Igiena intimă feminină: ce trebuie să știi - Doza de Sănătate
 

Igiena intimă feminină: ce trebuie să știi

Îngrijirea intimă feminină este foarte importantă. Există diferite produse ce te pot ajuta în acest sens, deși nu toate substanțele sunt întotdeauna recomandate.
Igiena intimă feminină: ce trebuie să știi
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Igiena intimă feminină cuprinde o mare varietate de produse care depășesc substanțele destinate igienei. Datorită morfologiei și funcționalității sale, zona genitală externă a femeilor necesită îngrijire specifică.

Pielea zonei genitale este mai irigată, mai inervată și mai permeabilă. Acest lucru o face mai reactivă la iritanți decât restul pielii corpului.

Igiena intimă feminină: ce trebuie să știi

Pentru a menține mucoasa vulvovaginală curată, trebuie pur și simplu să te speli cu apă și săpun blând, de preferință de două ori pe zi. Pe lângă spălare, este recomandată uscarea corectă a zonei. Deoarece este o regiune slab ventilată, contactul cu urina, transpirația, scurgerile vaginale și menstruația cresc sensibilitatea la infecții.

În timpul perioadei menstruale a femeii, igiena trebuie să fie sporită. Experții recomandă utilizarea produselor ușoare care respectă pH-ul zonei intime. Cu toate acestea, nu ar trebui să-ți speli vaginul intern, deoarece acesta are propriul său mecanism natural de curățare, pe care chiar și produsele blânde ar putea să-l modifice.

În fiecare zi, este eliberată o anumită cantitate de secreție vaginală. În condiții normale, secreția este albicioasă, cu tendința de a deveni galbenă când se usucă. Ar trebui să fie oarecum vâscoasă și mirosul său nu ar trebui să fie neplăcut.

Gelurile intime

Trebuie să știi că nu toate gelurile intime sunt potrivite pentru toate femeile. Când vine vorba de fete și femei la menopauză, este nevoie de un produs cu un pH bazic (peste 7), aspect pe care să îl poți verifica pe eticheta acestuia.

Cu toate acestea, la femeile aflate la vârsta fertilă, se recomandă utilizarea unui produs cu un pH acid, între 3,5 și 4,5. Gelurile intime, deși au un pH diferit, au o formulare ușoară, deoarece includ componente cu proprietăți calmante.

De asemenea, gelurile concepute pentru a contracara uscăciunea vaginală conțin ingrediente active cu proprietăți hidratante.

Igiena intimă feminină corectă

Uscăciunea vaginală și igiena intimă feminină

Două elemente naturale contribuie la o bună sănătate vaginală: flora și mucoasa. În condiții normale, peretele vaginului produce un lubrifiant natural care ajută la menținerea hidratării.

De asemenea, o stare bună a florei vaginale – un set de microorganisme care locuiesc și protejează vaginul în mod natural și fără a provoca probleme – contribuie, de asemenea, la o sănătate mai bună. Flora vaginală menține echilibrul în condiții normale.

Uscăciunea vaginală la menopauză este o problemă comună de sănătatea feminină. Poate afecta și femeile care au fost supuse tratamentelor cu radioterapie sau care iau contraceptive hormonale.

Căldura excesivă din vară agravează această problemă. De asemenea, provoacă disconfort, cum ar fi mâncărimea, iritațiile, vulnerabilitatea la infecții și disconfortul în timpul actului sexual.

Creme hidratante și lubrifianți pentru îngrijirea intimă feminină

Tratamentele pentru ameliorarea uscăciunii vaginale variază în funcție de intensitatea simptomelor. Există o gamă largă de produse care îmbunătățesc hidratarea și bunăstarea zonei vaginale, inclusiv:

  • Uleiuri intime: Cele mai bune produse intime sunt cele cu amestecuri echilibrate de diferite uleiuri cu proprietăți antiseptice, nutritive și hidratante. Uleiurile intime fabricate din uleiuri naturale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai, germeni de grâu, gălbenele, mușețel, oregano, avocado și caise sunt foarte potrivite pentru îngrijirea zonei intime a femeilor.
  • Geluri hidratante: Gelurile hidratante pentru îngrijirea intimă feminină pot fi pe bază de apă, fără miros. Nu pătează și se curăță ușor. În plus, există și geluri hidratante pe bază de lipozomi, care sunt microsfere ce stochează apa în interior și apoi o eliberează lent.
  • Lubrifianți: Lubrifianții sunt produse care au ca scop facilitarea actului sexual. Sunt formulați pentru a fi compatibili cu pielea și mucoasa genitală a ambelor sexe, precum și cu prezervativele. Lubrifianții intimi pe bază de apă sunt cei mai recomandați, deoarece sunt mai puțin iritanți și mai ușor eliminați.
Igiena intimă feminină

Concluzii

În plus față de menținerea sănătății zonei intime prin utilizarea produselor potrivite pentru nevoile tale, încearcă să porți lenjerie de corp din bumbac și spal-o cu săpun neutru. Ar trebui să nu porți haine strâmte pentru a evita transpirația excesivă și să încerci să schimbi tampoanele sau absorbantele la fiecare 4-6 ore.

Există diferite produse de igienă feminină pe care le poți cumpăra, dar nu toate sunt utile pentru fiecare femeie. Cere sfatul medicului înainte de a efectua achiziții și verifică etichetele pentru a te asigura că ingredientele produselor nu îți vor face rău.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • SMITH, R. (2005). Sequedad vaginal. In Netter. Obstetricia, ginecología y salud de la mujer. https://doi.org/10.1016/b978-84-458-1311-9.50026-4.
  • Cuevas, A., Celis, C., Herrán, S., Hernández, I., Paredes, O., & Paradas, A. (2010). Higiene íntima femenina y vaginosis bacteriana . Encuesta Epidemiológica Latinoamericana 2008. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecologia.
  • Calle, N. (2007). Higiene íntima femenina. Aral.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.