Cele mai eficiente plante medicinale pentru simptomele menopauzei
Menopauza este etapa caracterizată de absența definitivă a menstruației. Apare atunci când o femeie nu are menstruație timp de 12 luni. De obicei, nu apare brusc, ci există semne care indică faptul că ovulația se va opri: cicluri neregulate, oboseală și variații neobișnuite ale stărilor emoționale. Vă prezentăm cele mai eficiente plante medicinale pentru simptomele menopauzei!
Deși fiecare femeie va experimenta menopauza într-un mod diferit, pe măsură ce se apropie, apar adesea: schimbări de dispoziție, bufeuri, probleme cu somnul, piele uscată, menstruație neregulată, printre alte simptome. Bufeurile, uscăciunea vaginală și riscul crescut de apariție a unor boli sunt doar câteva dintre simptomele care impun o schimbare semnificativă a stilului de viață.
Cele mai eficiente plante medicinale pentru simptomele menopauzei
Este esențial sa mergeți la ginecolog pentru a urmări simptomele. Profesionistul vă poate recomanda anumite medicamente pentru a putea face față simptomelor în cel mai bun mod posibil. Pe de altă parte, dacă medicul ginecolog este de acord, puteți folosi câteva remedii naturiste ca o completare a tratamentului medical.
Potrivit credințelor populare, există câteva remedii naturale care pot atenua schimbările pe măsură ce se apropie încetarea definitivă a menstruației. De menționat că, deși eficacitatea lor nu este dovedită științific, există femei care sunt încurajate să le încerce pentru a se bucura de o mai bună calitate a vieții.
Nu sunt un substitut pentru medicamentele prescrise de medic și nu sunt o soluție definitivă pentru nicio problemă de sănătate. Prin urmare, ele trebuie considerate o simplă completare a unui stil de viață sănătos.
Citiți și: Descoperă dieta pentru menopauză
Maca
Maca este o plantă ce ajută la prevenirea pierderii densității osoase. Potrivit studiilor, are potențialul de a ameliora unele simptome ale menopauzei. Cercetătorii susțin însă că este necesară continuarea studiilor în acest sens.
Cardamom
Cardamomul este o plantă care conține substanțe cunoscute sub numele de stigmasterol și nerol, ale căror efecte estrogenice pot reduce simptome precum bufeurile, amețelile și greața.
Lucernă
Se spune că lucerna este capabilă să regleze tensiunea arterială și colesterolul și să curețe tractul urinar. De asemenea, conține beta-caroten, aminoacizi și vitamina K, ale căror efecte au fost asociate cu încetinirea și prevenirea acestor schimbări care apar la femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 55 de ani.
Valeriană
Valeriana este o plantă cu efect sedativ care poate contribui la relaxare. În plus, poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap asociate cu stresul și anxietatea, motiv pentru care este recomandată femeilor aflate la menopauză.
Ginseng
Ginsengul nu are efect asupra bufeurilor, dar poate ajuta la controlul schimbărilor de dispoziție, problemelor de somn și altor simptome psihologice care apar frecvent în această etapă a vieții.
Trifoi
Se spune că trifoiul este una dintre cele mai utile plante pentru a contracara bufeurile la menopauză. Totuși, nu există dovezi științifice în acest sens.
Hamamelis
Hamamelisul este una dintre cele mai recomandate plante pentru femeile care suferă de bufeuri dese nocturne. Ajută la îmbunătățirea circulației și la prevenirea retenției de lichide.
Lemn dulce
Această plantă are capacitatea de a regla estrogenul care scade atunci când ovulația se oprește.
Prin urmare, consumul de lemn dulce reduce bufeurile și riscul de a suferi de patologii asociate cu dezechilibrul hormonal. Înainte de a consuma lemn dulce, este important să aflați informații precise despre utilizarea și toxicitatea acestuia.
Salvie
Salvia este o plantă căreia i se atribuie proprietăți antiinflamatorii și digestive, motiv pentru care poate ajuta la ameliorarea unor simptome ale menopauzei. În plus, se crede că poate ajuta în controlul anxietății.
Citiți mai mult: Menopauza și hipertensiunea: care este legătura?
Notă finală
Nu există dovezi științifice care să confirme că aceste remedii naturale sunt 100% eficiente sau recomandate pentru toate femeile. Cu toate acestea, unii cercetători consideră că au un potențial imens, motiv pentru care continuă să le studieze.
Deocamdată, pentru a face față menopauzei, cel mai bine este să aveți un stil de viață activ și să urmați recomandările medicului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cheung AM, Tile L, Lee Y, Tomlinson G, Hawker G, Scher J, et al. Vitamin K supplementation in postmenopausal women with osteopenia (ECKO Trial): A randomized controlled trial. PLoS Med. 2008;
- Lee HW, Choi J, Lee YJ, Kil KJ, Lee MS. Ginseng for managing menopausal woman’s health: A systematic review of double-blind, randomized, placebo-controlled trials. Med (United States). 2016;
- Hajirahimkhan A, Simmler C, Yuan Y, Anderson JR, Chen SN, Nikolić D, et al. Evaluation of Estrogenic Activity of Licorice Species in Comparison with Hops Used in Botanicals for Menopausal Symptoms. PLoS One. 2013;