Echipamentul medical care i-a salvat viața unui fan Cádiz CF
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
O situație petrecută pe un stadion de fotbal spaniol a atras atenția multor persoane. Un suporter al lui Cádiz CF a avut un atac de cord în tribune și o asistentă care se afla la fața locului i-a salvat viața. Care este echipamentul medical cu care asistenta i-a salvat viața fanului Cádiz CF?
Echipamentul medical care i-a salvat viața unui fan Cádiz CF
În primul rând, trebuie remarcat faptul că resursele umane au fost esențiale pentru a menține pulsul bărbatului de 68 de ani care a suferit un infarct în timpul meciului dintre Cádiz CF și FC Barcelona.
CPR este o tehnică de resuscitare folosită atunci când o persoană suferă un stop cardiorespirator sau când inima sa nu mai bate. Compresiile cardiace sunt folosite pentru a menține circulația sângelui în organism până la sosirea ajutorului medical. Tehnicile de CPR variază în funcție de starea de sănătate a pacientului, precum și de vârsta acestuia.
Rolul defibrilatorului într-un atac de cord
Dacă defibrilatorul este utilizat în câteva minute după un atac de cord, șansa de supraviețuire a pacientului este ridicată. Așa s-a întâmplat cu fanul Cádiz.
Pe stadion exista un monitor cu defibrilator care a ajuns rapid în mâinile unui asistent medical. Din fericire, aparatul era aproape de persoana în cauză. În plus, Conan Ledesma, portarul echipei locale, a adus un alt dispozitiv de la FC Barcelona.
Citiți mai mult: Stresul la locul muncă este asociat cu infarctul
Defibrilatorul are funcția de a reactiva bătăile inimii prin intermediul unei descărcări electrice. Acest aparat trebuie să fie manipulat de personal instruit.
Trusa pentru căile aeriene
Această trusă permite depozitarea și transportul tuturor instrumentelor necesare în cazul unei urgențe cardiace sau respiratorii. Vorbim, de exemplu, despre măști și tuburi de oxigen. De asemenea, aceste truse includ și anumite medicamente.
Materiale pentru acces venos periferic
Sergio Salgado, unul dintre asistenții care au ajuns la fața locului, a declarat că nu există material pentru accesul venos periferic în trusele de pe stadion. În cazuri precum atacul de cord, accesul intravenos poate fi utilizat pentru a administra medicamente direct în venă.
Persoana asistată în tribunele stadionului Cádiz a fost sedată „din motive tehnice și clinice”, după cum a declarat Salgado. Acest lucru s-a făcut însă cu materialul pe care l-au adus paramedicii care au ajuns pe stadion, nu cu material prezent.
Targă și alte instrumente
Trusa de prim autor includea și un kit pentru pacienții cu COVID (deși nu a fost cazul) și o tabletă pentru monitorizarea în detaliu a tabloului clinic al pacientului.
Pentru a facilita transferul la spital, a fost necesară o targă, pe care un jucător și un asistent au cărat-o de pe terenul de joc. Ambulanța a fost esențială. Aceasta are echipamentul necesar pentru a menține pacientul stabil până când acesta ajunge într-o unitate sanitară.
Citiți mai mult: Julián Figueroa moare la vârsta de 27 de ani: infarctul la tineri
Prevenția poate salva vieți
Deși ceea ce s-a întâmplat în tribunele stadionului Cádiz nu a fost lipsit de controverse în ceea ce privește gestionarea situației de către cei implicați, este evidentă importanța prevenției și pregătirii prealabile.
Fanul Cádiz CF a reușit să supraviețuiască atacului de cord datorită intervenției asistentei care l-a resuscitat la fața locului și, de asemenea, datorită sosirii ulterioare a personalului de urgență.
În concluzie, două aspecte sunt esențiale. Pe de o parte, vorbim despre cunoașterea tehnicilor CPR, esențiale pentru a salva viața. Pe de altă parte, este esențial să avem echipament sanitar de bază, lucru pe care nicio instituție nu ar trebui să-l ignore.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- de la Fuente-Rodríguez, A., Hoyos-Valencia, Y., Gutiérrez-García, L., Muñoz-Esteban, C., Sevillano-Marcos, A., León-Rodríguez, C., … & Fernández-Martín, C. (2009). Guía rápida de fármacos en soporte vital avanzado. SEMERGEN-Medicina de Familia, 35(8), 376-379.
- Estupiñan Montenegro, J. A., & Gutierrez Osorio, L. B. (2021). RCP en escuelas.
- Cuesta, J. A., & Pérez, L. T. (2006). Toma de decisiones a pie de campo en fútbol. Opinión de los médicos de equipos profesionales ante siete casos problema. Apunts. Medicina de l’Esport, 41(152), 145-150.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.