5 efecte ale fumatului asupra sănătății femeilor
Societatea Spaniolă de Epidemiologie a publicat cele mai recente date despre consumul de tutun și efectele acestuia în Spania. Deși este încurajator să observăm că tot mai puține persoane fumează, 2 din 10 decese atribuite fumatului apar la femei. Mai jos, vom discuta despre 5 efecte ale fumatului asupra sănătății femeilor.
Deși campaniile de conștientizare au un impact pozitiv, fumatul continuă să fie o problemă de sănătate publică. Fumatul este cea mai ușor de prevenit cauză de deces din lume, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
5 efecte ale fumatului asupra sănătății femeilor
Tutunul are consecințe deosebite la femei, pe lângă cele pe care le știm deja și care sunt frecvente la bărbați. Să vedem despre ce este vorba!
1. Anxietate și depresie
Un studiu științific de acum mai bine de 10 ani a subliniat faptul că există o asociere puternică între fumat și tulburările de sănătate mintală în rândul femeilor.
Acest lucru are un impact ridicat pe termen lung. Femeile care fumează și au un episod depresiv au mai puține șanse să urmeze cu succes un tratament pentru a renunța la acest obicei. Acest lucru este demonstrat de un studiu din 2017.
În realitate, există un cerc vicios. Femeile care fumează sunt mai predispuse la anxietate și depresie. Apoi, anxietatea și depresia duc la creșterea consumului de tutun. Ieșirea din acest cerc vicios este dificilă fără ajutor de specialitate.
Apare o legătură periculoasă între sănătatea mintală și abuzul de substanțe. Pe de-o parte, avem daunele cauzate de tutun, iar pe de altă parte trebuie să ne confruntăm cu aspectele dăunătoare ale anxietății și depresiei, care îngreunează desfășurarea sarcinilor zilnice.
2. Mai multe efecte adverse ale contraceptivelor
O recenzie publicată în Nicotine & Tobacco Research a constatat că femeile care iau pilule contraceptive și fumează au parte de efecte nedorite:
- Metabolismul nicotinei este întârziat, așadar substanța rămâne în circulație mai mult timp.
- Reactivitatea cardiovasculară crește. Există un risc crescut de hipertensiune arterială și tulburări de coagulare.
- Dispoziția are de suferit.
- Crește dorința incontrolabilă de a consuma mai mult tutun, în comparație cu femeile care fumează și nu folosesc pilule contraceptive.
- Tratamentul pentru renunțarea la tutun are mai puțin succes.
Femeile care consumă țigări și aleg această metodă de contracepție trebuie să meargă mai des la medic. Tensiunea arterială trebuie să fie măsurată o dată la patru luni. De asemenea, sunt necesare teste de coagulare a sângelui pentru a exclude riscul de formare a cheagurilor.
3. Infertilitate
Efectele tutunului asupra fertilității bărbaților și femeilor au fost deja dovedite de știință:
- Femeile care fumează își reduc șansele de succes în tratamentul de fertilitate asistată, conform unei analize din 2017.
- Expunerea continuă la fumul de țigară poate influența vârsta la care apare menopauza. Acest lucru este explicat de un studiu observațional din 2016.
- Tutunul poate afecta și opri creșterea fătului încă din primele zile, așa cum au arătat unele studii experimentale. Acest lucru este asociat cu avortul spontan.
Este clar că, pentru a îmbunătăți fertilitatea, o recomandare esențială este renunțarea la fumat.
4. Densitatea osoasă mai mică
Osteoporoza este o problemă comună în rândul femeilor aflate la menopauză. Cele care fumează sau au fumat la un moment dat prezintă un risc ridicat de a dezvolta această afecțiune.
În plus, consumul de tutun la femei reduce răspunsul natural de vindecare a oaselor. Prin urmare, fracturile se vindecă mai greu, așa cum explică un studiu de cercetare a oaselor și articulațiilor.
Pentru prevenirea osteoporozei, renunțarea la fumat este obligatorie, alături de un stil de viață sănătos care acordă prioritate exercițiilor fizice.
5. Risc crescut de cancer
Faptul că tutunul este un factor de risc pentru cancerul pulmonar la bărbați și femei nu este niciun secret. Cu toate acestea, la femei, țigările pot crește riscul de a dezvolta și alte tipuri de tumori:
- Potrivit Societății Americane a Cancerului, tutunul este legat de cancerul de col uterin. În teorie, substanțele din țigări promovează modificări maligne în celulele colului uterin.
- Deși fumătorii pasivi nu par să aibă un risc ridicat de cancer de sân, s-a demonstrat că fumătorii activi au o incidență mai mare a acestei boli.
- Există două situații care pot favoriza dezvoltarea cancerului vulvar. Una dintre ele este infecția cu papilomavirusul uman (HPV), iar cealaltă este fumatul.
Aceste trei tipuri de cancer constituie o problemă majoră pentru sănătatea femeilor. Renunțarea la tutun este o prioritate pentru a reduce incidența acestor boli.
Descoperiți: Ce este melanoza fumătorului și ce consecințe are?
Fumatul la femei este o problemă de sănătate publică
Raportul publicat de Societatea Spaniolă de Epidemiologie evidențiază reducerea consumului de tutun la populația generală, dar subliniază statisticile la femei. Între 1990 și 2018, numărul deceselor la femei din cauza fumatului a crescut.
Niciodată nu este prea târziu să te lași de fumat. Bineînțeles că este dificil. Pentru asta ai nevoie de sprijin medical, guvernamental, social și familial. Consultă un profesionist în domeniul sănătății sau profită de liniile telefonice gratuite pentru a renunța la fumat!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Al-Bashaireh, A. M., Haddad, L. G., Weaver, M., Chengguo, X., Kelly, D. L., & Yoon, S. (2018). The effect of tobacco smoking on bone mass: an overview of pathophysiologic mechanisms. Journal of osteoporosis, 2018. https://downloads.hindawi.com/journals/jos/2018/1206235.pdf
- Allen, A. M., Weinberger, A. H., Wetherill, R. R., Howe, C. L., & McKee, S. A. (2019). Oral contraceptives and cigarette smoking: a review of the literature and future directions. Nicotine and Tobacco Research, 21(5), 592-601. https://academic.oup.com/ntr/article-abstract/21/5/592/4641741
- Bourdon, M., Ferreux, L., Maignien, C., Patrat, C., Marcellin, L., Pocate-Cheriet, K., … & Santulli, P. (2020). Tobacco consumption is associated with slow-growing day-6 blastocysts. F&S Reports, 1(1), 30-36. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666334120300106
- Dai, J. B., Wang, Z. X., & Qiao, Z. D. (2015). The hazardous effects of tobacco smoking on male fertility. Asian journal of andrology, 17(6), 954. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4814952/
- Hernigou, J., & Schuind, F. (2019). Tobacco and bone fractures: A review of the facts and issues that every orthopaedic surgeon should know. Bone & joint research, 8(6), 255-265. https://boneandjoint.org.uk/article/10.1302/2046-3758.86.BJR-2018-0344.R1
- Hyland, A., Piazza, K., Hovey, K. M., Tindle, H. A., Manson, J. E., Messina, C., … & Wactawski-Wende, J. (2016). Associations between lifetime tobacco exposure with infertility and age at natural menopause: the Women’s Health Initiative Observational Study. Tobacco control, 25(6), 706-714. https://tobaccocontrol.bmj.com/content/25/6/706.short
- Jessup, M. A., Dibble, S. L., & Cooper, B. A. (2012). Smoking and behavioral health of women. Journal of Women’s Health, 21(7), 783-791. https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jwh.2011.2886
- Macacu, A., Autier, P., Boniol, M., & Boyle, P. (2015). Active and passive smoking and risk of breast cancer: a meta-analysis. Breast cancer research and treatment, 154, 213-224. https://link.springer.com/article/10.1007/s10549-015-3628-4
- Pandey, S., Murdia, K., & Murdia, A. (2017). Tobacco as a significant predictor of infertility: a public health perspective in an Indian scenario. Fertility Science and Research, 4(1), 15. https://www.fertilityscienceresearch.org/article.asp?issn=2394-4285;year=2017;volume=4;issue=1;spage=15;epage=21;aulast=Pandey
- Weinberger, A. H., Kashan, R. S., Shpigel, D. M., Esan, H., Taha, F., Lee, C. J., … & Goodwin, R. D. (2017). Depression and cigarette smoking behavior: A critical review of population-based studies. The American journal of drug and alcohol abuse, 43(4), 416-431. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00952990.2016.1171327
- Zweizig, S., Korets, S., & Cain, J. M. (2014). Key concepts in management of vulvar cancer. Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology, 28(7), 959-966. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1521693414001254