Este posibilă oprirea menstruației pentru câteva zile?
 

Este posibilă oprirea menstruației pentru câteva zile?

Unele femei au probleme în a face față menstruației și recurg la metode de a opri menstruația pentru câteva zile. În general, remediile casnice nu servesc acestui scop.
Este posibilă oprirea menstruației pentru câteva zile?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

La întrebarea dacă este posibilă oprirea menstruației pentru câteva zile, răspunsul imediat este da. Există mai multe modalități de a o face, dar în toate cazurile este foarte important să primiți îndrumarea și aprobarea medicului ginecolog.

Există modalități de a opri menstruația pentru câteva zile care ar putea fi periculoase pentru sănătate. Paginile de internet sunt pline de sfaturi populare pentru a face acest lucru.

Metode pentru oprirea menstruației pentru câteva zile

În prezent, există metode de a opri menstruația pentru câteva zile. Cu toate acestea, este important să clarificăm că niciuna dintre ele nu este eficientă atunci când menstruația este deja prezentă.

1. Primosiston®

Primosiston® este un medicament utilizat pentru a opri sângerările uterine severe. Acțiunea sa menține un nivel ridicat de progesteron și estrogen.

Acest lucru previne ovulația și, în consecință, servește la oprirea menstruației pentru câteva zile. Mai exact, pentru 2 sau 3 zile. După aceasta, are loc o sângerare. Poate fi utilizat numai pe bază de prescripție medicală.

2. Contraceptive orale

Administrarea a două folii de contraceptive orale la rând, fără pauză între ele, este o modalitate eficientă de a opri menstruația. Aceasta înseamnă o lună fără menstruație.

De obicei, ultimele două sau patru pastile din fiecare folie sunt placebo. Prin urmare, acestea nu trebuie luate, ci trebuie să continuați cu prima pastilă din următoarea folie.

Această metodă funcționează într-un mod similar cu cea anterioară. Nivelurile de estrogen și progesteron sunt menținute ridicate. Deci, nu există curățarea pereților uterului și, în consecință, nu există nici menstruație. Acest lucru ar trebui făcut doar cu acordul medicului.

Anticoncepționale pentru oprirea menstruației pentru câteva zile

3. Contraceptive pentru utilizare continuă

Contraceptivele continue nu servesc doar la oprirea menstruației pentru câteva zile, ci și pentru câteva luni. La fel ca cele două metode de mai sus, hormonii implicați în ciclul menstrual sunt menținuți la nivel ridicat. În acest fel, sângerarea este inhibată.

Este posibil să apară sângerări în primele 3 luni de utilizare.

4. DIU hormonal

Unele dispozitive hormonale intrauterine (DIU) modifică pereții uterului și îngroașă mucusul cervical. Acest proces este cauzat de o substanță numită levonorgestrel, care este similar cu progesteronul produs de ovar.

Consecința este o reducere notabilă a sângerării în timpul menstruației, care uneori se oprește complet. Nu este mereu la fel.

5. Injectarea hormonilor

Injecția cu hormon contraceptiv se administrează la fiecare 3 luni. Medicamentul conține progesteron și efectul său este de a menține nivelul ridicat al acestui hormon. Prin urmare, ovulația este inhibată și menstruația și sarcina sunt prevenite.

Absența sângerării nu apare întotdeauna. Este mai probabil ca nivelul de sânge expulzat să fie redus decât să asistăm la o dispariție completă.

6. Implant contraceptiv

Implantul contraceptiv este un tub mic care este plasat sub pielea brațului superior. Își menține efectul timp de 3 ani. Ca și alte metode, crește nivelul de progesteron, determinând scăderea sau eliminarea sângerării. De asemenea, previne ovulația și sarcina.

Cum se oprește permanent menstruația?

Există femei care nu vor să oprească menstruația doar pentru câteva zile, ci definitiv. Sunt cazuri în care acest lucru este o indicație medicală.

1. Histerectomie

Histerectomia este o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea uterului. Acest lucru elimină posibilitatea ca o femeie să aibă menstruație. Nu este obișnuit ca intervenția chirurgicală să fie efectuată la cerere, ci în cadrul unui tratament.

2. Ablație endometrială

Ablația endometrială este o procedură care distruge țesutul intern al uterului. Se face atunci când o femeie are sângerări excesive în timpul menstruației. Efectul este reducerea sau eliminarea completă a unei astfel de sângerări. După intervenție, femeia nu poate rămâne însărcinată.

Operație pentru oprirea menstruației pentru câteva zile

Câteva date de luat în considerare

A devenit populară ideea că este posibilă oprirea menstruației pentru câteva zile luând ibuprofen. Acest lucru este fals.

Ibuprofenul este un antiinflamator cu efecte analgezice și antipiretice, dar nu are nicio legătură cu menstruația. Servește doar la reducerea crampelor menstruale.

Nu este indicat să folosiți alte remedii populare, cum ar fi apă cu sare sau apă cu oțet. Ele nu sunt eficiente în oprirea menstruației, ci pot face rău. Același lucru este valabil și pentru utilizarea pilulei de a doua zi, care modifică nivelul hormonal, dar nu oprește menstruația.

De asemenea, fiți atente cu substanțe precum sucul de lămâie și infuziile de cimbru, scorțișoară sau lemn dulce. Nu există dovezi științifice care să arate că acestea sunt eficiente.

Este necesar să consultați medicul ginecolog cu privire la oprirea menstruației pentru câteva zile. Sângerarea menstruală nu este o boală, ci dimpotrivă: un semn de sănătate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Arcos Vera, B., Arcos Vera, D., & Flores Rangel, G. A. (2018). Histerectomía total laparoscópica por miomatosis uterina. Diferencias entre la cirugía abierta vs laparoscópica. A propósito de un caso. Revista de la Facultad de Medicina (México), 61(2), 29-36.
  • Lázaro de la Fuente, J., Moratalla Bartolomé, E., González Bernal, M., & Repollés Escarda, M. (2006). Técnicas de ablación endometrial. Cienc. ginecol, 105-116.
  • Mota Armand Ugón, M. (2019). El tabú de la menstruación: símbolo de la represión sexual femenina.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.