Discul menstrual: ce avantaje are și cum diferă de cupa menstruală
 

Discul menstrual: ce avantaje are și cum diferă de cupa menstruală

Discurile menstruale sunt asemănătoare cupei ca aspect, dar există o mare diferență între cele două produse.
Discul menstrual: ce avantaje are și cum diferă de cupa menstruală
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 30 aprilie, 2023

Produsele sustenabile pentru igiena menstruală sunt din ce în ce mai apreciate. Discul menstrual are numeroase avantaje. Acesta ajută la economisirea de bani pe termen lung, deoarece nu trebuie să mai cumpărați tampoane. În plus, contribuiți la protejarea mediului și folosiți un produs sigur și eficient.

Ce este discul menstrual și ce avantaje are?

Discurile menstruale sunt dispozitive sanitare de natură reutilizabilă. Sunt asemănătoare cupelor, deși sunt mai plate și mai late. Sunt fabricate din silicon de calitate medicală, acesta fiind definit de enciclopedia Netinbag drept un polimer sintetic ale cărui proprietăți permit contactul sigur cu țesutul viu. Datorită designului, ajung destul de aproape de colul uterin.

Unii medici compară aspectul și grosimea cu petala unui trandafir. Aceștia afirmă că materialul de fabricație evită riscul de modificare a pH-ului vaginal sau de a dezvolta infecții.

Discul menstrual este hipoalergenic. În plus, reduce riscul de scurgeri de sânge, deoarece aderă fără probleme la pereții vaginali. Datorită acestui avantaj, puteți să aveți relații sexuale în timpul menstruației. Marginea accesoriului nu permite nicio pierdere de sânge la penetrare.

Pe lângă aceste beneficii, alegerea discului menstrual este o modalitate de a consuma mai puțin plastic. Un raport din revista National Geographic arată faptul că produsele menstruale obișnuite sunt realizate din orice varietate de plastic, vin învelite în plastic, au aplicatoare de plastic, au șnururi de plastic și au straturi subțiri absorbante din același element.

Diferențele dintre cupa menstruală și discul menstrual

Deși cele două produse fac parte din aceeași familie și scopul este reținerea fluxului sanguin, între ele există diferențe, precum cele de mai jos.

Cupă menstruală din silicon
Cupa menstruală este oarecum diferită de disc, dar are caracteristici similare.

Mărimea

Spre deosebire de cupă, care poate avea diferite dimensiuni, discul menstrual are o mărime universală. Pentru femeile cu slăbiciune a podelei pelvine sau care au suferit un prolaps ușor, dispozitivul este o alternativă mai bună, având în vedere anatomia lor.

Confortul

Discurile nu au o parte proeminentă, asemenea cupelor menstruale. Acestea nu provoacă disconfort și nu riscă să alunece în exterior.

Durabilitatea

Discurile rezistă câțiva ani datorită stratului ultra-subțire de silicon care le compune. Deși sunt mai puțin utile decât cupa, sunt foarte economice pe termen mediu.

Funcția

Este adevărat că discurile au fost concepute pentru a reține fluxul sanguin menstrual, dar sunt utile și pentru femeile care doresc să aibă contact sexual vaginal în zilele menstruației. Acest lucru nu este posibil în cazul cupei menstruale.

Potrivit unui articol publicat de Spitalul Universitar La Moraleja, menstruația nu ar trebui să vă împiedice să vă bucurați de intimitate în cuplu. Discurile stochează mai mult sânge decât cupele și riscul de scurgere este aproape zero.

Discurile menstruale nu sunt o metodă de contracepție.

Locația

Discurile menstruale ajung foarte aproape de colul uterin, în zona cea mai profundă a canalului vaginal. În schimb, cupele stau mai jos, aproape de mijlocul vaginului. Grație locației, discurile menstruale minimizează șansele de scurgere.

Capacitatea

Cupa are o capacitate de 30 până la 50 ml, iar discurile de până la 75 ml. Datorită texturii și marginii duble, discurile pot sta până la 12 ore în interiorul corpului.

Cum se pune discul menstrual pentru a profita de numeroasele sale avantaje?

Dacă ați folosit deja cupa menstruală, vă veți adapta ușor la disc. Discul nu are un loc special pentru a fi prins, dar poate fi inserat în câțiva pași simpli:

  1. Îndoiți-l: Folosind degetele, pliați discul în forma cifrei 8.
  2. Introduceți-l: Împingeți discul în vagin spre colul uterin.
  3. Reglați-l: Fixați un capăt în spate și celălalt în față, acolo unde se află osul pubian.

Pentru a scoate discul, atingeți marginea cu un deget și mișcați-l ușor în jos. Acesta va ieși pe orizontală.

Probleme la nivelul sistemului reproducător
Femeile cu prolaps uterin pot folosi cu succes această metodă, care provoacă mai puțin disconfort decât cupa.

Când să folosiți și când să nu folosiți discul menstrual?

Este adevărat că orice femeie poate profita de beneficiile discurilor menstruale, dar cele diagnosticate cu slăbire severă a planșeului pelvin vor avea cele mai multe avantaje. La pacientele cu o astfel de afecțiune, cupele menstruale pot să alunece sau să provoace disconfort.

Discurile sunt mai bine susținute de structurile interne ale sistemului reproducător feminin.

Particularitățile care limitează utilizarea discului menstrual sunt nașterea recentă sau avortul, deoarece sângele trebuie eliminat imediat pentru a nu dezvolta infecții vaginale. Discul nu este potrivit nici după proceduri medicale pe colul uterin.

Igiena discului menstrual

Igiena acestor produse sanitare este crucială, ținând cont de caracteristica lor reutilizabilă. Pentru a steriliza discul înainte de a-l folosi pentru prima dată, fierbeți-l într-o cratiță cu apă timp de 5 până la 10 minute.

În zilele menstruației, spălați discul cu apă și săpun de fiecare dată când îl îndepărtați. Când menstruația s-a terminat, fierbeți-l din nou. Păstrați discul într-un săculeț din bumbac.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.