Durerea migrației: ține cont de asta pentru a nu suferi
 

Durerea migrației: ține cont de asta pentru a nu suferi

De multe ori, uităm că părăsirea țării noastre, prin voință sau prin obligație, presupune mobilizarea unor emoții pe cât de intense, pe atât de contradictorii. Vă spunem ce este durerea migrației!
Durerea migrației: ține cont de asta pentru a nu suferi

Ultima actualizare: 13 august, 2022

Estela, care hotărâse să-și părăsească țara pentru a-și încerca norocul și a se dezvolta profesional, a descoperit o lume diferită de ceea ce și-a imaginat. Printre urări de succes și felicitări pentru curaj, au apărut și reproșuri și chiar mesaje precum „nu vei fi acolo de ziua mea”. Durerea migrației este o combinație explozivă de emoții.

Migrația ne face să ne confruntăm cu așteptările proprii și ale celor fin jur. Vina apare mereu. Să vedem ce este durerea migrației și ce putem face în privința asta!

Ce este durerea migrației?

Durerea migrației se referă la experiențe legate de schimbarea orașului sau a țării de reședință. Situația diferă dacă este o migrație dorită și aleasă sau dacă este o plecare forțată.

Unii decid să se mute în alt oraș pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții. Alții sunt nevoiți să facă acest lucru din cauza unor cauze externe și uneori extreme: războaie, dezastre naturale, etc. În ambele cazuri, apare o formă de durere provocată de migrație.

Orice migrație (aleasă sau nu) are asociat un factor de stres.

Câteva caracteristici ale durerii migrației sunt următoarele:

  • Este recurentă. La un apel al cuiva de acasă sau la o vizită în orașul de origine, aceste emoții se activează. Ambivalența este, de asemenea, o caracteristică foarte comună. De exemplu, există speranță pentru o nouă oportunitate și vinovăție pentru părăsirea familiei.
  • Cuprinde mai multe aspecte ale vieții. Multe domenii, oameni și relații sunt implicate în migrație: prietenii, legăturile profesionale, statutul social, obiceiurile culturale, hrana și chiar limba.
  • Este o durere parțială, deoarece nu este ireversibilă. În multe cazuri, întoarcerea în locul de origine este o posibilitate. Funcționează ca un calmant.

Durerea migrației prezintă simptome?

Este posibil. Nu vor fi la fel în toate cazurile, dar există câteva semne comune. Printre acestea, evidențiem următoarele:

  • Somatizări: erupții cutanate sau pete pe piele, răgușeală, dureri abdominale.
  • Schimbări de dispoziție: trecerea de la euforie și certitudine la nesiguranță și îndoială; o energie copleșitoare urmată de epuizare.
  • Anxietate, angoasă, iritabilitate, melancolie
  • Sentimente de gol și vinovăție
  • Amânare: deciziile simple sunt amânate, cum ar fi cumpărarea unei lămpi, deoarece asta poate însemna înrădăcinare.
  • Dificultăți în stabilirea relațiilor cu alte persoane
Femeie afectată de durerea migrației

Cum putem depăși durerea migrației?

În continuare, vă prezentăm câteva sfaturi care vă pot ajuta în cazul în care experimentați durerea migrației:

Acceptați că există câștiguri și pierderi

Este vorba de a recunoaște, într-o doză corectă și realistă, că toate deciziile au avantajele și dezavantajele lor. Punctele favorabile aduc ușurare și pot servi drept forță în fața dificultăților. Punctele contra ne permit să ne pregătim și să găsim soluții.

Renunțați la idealizare

Este important să punem totul la locul lui. Emigrarea poate fi o experiență interesantă, dar pune în joc capacitatea de adaptare.

Schimbarea poate aduce lucruri bune, dar există și o față B pe care mulți oameni nu o iau în calcul: de exemplu, căutarea unui loc de muncă, sentimentul de neapartenență, etc.

Înainte de a pleca, cercetați destinația (există bloguri și comunități dispuse să ajute). În acest fel, deși vor exista factori pe care nu îi puteți gestiona, situația va fi mai puțin necunoscută și va genera mai puțină anxietate.

Acceptați schimbarea

Poate ați stabilit o limită de timp pentru ședere sau credeți că nu este pentru totdeauna. Adevărul este că orice călătorie este transformatoare și acesta este și potențialul său.

Trebuie să acceptăm, să primim cu brațele deschise noul și să fim flexibili. Trebuie să ne permitem să ne schimbăm, să ne conectăm cu ceea ce avem nevoie și să nu ținem prea mult la planul original doar pentru că a fost prima noastră idee.

Cereți ajutor

Este foarte bine să încercăm să ne croim propriul drum, dar de multe ori nu ascultăm experiențele altora care ne pot deschide calea. Uneori, refuzarea ajutorului vine din faptul că nu dorim să relaționăm cu compatrioții.

Este în regulă să vrem să ne deschidem spre altă lume și să cunoaștem o altă cultură, dar contactul cu persoane din aceeași țară ne poate ajuta să ne simțim ca acasă.

Nu ignorați emoțiile

În încercarea de a găsi echilibrul și de a pune totul în ordine, devenim hiperfuncționali. Acționăm, activăm și facem totul automat. Mai târziu, ne dăm seama de frământarea emoțională pe care o implică fiecare decizie și fiecare pas. Prin urmare, trebuie să gândim și să simțim în același timp.

Bărbat afectat de durerea migrației

Înțelegeți ca viața merge înainte

Așa cum viața noastră merge înainte, la fel se va întâmpla și cu a altora. La început, mesajele și contactele sunt dese. Încetul cu încetul, totul se pierde. Dacă la un moment dat ne întoarcem, nimic nu va mai fi la fel.

Evitați negarea identității

Trebuie să păstrăm anumite obiceiuri și să alegem câteva obiecte semnificative pe care să le ținem aproape. Ne vor aminti de identitatea noastră.

Cu toții avem dreptul la propria experiență

„Dacă ai plecat, nu te plânge”. „Dacă ai ales să rămâi, nu te plânge”. La sfârșitul zilei, pare că orice decizie am lua, va exista un motiv pentru care să ne învinovățim.

Trebuie să respectăm și să validăm emoțiile tuturor oamenilor și să înțelegem că fiecare este arhitectul propriului drum. De multe ori, subestimăm impactul pe care abandonul rădăcinilor lor îl are asupra vieții unei persoane. Acest lucru ne împiedică să pregătim sau să dezvoltăm resurse pentru a face față durerii migrației în cel mai bun mod posibil.

Uneori, ne trezim închiși în sine. Ne prefacem că totul este bine și ne simțim integrați, dar ascundem sau negăm ceea ce simțim.

A ne permite să simțim durerea migrației nu înseamnă nimic mai mult decât prevenirea dificultăților ulterioare și conectarea cu noua etapă pe care o vom trăi, cu toate nuanțele (bune și rele) pe care le presupune. Este important să facem vizibilă această durere, deoarece este adesea confundată cu alte diagnostice sau subestimată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.