Stresul la locul muncă este asociat cu infarctul
 

Stresul la locul muncă este asociat cu infarctul

Stresul la locul de muncă este asociat cu creșterea riscului de atac de cord. Diverse studii științifice au arătat de-a lungul anilor relația dintre stres și infarct.
Stresul la locul muncă este asociat cu infarctul
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 29 aprilie, 2023

Stresul la locul de muncă este asociat cu infarctul la nivel global. Nu există nicio țară sau societate care să scape de acest risc, care a crescut de-a lungul timpului. Mortalitatea asociată bolilor cardiovasculare nu a scăzut, așa cum se întâmplă cu alte patologii. De fapt, în ultima vreme au fost detectate creșteri de până la 15% ale mortalității cardiovasculare.

În plus, invaliditatea asociată evenimentelor cardiovasculare a crescut de peste zece ori – vorbim despre sechelele rămase după un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

Oamenii care muncesc în medii stresante sunt expuși unui factor de risc suplimentar. Unele studii arată un risc cu până la 48% mai mare în rândul acestor persoane decât la restul populației.

Posibilitatea de a avea un atac de cord crește exponențial atunci când cei stresați au obiceiuri precum fumatul sau sunt obezi. Un muncitor stresat are cu 15% mai multe șanse de a face un infarct în 10 ani, comparativ cu un muncitor relaxat.

Ce este stresul la locul de muncă?

Trebuie să înțelegem ce este o situație de muncă stresantă. Știm că nu înseamnă același lucru pentru toată lumea, dar există anumite puncte comune.

Stresul la locul de muncă este combinația dintre o solicitare psihologică ridicată a lucrătorului și un nivel scăzut de control asupra situației. Angajatul suferă din cauza sarcinilor pe care trebuie să le îndeplinească și nu găsește un mecanism de adaptare.

În general, lucrătorii stresați sunt cei care trebuie să facă multe lucruri într-un timp scurt. Nu au timp liber pentru împlinirea personală, îndeplinesc sarcini monotone și nu pot lua decizii în ceea ce privește munca lor. Dacă se adaptează, nu vor suferi de stres. Dar, dacă nu dezvoltă mecanisme de apărare eficiente, se îmbolnăvesc. Așa apar simptomele stresului profesional:

  • Depresie
  • Tahicardie
  • Stări de anxietate sau angoasă
  • Insomnie
  • Iritabilitate
  • Lipsă de concentrare
  • Contracturi musculare
Femeie stresată la locul de muncă
Atribuirea de sarcini multiple, un mediu inadecvat sau salariile prea mici pot declanșa stres la locul de muncă.

De ce este asociat stresul la locul de muncă cu infarctul?

Există mecanisme fiziopatologice care explică de ce stresul la locul de muncă este asociat cu infarctul. Cercetările în acest sens au relevat diferite aspecte esențiale. În primul rând, s-a observat că muncitorii stresați își asociază stilul de viață cu alți factori de risc. De exemplu, sunt fumători într-o măsură mai mare, consumă alcool frecvent sau sunt excesiv de sedentari. Dieta săracă joacă, de asemenea, un rol important.

Când există stres, indiferent de origine, amigdala cerebrală crește producția de substanțe care se află în spatele formării plăcilor aterosclerotice în artere. În plus, stresul activează instinctiv sistemul nervos simpatic, care eliberează norepinefrină, crescând ritmul cardiac și închizând arterele.

Dacă stresul la locul de muncă provoacă depresie, substanțe precum fibrinogenul și factorul de necroză tumorală sunt secretate în exces. Aceste substanțe sunt inflamatorii și agravează procesele arteriosclerotice.

De asemenea, s-a dovedit faptul că situațiile stresante activează glandele suprarenale, care eliberează cortizol în sânge. Cortizolul, cunoscut sub numele de hormonul stresului, declanșează procese care pot duce la evenimente cardiace și promovează obezitatea și diabetul.

Stresul la locul de muncă generează infarctul
A fi expus la situații stresante constant schimbă chimia creierului și crește riscul de evenimente cardiovasculare.

Cum să reduceți riscul de infarct asociat cu stresul la locul de muncă

Nu este ușor să dezvoltați strategii care să reducă riscul de infarct din cauza stresului la locul de muncă. Există mulți factori care depășesc locul de muncă în sine și care depind de personalitatea lucrătorului sau de probleme intrinseci, precum vârsta.

Ceea ce pot face companiile este să creeze spații pentru mișcare la locul de muncă sau să programeze pauze active. Exercițiile fizice regulate reduc semnificativ stresul și, prin urmare, riscul cardiovascular.

La rândul său, lucrătorul stresat trebuie să-și creeze mecanisme de sprijin uman. Legăturile de prietenie și familie sunt un sprijin important, mai ales în caz de depresie. Cu cât izolarea este mai puternică, cu atât stresul este mai puternic.

Tehnicile de relaxare și managementul stresului s-au dovedit a fi foarte utile. Acestea pot fi recomandate de angajatori sau pot fi inițiativa angajaților.

Mai presus de toate, este nevoie de colaborare între angajatori și angajați. Aceștia trebuie să lucreze împreună pentru a reduce riscul de atac de cord asociat cu stresul la locul de muncă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rosa, Miguel Angel Serrano, Luís Moya Albiol, and Alicia Salvador. “Estrés laboral y salud: Indicadores cardiovasculares y endocrinos.” Anales de Psicología/Annals of Psychology 25.1 (2009): 150-159.
  • Naranjo, Diana Lucia Díaz. “Estrés laboral y sus factores de riesgo psicosocial.” Revista CES Salud Pública 2.1 (2011): 80-84.
  • M. Marmot, J. Siegrist, T. Theorell, A. Feeney Health and the psychosocial enviroment at work M. Marmot, R. Wilkinson (Eds.), Social determinants of health., Oxford University Press, New York (1999), pp. 105-131.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.