Durerea în partea dreaptă a spatelui inferior: ce cauze are?
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Durerea într-o anumită zonă a corpului este unul dintre principalele simptome ale patologiilor. Prin urmare, durerea în partea dreaptă a spatelui este un motiv de îngrijorare pentru mulți oameni. Singurele organe abdominale situate în regiunea lombară sunt rinichii, iar durerea în această zonă este asociată cu patologiile renale. Însă, și alte țesuturi și organele genitale împărtășesc fibre senzoriale cu partea inferioară a spatelui.
Durerea în partea dreaptă a spatelui inferior: ce cauze are?
Acesta este unul dintre cele mai frecvente simptome. De fapt, studiile arată că până la 80% dintre oameni au dureri de spate. Durerea în partea dreaptă a spatelui este asociată cu tulburări musculare sau renale. Cu toate acestea, poate apărea și în contextul unor patologii grave care necesită asistență medicală imediată.
1. Probleme musculare sau ale coloanei vertebrale
Problemele musculare sau ale coloanei vertebrale sunt una dintre principalele cauze ale durerilor de spate. Problema este cunoscută și sub denumirea de durere lombară. Apare din cauza modificărilor mecanice, cum ar fi tensiunea musculară din cauza posturii necorespunzătoare.
Ridicarea incorectă a obiectelor grele poate provoca apariția acestei dureri. Mușchii spatelui inferior se pot întinde sau rupe atunci când depuneți mult efort. Uzura discurilor intervertebrale este o altă cauză frecventă (frecarea dintre suprafețele osoase).
Din fericire, tratamentul conservator are rezultate favorabile. Exercițiile speciale, terapia fizică și utilizarea de analgezice fără prescripție medicală sunt de mare ajutor. Intervenția chirurgicală are loc în cazurile foarte grave.
Descoperiți: Sindromul Dorian Gray: ce cauzează această dismorfie?
2. Boli renale
O altă cauză frecventă a durerii în partea dreaptă a spatelui inferior sunt patologiile renale, în special atunci când afectează rinichiul drept. Problemele care provoacă acest tip de durere sunt infecțiile și pietrele la rinichi.
Pietrele la rinichi sunt depozite solide de săruri minerale care se formează în rinichi și se deplasează prin tractul urinar. Ele provoacă dureri mari în partea inferioară a spatelui pe măsură ce se mișcă, deoarece tind să rănească pereții ureterelor. Pe lângă durere, provoacă oligurie sau hematurie.
Tratamentul pentru această afecțiune variază în funcție de dimensiunea pietrelor. Specialiștii pot recomanda medicamente care facilitează eliminarea calculilor. De asemenea, pietrele pot fi distruse cu unde de șoc sau îndepărtate prin intervenție chirurgicală.
Infecțiile tractului urinar pot urca și pot afecta rinichii, provocând durerea în partea dreaptă a spatelui inferior. Unul dintre cei mai frecvenți agenți patogeni este Escherichia coli. Cu toate acestea, multe bacterii din tractul gastrointestinal pot provoca această afecțiune.
Persoanele cu aceste infecții pot avea febră, arsuri la urinare, urină urât mirositoare, greață și vărsături. Din fericire, tratamentul cu antibiotice elimină problema în totalitate. Cu toate acestea, infecția poate provoca leziuni permanente ale rinichilor.
3. Apendicită
Apendicele este o porțiune a intestinului gros situată în partea inferioară a părții drepte a abdomenului. Această porțiune a intestinului se poate inflama și poate provoca o afecțiune foarte dureroasă, numită apendicită.
Durerea începe în abdomenul superior. Pe măsură ce boala progresează, durerea se localizează în partea dreaptă inferioară a abdomenului; în acest moment poate radia și în partea inferioară a spatelui. Apendicita se poate manifesta și cu alte simptome, precum starea de rău, greața, vărsăturile și chiar febra. În plus, durerea tinde să se agraveze la mișcare sau la aplicarea de presiune în anumite zone.
Singurul tratament pentru apendicită este îndepărtarea chirurgicală a apendicelui. Procedura trebuie efectuată cu promptitudine, deoarece există riscul de rupere a organului.
4. Endometrioză
Endometrul este căptușeala interioară a uterului. Este un țesut epitelial care se scurge odată cu menstruația și se reînnoiește constant, pregătindu-se pentru o eventuală sarcină.
Endometrioza este o afecțiune ginecologică în care endometrul crește în afara uterului (în trompele uterine și ovare). Extinderea acestui țesut în alte structuri provoacă iritații și dureri, uneori în partea dreaptă a spatelui inferior.
Unele studii estimează că această boală poate afecta între 2 și 10% dintre femeile din întreaga lume. Abordarea hormonală cu pilulele contraceptive poate preveni creșterea endometrului în structurile adiacente. De asemenea, excesul de țesut se elimină prin intervenție chirurgicală.
5. Sarcină
Lombalgia este una dintre cele mai frecvente neplăceri în timpul sarcinii și poate fi prezentă încă din primul trimestru. Durerea în regiunea lombară apare ca urmare a nivelului crescut de relaxină din organism. Acest hormon este responsabil cu pregătirea pelvisului pentru naștere, crescând astfel elasticitatea ligamentelor.
Creșterea dimensiunii uterului și a bebelușului în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină provoacă, de asemenea, disconfort în partea inferioară a spatelui. De fapt, durerea poate fi localizată pe partea dreaptă a spatelui, în funcție de poziția bebelușului.
În plus, are loc o reajustare a centrului de greutate. Mamele își modifică postura și modul de mers, ceea ce sporește durerea de spate. Aceste neplăceri sunt ușoare și pot fi atenuate prin următoarele măsuri:
- Nu purtați pantofi cu toc înalt.
- Efectuați întinderi.
- Faceți băi calde.
- Faceți masaje.
6. Torsiune testiculară
Torsiunea testiculară este o boală care afectează cel mai adesea băieții. Apare atunci când testiculul se întoarce în jurul propriei axe, ceea ce determină reducerea fluxului de sânge. Este o urgență medicală, deoarece poate provoca daune ireversibile.
Principalul simptom al torsiunii testiculare este durerea la nivel scrotal, care poate radia spre partea inferioară a spatelui. Umflarea scrotului, greața și vărsăturile sunt, de asemenea, manifestări frecvente.
Tratamentul torsiunii testiculare poate fi atât manual, cât și chirurgical. Specialiștii pot încerca să inverseze torsiunea manual în 6 ore de la incident.
Când să mergeți la medic?
Durerea de spate în partea dreaptă este rareori o urgență medicală. Este important să monitorizați îndeaproape caracteristicile durerii și să vedeți dacă acestea se schimbă pe parcursul zilei. Consultați medicul în cazul următoarelor manifestări:
- Durere atât de intensă, încât împiedică efectuarea activităților zilnice
- Durere cu debut brusc care nu dispare după utilizarea analgezicelor sau antiinflamatoarelor
- Simptome mai mult de 3 zile
- Simptome concomitente, cum ar fi febra, greața, vărsăturile și starea de rău
Citiți mai mult: Cauzele durerii de stomac în partea stângă jos
Prevenirea durerii în partea dreaptă a spatelui
Cea mai frecventă cauză a durerii în partea inferioară a spatelui sunt problemele musculare cauzate de întinderi sau rupturi. Aceste probleme apar atunci când există posturi incomode pentru o perioadă lungă de timp sau la ridicarea necorespunzătoare de obiecte grele. Din fericire, disconfortul poate fi prevenit.
Acest tip de durere necesită măsuri simple, cum ar fi administrarea de analgezice sau aplicarea de gheață. Cu toate acestea, durerea lombară poate fi cauzată și de urgențe medicale, cum ar fi apendicita sau torsiunea testiculară. Mergeți întotdeauna la medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Seguí, M., & Gérvas, J., (2002). El dolor lumbar. Medicina de familia. SEMERGEN. 2002; 28(1): 21-41.
- Delgado Mallen P. Nefrología al día. Infecciones Urinarias. Disponible en: https://www.nefrologiaaldia.org/255.
- Ulett, N., (2019). Actualización en los puntos clave de la endometriosis. Revista Médica Sinergia. 2019;4(5):35-43.
- Díez, M., Beika, I., & Herrero, J. (2003). Lumbalgia y ciática. Farmacia Profesional, 17(9), 66-74. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-lumbalgia-ciatica-13053074
- Gómez, A. (2008). Litiasis Renal. Farmacia Profeisonal, 22(2), 44-47. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-litiasis-renal-13116003
- Lozano, J. (2001). Infecciones urinarias. Clínica, diagnóstico y tratamiento. Offarm, 20(3), 99-109. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-infecciones-urinarias-clinica-diagnostico-tratamiento-10022011
- Ayala, E. (2009). Hernia de disco. Opciones terapéuticas. Farmacia Profesional, 23(6), 36-40. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-hernia-disco-opciones-terapeuticas-X0213932409428886
- Ostábal, M., (2002). Dolor abdominal en urgencias. Medicina Integral, 40(9), 379-385. https://www.elsevier.es/es-revista-medicina-integral-63-articulo-dolor-abdominal-urgencias-13041114
- Durón González, R., & Bolaños Morera, P. (2018). Endometriosis. Medicina Legal de Costa Rica , 35 (1), 23-29. http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-00152018000100023&lng=en&tlng=es.
- Lacassie, Q. (2014). Dolor y Embarazo. Revista Médica Clínica Las Condes, 25(4), 641-650. https://www.elsevier.es/es-revista-revista-medica-clinica-las-condes-202-articulo-dolor-embarazo-S0716864014700859
- Arce-Gálvez, L, Méndez-Vega, D., Mancera-Álzate, J., Benavídez-Ramírez, A, & Rodríguez-Vélez, L. (2022). Dolor lumbar en el embarazo, aspectos fisiopatológicos y tratamiento. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 87(2), 111-121. https://dx.doi.org/10.24875/rechog.22000004
- Pérez, B., Sanz, M., Mata, D., Gracia, C., Gordillo, M., & Valera, M. (2022). Plan de cuidados de enfermería en paciente con torsión testicular. Revista Sanitaria de Investigación. https://revistasanitariadeinvestigacion.com/plan-de-cuidados-de-enfermeria-en-paciente-con-torsion-testicular/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.