Cum alegi locul în care îmbătrânești? - Doza de Sănătate
 

Cum alegi locul în care îmbătrânești?

Este important să iei în considerare unde vrei să îmbătrânești de la o vârstă fragedă. Descoperă câteva dintre opțiunile disponibile și factorii care influențează alegerea corectă!
Cum alegi locul în care îmbătrânești?

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Majoritatea oamenilor își imaginează anii de aur trăind sub acoperișul propriu, bucurându-se de pensionare și vizitându-și nepoții. Dar acesta este un fapt care ajunge să fie o realitate doar pentru unii dintre seniori. Alții trebuie să aleagă un alt loc. Cum alegi locul în care să îmbătrânești liniștit?

La bătrânețe, există multe circumstanțe care se ciocnesc. Există boli, accidente, scăderi ale veniturilor și apariția anumitor limitări fizice și chiar de judecată. Pentru rudele persoanelor în vârstă, acest lucru se traduce prin pierderea libertății.

Atenție! Aceasta este o problemă pe care trebuie să o rezolvăm din timp. În acest articol, vei descoperi de ce este atât de important să alegi la timp locul în care vrei să îmbătrânești.

Poți să alegi locul în care să îmbătrânești?

Îmbătrânirea nu ar trebui să fie în detrimentul procesului decizional personal. Prin urmare, este important să planifici lucrurile în timp util. O bună practică ar fi să discuți aceste probleme cu părinții și bunicii. Dar, chiar dacă anii trecut deja, nu este timpul pierdut.

Dacă acesta din urmă este cazul tău și, dacă este necesar, ar trebui să limitezi supraprotecția copiilor, nepoților și altor rude apropiate. Aceștia ar trebui să înțeleagă în mod clar că părerea ta ar trebui să fie cea mai importantă atunci când vine vorba de alegerea locului în care îți vei petrece bătrânețea. Totuși, nu subestima faptul că sprijinul lor te va face foarte fericit.

Fără a aduce atingere celor de mai sus, există mai multe aspecte de luat în considerare. Acestea includ starea ta de sănătate, îngrijirea, timpul și costurile necesare pentru tratarea oricărei posibile boli.

Cămin de îngrijire medicală sau îngrijitor la domiciliu: ce opțiune este mai bună?

Ambele opțiuni au avantajele și dezavantajele lor. De exemplu, dacă optezi pentru un cămin de bătrâni, acesta poate avea sau nu facilități optime pentru deplasare, mai ales dacă există nevoia de scaun cu rotile.

În plus, aceste centre au spațiu amplu și asistență medicală. Există chiar și cazuri în care oferă servicii specializate, cum ar fi un kinetoterapeut.

Dacă angajezi un îngrijitor la domiciliu, te vei bucura de compania familiei sau a prietenilor. În acest fel, nu va trebui să părăsești zona de confort. Costul este mai mic și, atunci când membrii familiei pleacă la serviciu sau la școală, vei avea companie.

Locul în care îmbătrânești
Există centre de îngrijire medicală care organizează activități fizice de rutină pentru a promova sănătatea bătrânilor.

Motive pentru care locul în care îmbătrânești ar trebui să fie un cămin

Unul dintre motivele pentru care ar trebui să alegi un cămin este faptul că speranța de viață și calitatea traiului sunt adesea superioare. Atât timp cât alegi un cămin de îngrijire medicală de renume, aceasta îți poate oferi următoarele:

 • Asistență medicală continuă cu personal calificat
 • Facilități adaptate: băi, dormitoare, săli de recreere
 • Companie de aceeași generație, precum și supraveghere constantă
 • În caz de nemulțumire, te poți întoarce la reședința familiei oricând dorești
 • Program pentru a primi vizite de la familie și prieteni
 • Servicii de urmărire cu diete sănătoase prescrise de medic
 • Reabilitare
 • Experți disponibili, cum ar fi medici, sociologi și psihologi
 • Activități recreative și rutine pentru a fi activ

Majoritatea centrelor se străduiesc să se asigure că adulții în vârstă își păstrează independența sau autonomia, așa că îi încurajează să se miște.

Motive pentru alegerea unui îngrijitor la domiciliu

Nu există nici un loc ca acasă! Aceasta este o idee împărtășită de mulți experți. Unele dintre motivele imperioase pentru angajarea serviciilor unui îngrijitor la domiciliu sunt următoarele:

 • Asistentul la domiciliu poate oferi îngrijire exclusivă.
 • În prezent, această profesie are din ce în ce mai mulți oameni calificați, cu vocație și experiență.
 • Angajarea serviciului este mai economică decât plata șederii la cămin.
 • Vei avea un însoțitor pentru distracție și întâlniri, precum și pe cineva cu care să mergi la cumpărături sau la plimbare.
Asistentă care oferă servicii la domiciliu
Îngrijitorii la domiciliu merg la casa vârstnicului, ceea ce oferă avantajul de a nu schimba spațiul familiar al persoanei.

Locul în care îmbătrânești depinde de ceea ce îți dorești

Selecția este primordială, deoarece este locul în care îți vei petrece tot restul vieții. Întrebarea la care trebuie să răspunzi este dacă vei fi fericit acolo. Perspectivele variază de la persoană la persoană.

În ceea ce privește locuitul acasă sau într-un azil de bătrâni, toată lumea poate evalua avantajele și dezavantajele. În cazul primei opțiuni, vei continua relația cu vechii prieteni, iar în al doilea caz, îți vei face prieteni noi.

Indiferent de decizia pe care o iei, aceasta trebuie să fie cea mai bună alegere în ceea ce te privește. Ceea ce este cel mai bine pentru tine nu este întotdeauna ceea ce este cel mai bine pentru toți ceilalți, deci trebuie să participi activ la alegere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Barenys, Maria Pia. “Las residencias de ancianos y su significado sociológico.” Papers: revista de sociologia (1992): 121-135.
 • Zumalde, Esther Calvete. “Apoyo social y ancianos en residencias.” Zerbitzuan: Gizarte zerbitzuetarako aldizkaria= Revista de servicios sociales 25 (1994): 2.
 • Fornés, Andrea del Pilar Comelin. “¿ Quién cuida a los familiares que cuidan adultos mayores dependientes?.” Íconos-Revista de Ciencias Sociales 50 (2014): 111-127.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.