Dieta pentru hidradenita supurativă
Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Dietele sănătoase sunt cei mai buni aliați pentru prevenirea și tratamentul multor boli. Deci, de ce să nu iei în considerare dieta pentru hidradenita supurativă?
Tratamentul acestei afecțiuni a pielii se bazează pe un ghid terapeutic în care dieta pacientului face parte din măsurile generale non-farmacologice, potrivit Societății Argentiniene de Dermatologie.
Studiile nu oferă multe dovezi. Cu toate acestea, omiterea unor produse lactate, alimente rafinate, zaharuri și drojdii ar putea ameliora simptomele.
De asemenea, unele suplimente, cum ar fi vitamina D, zincul și curcuma ar putea fi benefice. Așadar, să aruncăm o privire mai atentă asupra modului în care dieta pentru hidradenita supurativă este utilă în ameliorarea bolii.
Ce este hidradenita supurativă?
Hidradenita supurativă (HS) este o boală cronică, recurentă, autoinflamatoare a pielii, care afectează calității vieții. Foliculul pilos se înfundă și formează umflături care se inflamează și se rup.
O cunoaștem și ca acnee inversată, deoarece leziunile apar sub piele. Sunt frecvente în special în zonele în care apare frecarea, cum ar fi axilele și zona inghinală.
Boala are o prevalență mondială de 0,05% până la 4%, iar femeile cu vârste cuprinsă între 20 și 40 de ani sunt mai susceptibile la îmbolnăvire. Experții nu sunt siguri de cauza obstrucției. Cu toate acestea, genetica, obezitatea, frecarea pielii și fumatul sunt printre factorii de risc.
Dieta pentru hidradenita supurativă
Dr. Lawrence Gibson spune că ceea ce mănânci poate avea un impact semnificativ asupra hidradenitei supurative. Dietele nutritive și echilibrate pot ține sub control excesul de greutate și obezitatea, factori de risc cunoscuți.
Nu există suficiente dovezi care să arate că o dietă specifică vindecă hidradenita supurativă. Cu toate acestea, pacienții și medicii cunosc importanța managementului nutrițional în controlul acestei patologii. Vom analiza câteva dintre recomandări și progrese.
Dieta pentru hidradenita supurativă fără lactate
În Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie, cercetătorii subliniază că, în general, lactatele pot agrava acneea și hidradenita supurativă. Prin adoptarea unei diete fără lactate de către 47 de pacienți, 83% din cazuri au înregistrat ameliorări. Din restul de 17%, niciun caz nu s-a agravat.
Produsele lactate conțin cazeină, zer și hormoni cunoscuți sub numele de androgeni, care înfundă foliculul pilos. Cercetătorii au ajuns la concluzia că o dietă fără lactate poate reduce leziunile noi și ameliora simptomele de hidradenită supurativă.
Prin urmare, recomandările includ excluderea laptelui, a brânzeturilor proaspete, a ricottei, a brânzei de vaci, a brânzeturilor coapte, a înghețatei cu lapte și a iaurtului. De asemenea, ar trebui să stai departe de smântână grasă, lapte integral și unt, printre altele.
Dieta cu indice glicemic scăzut
Un grup de experți a indicat faptul că alimentele bogate în carbohidrați simpli, cum ar fi băuturile răcoritoare, dulciurile și înghețata, cresc nivelul zahărului în sânge și, în consecință, secreția de insulină. Acest lucru duce la o creștere a androgenilor și la o înrăutățire a aspectului leziunilor.
Pentru a reduce indicele glicemic al dietei, există mai multe produse pe care ar trebui să le elimini din dietă. Acestea includ zaharuri, deserturi, băuturi zaharoase, dulciuri, siropuri, siropuri de porumb, batoane de ciocolată și cereale pentru micul dejun. În plus, ar trebui să-ți crești aportul de fibre, consumând legume, leguminoase și fructe.
Vezi și:
Dieta fără grâu și drojdie
Experții au legat grâul și drojdia de o creștere a apariției simptomelor HS. Aluatul de pâine are ca ingredient drojdie saccharomyces. Mai mulți cercetători au descoperit că această drojdie provoacă o reacție la nivelul sistemului imunitar, producând intoleranță.
Un mic studiu efectuat pe 12 pacienți care sufereau de hidradenită supurativă și au urmat o dietă fără drojdie timp de 1 an a arătat că leziunile au dispărut. În plus, calitatea vieții pacienților s-a îmbunătățit. Dar, când pacienții au ingerat din nou grâu, drojdie sau bere, simptomele au revenit.
Din păcate, dimensiunea eșantionului și lipsa unui grup de control nu permit generalizarea rezultatelor. De asemenea, nu este clar dacă problema drojdiei apare doar la pacienții cu intoleranță la grâu.
Recomandările includ eliminarea băuturilor alcoolice fermentate, cum ar fi berea și vinul. De asemenea, pâinea, prăjiturile, pizza, sosurile de soia, supele la plic și toate alimentele care conțin grâu și drojdie trebuie să fie eliminate din dietă.
Dieta mediteraneană
Publicația Nutrients ne arată rezultatele unui studiu efectuat pe 41 de pacienți cu HS care au avut un consum redus de alimente tipice dietei mediteraneene. În același timp, un alt grup de pacienți care a adoptat dieta mediteraneană a scăpat de această afecțiune.
Dieta mediteraneană include legume, fructe proaspete, cereale integrale, fasole, ulei de măsline extravirgin, pește și fructe de mare. Reduce la minim consumul de alimente rafinate și procesate. Are un indice glicemic redus și un conținut ridicat de fibre.
Dieta hipocalorică
În unele cercetări, s-a observat faptul că mulți pacienți cu hidradenită supurativă sunt obezi și că există o relație directă între indicele de masă corporală și severitatea bolii. Dr. Boer a afirmat faptul că dietele cu conținut scăzut de calorii care promovează pierderea în greutate reduc apariția tulburării.
Într-un studiu retrospectiv al pacienților obezi supuși unei intervenții chirurgicale bariatrice, s-a constatat că cei care și-au redus cu 15% greutatea, au redus severitatea hidradenitei supurative.
Dietele cu conținut scăzut de calorii includ alimente cu conținut ridicat de fibre, deoarece acestea produc sațietate. De asemenea, sunt excluse produsele cu o încărcătură glicemică mare, cum ar fi zaharurile simple și zaharurile rafinate.
Dieta vegană
Mai multe studii leagă funcția gastro-intestinală de sănătatea pielii. Acest lucru este legat de microorganismele care trăiesc în intestine (microbiota intestinală). Persoanele cu o diversitate mai mare a microbiotei sunt cele care mănâncă mai multe legume.
Ghidurile nord-americane pentru managementul clinic al HS susțin că pacienții cu hidradenită supurativă și aport scăzut de legume au o diversitate mai mică a microbiotei. Grupul de control fără HS și o dietă bogată în legume s-a remarcat printr-o diversitate mai mare.
Se pare că excluderea legumelor aparținând familiei Solanaceae ar putea îmbunătăți simptomele, așa cum se întâmplă în unele boli autoimune. Acestea includ cartofi, vinete, roșii și ardei. Cu toate acestea, nu există studii care să susțină această idee.
Ce suplimente pot sprijini dieta pentru hidradenita supurativă?
Deși există puține progrese în studiile clinice privind utilizarea suplimentelor în tratamentul hidradenitei supurative, unii specialiști le recomandă ca terapie adjuvantă.
Zinc
Brocard și Dréno au descoperit că gluconatul de zinc (doză unică de 90 miligrame pe zi) a stimulat imunitatea înnăscută la 22 de pacienți cu stadii avansate ale hidradenitei supurative. Alți profesioniști recomandă 30 până la 60 de miligrame pe zi pentru a ameliora procesul inflamator al acneei.
Vitamina D
Vitamina D joacă un rol important în scăderea inflamației, iar experții au discutat despre aplicarea acesteia în HS. De fapt, un grup de cercetători a observat că 63% dintre pacienții cu HS și nivel scăzut de vitamina D au înregistrat o ameliorare după administrarea suplimentului.
De asemenea, medicii recomandă utilizarea vitaminei D din alimente sau suplimente, mai degrabă decât expunerea la razele solare, deoarece aceasta poate agrava tabloul clinic.
Turmeric
Unele studii au scos la iveală capacitatea turmericului ca antioxidant, antiinflamator și regulator al sistemului imunitar. Compusul său activ, curcumina, modulează compușii care produc inflamații, cunoscuți sub numele de citokine.
Prin urmare, curcuma ar putea ameliora procesul inflamator în hidradenita supurativă. Deși nu există concluzii certe cu privire la dozare și formulare, experții recunosc efectul său pozitiv.
Citește și:
Dieta pentru hidradenita supurativă nu este universală
În concluzie, dacă ai hidradenită supurativă și te gândești să-ți schimbi dieta, cel mai bine este să consulți imediat dermatologul. Acesta te poate sfătui cu privire la tipul de dietă care se potrivește cel mai bine stadiului tău de HS.
De asemenea, este o idee bună să consulți un nutriționist pentru a stabili alimentele pe care le poți consuma în cazul în care ai intoleranțe alimentare. Profesionistul îți va recomanda și forme speciale de preparare pentru creșterea aportului de fibre și zinc.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Danby FW. Diet in the prevention of hidradenitis suppurativa (acne inversa). J Am Acad Dermatol. 2015 Nov;73(5 Suppl 1):S52-4.
- Barrea L, Fabbrocini G, Annunziata G, Muscogiuri G, Donnarumma M, Marasca C, Colao A, Savastano S. Role of Nutrition and Adherence to the Mediterranean Diet in the Multidisciplinary Approach of Hidradenitis Suppurativa: Evaluation of Nutritional Status and Its Association with Severity of Disease. Nutrients. 2018 Dec 28;11(1):57.
- Choi F, Lehmer L, Ekelem C, Mesinkovska NA. Dietary and metabolic factors in the pathogenesis of hidradenitis suppurativa: a systematic review. Int J Dermatol. 2020 Feb;59(2):143-153.
- Danby FW, Margesson LJ. Hidradenitis suppurativa. Dermatol Clin. 2010 Oct;28(4):779-93.
- Rinaldi M, Perricone R, Blank M, Perricone C, Shoenfeld Y. Anti-Saccharomyces cerevisiae autoantibodies in autoimmune diseases: from bread baking to autoimmunity. Clin Rev Allergy Immunol. 2013 Oct;45(2):152-61.
- Kim Y, Chen J, Wirth MD, Shivappa N, Hebert JR. Lower Dietary Inflammatory Index Scores Are Associated with Lower Glycemic Index Scores among College Students. Nutrients. 2018;10(2):182.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.