Cum renunți la un loc de muncă care nu-ți place?
Poate te-ai întrebat vreodată cât timp din viață îl dedicăm muncii. Luând ca referință speranța de viață din Statele Unite (care este de 79 de ani), s-a dovedit că petrecem 12 ani lucrând într-o viață medie de lucru de 45 de ani, cu 40 de ore de muncă pe săptămână. Un număr interesant. Ce se întâmplă dacă decizi să renunți la un loc de muncă pentru că nu îți place?
Angajarea poate fi o sursă de satisfacție și bunăstare sau opusul. În acest din urmă caz, chiar și atunci când toate condițiile sunt pozitive, majorității oamenilor le este greu să renunțe și aproape niciodată nu o fac direct. Adevărul este că un mediu de lucru prost cu stres cronic ne amenință sănătatea. Ar trebui să luăm în considerare renunțarea sau trecerea la un alt loc de muncă.
3 motive ca să renunți la un loc de muncă care nu îți place
Un climat de muncă prost, un salariu mic, umilință, violență, jignirea valorilor, noi interese profesionale sau o schimbare de ocupație sunt doar câteva dintre motivele pentru care majoritatea oamenilor renunță la un loc de muncă.
Atunci când ne confruntăm cu un loc de muncă ca nu ne place, putem rezuma motivele în câteva cuvinte: sănătate, satisfacție personală și productivitate scăzută din cauza lipsei de motivație.
1. Grija pentru sănătate
Care este costul pe care îl plătești pentru a rămâne în acel loc? Anxietate, insomnie, atacuri de panică, tristețe sau furie permanentă. Acestea sunt câteva dintre simptomele care pot apărea atunci când munca reprezintă nu numai plictiseală, ci și disconfort sau depresie. Condiția economică particulară poate fi critică, dar daunele asupra sănătății sunt mult mai importante.
2. Stima de sine și motivația
Petrecerea unui timp îndelungat în spații în care nu ne simțim confortabil ne afectează stima de sine și motivația. Pe de o parte, pentru că nu ne mai simțim utili și valoroși; pe de altă parte pentru că, prin pierderea interesului pentru ceea ce facem, ne confruntăm zi de zi cu alungarea creativității.
3. Riscul de erori
Împreună cu motivația, atunci când începem să operăm pe pilot automat, atenția și concentrarea scad și este probabil să fim mai expuși la greșeli care pot fi importante.
Cum renunți la un loc de muncă care nu-ți place?
Dacă nu ai suficiente motive pentru a rămâne, atunci există motive să pleci. Cu toate acestea, de la a spune și până la a face este cale lungă.
Informează-ți superiorii
Nu părăsi un loc de muncă peste noapte. Este important să anunți în avans și să vezi care sunt procedurile administrative și legale pe care trebuie să le respecți.
În ceea ce privește timpul, mulți oameni se întreabă când trebuie să-și anunțe plecarea. Vezi dacă contractul de muncă stipulează acest aspect.
Dacă ai o poziție cheie în companie pentru care este necesară o pregătire specifică, notifică-ți superiorii cu mai mult de 15 zile înainte. În acest fel, vor avea timp să caute un alt angajat și vei putea asiata, chiar și minim, la pregătirea noii persoane.
Pregătește-ți plecarea
În raport cu punctul anterior, pregătește-te să explici motivele pentru care vrei să pleci. Acest lucru funcționează ca un feedback, astfel încât compania să poată implementa îmbunătățiri. De asemenea, prima persoană care trebuie să afle despre plecare este șeful tău.
În cele din urmă, reține că vei avea nevoie de timp pentru a colecta lucrurile pe care trebuie să le iei cu tine.
Vreau, dar…
Este important să analizezi convingerile, situațiile sau temerile care stau la baza incapacității de a părăsi acel loc de muncă. Uneori, acestea sunt idei legate de stima de sine („nu voi putea obține un alt loc de muncă”), în timp ce în alte cazuri este vorba despre o preocupare financiară.
Scapă de vinovăție
Părăsirea unui loc de muncă nu trebuie să fie sfârșitul vieții profesionale. Este important să ne gândim la acest lucru ca la un moment de tranziție, în care ne putem acorda timp pentru a ne cunoaște, a ne recăpăta interesul și chiar a ne plictisi.
Este important să lucrăm la vinovăția de a avea timp liber, mai ales într-o societate care ne-a învățat că pentru a merita ceva trebuie să muncim. De multe ori, în ritmul amețitor al vieții de zi cu zi, pierdem posibilitatea de a ne conecta cu interesele noastre și de a-i permite minții să rătăcească fără țintă. În astfel de momente, pot apărea idei grozave pentru a ne reinventa și reorienta.
Gândește-te la scenarii alternative
Pentru a renunța la un loc de muncă, nu trebuie să obții imediat altul. Important este să proiectăm un orizont pe termen scurt și mediu, deoarece acest lucru ajută și la calmarea anxietății.
De exemplu, verifică de câți bani ai nevoie pentru a îndeplini obligațiile de bază (mâncare și chirie, de exemplu) și cât timp îți vor ajunge economiile. Aceasta nu înseamnă că pe parcurs nu pot apărea evenimente neprevăzute, dar impactul lor va fi mai mic.
Uneori, acest plan nu are legătură cu economia, ci cu liniștea sufletească. În acest caz, ne putem gândi la ce activități ne interesează.
Pregătește-te
De multe ori, căutăm să părăsim un loc de muncă pentru că ne gândim să dezvoltăm o nouă afacere sau să schimbăm complet domeniul. În orice caz, cel mai bine este să te pregătești din timp. Trebuie să afli ce se întâmplă în zona ta de interes, să-ți actualizezi CV-ul, să cauți cursuri, etc.
Ai grijă de sănătatea mintală dacă este necesar să renunți la un loc de muncă
Disconfortul de la locul de muncă este în relație directă cu sănătatea noastră mintală. Există chiar și sindroame, cum ar fi epuizarea, care sunt expresii puternice sau manifestări ale acestei probleme cotidiene.
Este important să respectăm momentele și procesele pentru a demisiona de la locul de muncă, dar este necesar și să o luăm în serios și să nu așteptăm ca totul să se calmeze sau ca lucrurile să se schimbe de la sine.
Există scuze și temeri, dar cu ce preț? Să nu pierdem din vedere faptul că nu este nevoie să ne obișnuim cu disconfortul. Merităm posibilitatea de a ne simți confortabil și de a continua să ne dezvoltăm!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ansoleaga Moreno, E., & Miranda-Hiriart, G. (2014). Depresión y condiciones de trabajo: revisión actualizada de la investigación. Revista Costarricense De Psicología, 33(1), 1-14. Recuperado a partir de http://www.rcps-cr.org/openjournal/index.php/RCPs/article/view/29
- Cantero-Téllez, Elizabeth Alicia, & Ramírez-Páez, José Antonio (2009). Factores psicosociales y depresión laboral: una revisión. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 47(6),627-636.[fecha de Consulta 26 de Abril de 2021]. ISSN: 0443-5117. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=457745517008