anterior, dieta păgână presupune consumul aproape exclusiv de alimente vegetale, dar trebuie să ne asigurăm și că ceea ce mâncăm nu a fost procesat. Așadar, produse ca tofu sau tempeh nu sunt acceptate.

Stâlpii de temelie ai dietei păgâne

Eficiența dietei păgâne se datorează alimentelor incluse în ea. Este vorba despre produse naturale, lipsite de substanțe chimice și organisme modificate genetic. În plus, 75% din alimentele consumate trebuie să fie de origine vegetală, având o proveniență naturală, ecologică și sustenabilă dovedită.

Grăsimile sănătoase sunt necesare deoarece joacă un rol fundamental în ceea ce privește sănătatea organismului uman. Avocado, uleiul de cocos, fructele oleaginoase și uleiul de măsline extravirgin constituie opțiuni minunate. Printre altele, grăsimile sănătoase oferă acizi grași esențiali.

Carnea inclusă în dieta păgână trebuie să provină de la animale hrănite cu iarbă. Peștii consumați trebuie să fi fost prinși în sălbăticie și se recomandă ca ouăle să fie bio. Consumul de leguminoase este puternic încurajat, în special de linte. Persoanele care urmează dieta păgână ar trebui să servească o cană de leguminoase pe zi.

Adepții dietei trebuie să consume și cereale fără gluten, cum ar fi quinoa, amarant, ovăz fără gluten, porumb, orez sau mei. Însă trebuie să elimine zaharurile și cerealele rafinate din dietă. Consumul excesiv de zaharuri crește riscul de boli cardiovasculare, diabet și supraponderalitate.

Totodată, dieta păgână implică reducerea aportului de produse lactate și înlocuirea acestora cu băuturi vegetale ca laptele de soia sau ovăz.

Beneficiile dietei păgâne

Acest tip de plan alimentar nu exclude produse esențiale pentru bunăstarea organismului. Urmându-l, vei avea suficientă energie pentru a funcționa corespunzător datorită echilibrului atent al ingredientelor. Principalele beneficii ale dietei păgâne sunt:

Echilibrează nivelul glucozei și cel al insulinei

Mănă ținând un aparat pentru a măsura indicele glicemic al unor fructe

Deoarece include alimente cu un indice glicemic scăzut, dieta păgână poate echilibra nivelul de insulină și de glucoză din sânge. Persoanele care urmează această dietă nu vor consuma deloc făină sau carbohidrați rafinați.

Se pare că dieta păgână susține ameliorarea simptomelor diabetului, ale stresului, ale anxietății și ale altor tulburări care vizează glicemia.

Reglează nivelul colesterolului

Acest efect asupra colesterolului reduce riscul de boli cardiovasculare. În plus, dieta păgână poate ameliora inflamațiile datorită reducerii aportului de carine și a plusului de acizi grași omega-3, care pot fi obținuți din semințele de in, din peștele oceanic, din algele marine și din fructele oleaginoase.

Are o toxicitate scăzută

Această dietă promovează consumul de produse alimentare locale, bio și non-toxice, precum și creșterea animalelor fără cruzime. Mai mult, te-ar putea ajuta să slăbești și să ai o greutate corporală ideală.

Dieta păgână este sănătoasă?

Femeie atrenându-se cu o farfurie cu legume

O întrebare frecventă este dacă dieta păgână este sănătoasă și dacă ne poate ajuta să avem o greutate optimă. Aceasta combină principiile dietei vegane și cele ale dietei paleo, drept pentru care ar putea fi prea strictă pentru multe persoane.

Totodată, dieta păgână implică limitarea aportului de leguminoase și de anumite proteine vegetale, precum și evitarea alimentelor procesate. Consultă un nutriționist înainte de a decide să o adopți.

Concluzii

Până în momentul de față, nu există dovezi științifice care să ateste faptul că dieta păgână ar fi mai benefică decât alte planuri alimentare, inclusiv cele mai puțin stricte.

În ciuda avantajelor sale, cele două diete care stau la baza dietei păgâne (cea paleo și cea vegană) sunt mai puțin restrictive și, pe termen lung, ar putea oferi rezultate mai bune.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Rozenberg S., Body JJ., Bruyere O., Bergmann P., et al., Effects of dairy products consumption on health: benefits and beliefs–a commentary from the belgian bone club and the european society for clinical and economic aspects of osteoporosis, osteoarthritis and musculoeskeletal disease. Clacif Tissue Int, 2016.
  • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.