Diferențele dintre pielea bărbaților și a femeilor
Diferențele dintre pielea bărbaților și a femeilor sunt numeroase. Cu toate acestea, ambele sexe ar trebui să utilizeze produse hidratante și protecție solară pentru a-și menține tegumentul în stare optimă. Este adevărat că există puține produse specifice genului, dar trebuie să cunoști diferențele dintre tipurile de piele pentru a face o alegere corectă.
De exemplu, bărbații trebuie să recurgă la un produs specific pentru îngrijirea feței. Pielea lor poate suferi din cauza bărbieritului. Și, deși există similitudini între pielea bărbaților și a femeilor, diferențele determină îngrijirea necesară pentru a o menține în formă.
Diferențele dintre pielea bărbaților și a femeilor
În primul rând, trebuie să precizăm faptul că pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Este alcătuită din 3 straturi la nivel structural: epidermă, dermă și hipodermă. Acestea, la rândul lor, au atașamente, cum ar fi părul, unghiile și glandele sudoripare.
Există două mari variabile, iar testosteronul este una dintre ele. Acesta este hormonul care guvernează trăsăturile distinctive ale pielii bărbaților în raport cu pielea femeilor. Testosteronul oferă o structură diferită pielii bărbaților, atât pe față, cât și pe restul corpului. Pielea lor este mai grasă, mai groasă și îmbătrânește diferit.
A doua cauză a acestei diferențe semnificative este bărbieritul zilnic la care sunt supuse fețele bărbaților. Acest proces este un stres semnificativ pentru piele.
Îți recomandăm:
Alte diferențe între pielea bărbaților și a femeilor
Grosime
Pielea bărbaților este cu aproximativ 20% mai groasă decât cea a femeilor. În plus, conține mai mult colagen și, prin urmare, semnele îmbătrânirii apar mai greu. La femei, pielea suferă o subțiere semnificativă după menopauză, așa cum este detaliat într-un studiu al Academiei Americane de Dermatologie.
Sebum
O altă diferență între pielea bărbaților și cea a femeilor este nivelul de sebum. Pielea bărbaților are mai multe grăsimi, deoarece are mai multe glande sebacee. Prin urmare, producția de sebum este mai mare la bărbați decât la femei. În plus, aceștia au mai mulți pori, care sunt de dimensiuni mai mari.
Glandele bărbaților, care acționează prin stimulare androgenă, pot produce de două ori mai mult sebum decât în cazul femeilor, ducând la apariția petelor, a aspectului neplăcut și a acneei. Această secreție sebacee crescută poate dura până la bătrânețe la bărbați. Producția sebacee scade la femei după menopauză și apare pielea uscată caracteristică bătrâneții.
Păr
Aspectul părului facial este o caracteristică masculină. Barba începe să apară în jurul vârstei de 15 până la 16 ani. După această vârstă, bărbatul va dezvolta, de asemenea, păr pe piept, brațe și picioare.
Îți recomandăm:
Celulită
Apariția celulitei este mult mai frecventă la femei. De fapt, estimările indică faptul că aproximativ 90% dintre femei au această problemă. Dar de ce nu afectează și bărbații la fel de mult? Structura țesutului subcutanat este foarte diferită la bărbați și femei.
După cum explică un studiu publicat în Chirurgia plastică și reconstructivă, țesutul conjunctiv la bărbați este mai puternic, așadar nu există o acumulare de grăsime subcutanată. În schimb, celulele adipoase sunt mai mari la femei și țesutul conjunctiv al acestora este mai slab din cauza activității hormonilor feminini.
Colagen
După cum am menționat mai sus, există o cantitate mai mare de colagen la bărbați. Prin urmare, pielea lor arată mai compactă și mai fermă. Această substanță se reduce în mod constant în timp. Colagenul este diferit la femei.
Deoarece pielea bărbaților este mai groasă decât cea a femeilor, primele lor riduri încep să apară între 35 și 40 de ani. Primele riduri ale femeilor apar între 30 și 35 de ani.
Îmbătrânire
Semnele îmbătrânirii (cum ar fi ridurile) apar mai târziu pe pielea unui bărbat, dar sunt mai intense (linii adânci complet formate). La femei, pungile de sub ochi și cearcănele sunt mai pronunțate. Pielea se slăbește din cauza pierderii substanțiale a masei musculare, ceea ce conferă un aspect obosit ochilor.
Lucruri de reținut despre pielea masculină și feminină
Pielea bărbaților și a femeilor este diferită. Pentru a o îngriji în mod corespunzător, trebuie să utilizezi diferite produse și tratamente de înfrumusețare, adaptate nevoilor sexului. Ține cont întotdeauna de importanța aplicării cremelor hidratante și a produselor de protecție solară.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Yousef H, Alhajj M, Sharma S. Anatomy, Skin (Integument), Epidermis. [Updated 2019 Jun 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470464/
- PDQ Screening and Prevention Editorial Board. Skin Cancer Screening (PDQ®): Patient Version. 2020 Mar 27. In: PDQ Cancer Information Summaries [Internet]. Bethesda (MD): National Cancer Institute (US); 2002-. [Figure, Anatomy of the skin, showing the epidermis, dermis, and subcutaneous tissue.] Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK65739/figure/CDR0000258037__69/
- Rudolph, C., Hladik, C., Hamade, H., Frank, K., Kaminer, M. S., Hexsel, D., … Cotofana, S. (2019). Structural Gender Dimorphism and the Biomechanics of the Gluteal Subcutaneous Tissue: Implications for the Pathophysiology of Cellulite. Plastic and Reconstructive Surgery, 143(4), 1077–1086. https://doi.org/10.1097/PRS.0000000000005407
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.