Bureții menstruali: ce sunt, avantaje și dezavantaje
Bureții menstruali sunt un articol durabil de igienă feminină care poate înlocui tampoanele de unică folosință sau cupele menstruale. Este o metodă internă sigură și eficientă.
Se estimează că o femeie medie folosește până la 9.000 de tampoane și absorbante în timpul vieții fertile. Aceste elemente au nevoie de până la 300 de ani pentru a se degrada, deoarece sunt fabricate în mare parte din plastic. Bureții menstruali sunt o opțiune mult mai durabilă.
Bureții menstruali sunt comercializați ca „bureți igienici” sau „tampoane din burete”. Sunt puțin folosiți, în ciuda marilor avantaje ale acestora. Nu sunt un produs nou, deoarece sunt folosiți din cele mai vechi timpuri. Să vedem care sunt beneficiile și dezavantajele bureților menstruali!
Ce sunt bureții menstruali?
Bureții menstruali sunt un produs de igienă feminină asemănător unui tampon. Sunt plasați în interiorul canalului vaginal pentru a absorbi sângerarea menstruală. Pot fi folosiți între 6 și 8 ore. Sunt reutilizabili și au o durată de valabilitate de aproximativ 1 an.
Sunt foarte flexibili și acest lucru le permite să se adapteze perfect la pereții vaginului. Bureții menstruali pot fi de două tipuri: naturali sau sintetici. Cei naturali sunt de origine marină, biodegradabili li reutilizabili. Cei sintetici nu pot fi refolosiți.
Istoricii susțin că bureții naturali pentru menstruație au fost folosiți pentru prima dată cu 3.000 de ani înaintea erei noastre. Cu toate acestea, nu au fost utilizați pe scară largă. În secolul al XIX-lea, au căpătat o oarecare notorietate, dar în secolul al XX-lea au fost uitați. În prezent, devin din nou o alternativă pentru igiena intimă.
Bureții marini sunt crescuți sau colectați din ocean. Baza lor nu este atinsă, astfel încât organismul să se poată regenera. Sunt colectați doar când ajung la mai mult de 12.5 centimetri. Sunt comercializați fără modificări majore.
Descoperiți: Menstruația falsă: ce este și de ce apare?
Utilizarea bureților menstruali
Utilizarea bureților menstruali este foarte simplă. În primul rând, se umezesc bine și apoi se scurg pentru a elimina excesul de apă. Ulterior, se pliază și se introduc în vagin cu degetele. Trebui să ajungă până la capăt și să nu provoace niciun disconfort.
Deși pot fi folosiți timp până la 8 ore, de obicei se spală la 3 – 6 ore. Femeia poate desfășura orice activitate fără scurgeri.
Acești bureți au uneori o bandă de prindere. Pentru a-i îndepărta, doar trageți ușor banda. O altă posibilitate este să vă ghemuiți, să introduceți degetele în vagin și să-i extrageți. Dacă întâmpinați dificultăți, intrați sub duș și udați intrarea în vagin. Acest lucru face ca bureții să se umfle și să coboare, îndepărtarea fiind mai ușoară.
Avantaje
Unul dintre marile avantaje ale bureților menstruali naturali este faptul că sunt produse 100% ecologice și reciclabile. În plus, pot fi decupați pentru a se potrivi mai bine corpului fiecărei femei, fiind foarte confortabili.
Acești bureți sunt moi și lipsiți de toxine. Absorbantele și tampoanele conțin derivați petrochimici. Bureții sunt și hipoalergenici și antibacterieni. Prin urmare, nu vor exista iritații, mâncărimi și disconfort.
Bureții menstruali sunt potriviți pentru orice femeie, chiar dacă există un anumit tip de prolaps genital. De asemenea, sunt confortabili când vine vorba de sex și rezistă până la 1 an, deși se recomandă schimbarea lor după 6 luni.
Bureții menstruali sintetici nu au atât de multe avantaje, mai ales din punct de vedere ecologic. Cu toate acestea, sunt la fel de ergonomici ca cei naturali și au design ce facilitează introducerea și extracția.
Dezavantaje
Printre dezavantajele bureților menstruali naturali se numără faptul că sunt oarecum aspri. Dacă nu sunt umeziți, pot provoca un oarecare disconfort. În plus, doar cei sintetici au un sistem de prindere care facilitează îndepărtarea.
Cu toate acestea, cea mai mare problemă este igiena. Este foarte important să achiziționați aceste produse de la un furnizor de încredere. Este posibil ca bureții naturali să aibă nisip sau reziduuri de elemente marine.
De asemenea, spălarea bureților menstruali înainte de reutilizare poate fi complexă. Pot rămâne resturi și microorganisme. Acest lucru poate încuraja dezvoltarea excesivă a bacteriilor și poate duce la infecții. În acest moment, nu există suficiente cercetări în acest sens.
Câteva sfaturi și informații cu privire la bureții menstruali
Ideal este să achiziționați bureți menstruali maro. Cei care sunt gălbui pot fi de calitate inferioară. Nu-i spălați cu săpunuri sau detergenți în timpul menstruației. Curățați-i cu apă din abundență și folosiți-i din nou.
În afara menstruației, înmuiați-i peste noapte în apă, bicarbonat de sodiu și oțet de mere. A doua zi, spălați-i foarte bine.
Scurgeți-i și lăsați-i la uscat la aer, de preferință agățați cu o clemă sau un fir. După uscare, cel mai bine este să-i depozitați într-o pungă curată din bumbac. Dacă se destramă sau au praf, trebuie aruncați. Recomandarea generală este să-i aruncați după 6 luni.
Consultați-vă cu medicul ginecolog
Cel mai bine este să cumpărați bureți menstruali din farmacii sau magazine specializate. Dacă atunci când începeți să-i utilizați observați o anumită modificare, renunțați la ei și adresați-vă medicului ginecolog.
În acest moment, nu există mărci de bureți menstruali aprobate de Federația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA). Dacă aveți întrebări cu privire la utilizarea sau achiziția lor, cel mai bine este să consultați un medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rodríguez Rueda, C. A. (2018). Sens una alternativa para la retención del flujo menstrual.
- Ann Intern Med. 1982 Jun;96(6 Pt 2):948-51. Bacterial flora of the vagina during the menstrual cycle: findings in users of tampons, napkins, and sea sponges. doi: 10.7326/0003-4819-96-6-948.
- FDA. Center for Devices and Radiological Health. Office of Regulatory Affairs. CPG Sec. 345.300 Menstrual Sponges. https://www.fda.gov/regulatory-information/search-fda-guidance-documents/cpg-sec-345300-menstrual-sponges