Vareniclina pentru renunțarea la fumat
 

Vareniclina pentru renunțarea la fumat

Vareniclina este un medicament indicat pentru renuntarea la fumat. Este foarte sigur și poate fi utilizat chiar și la pacienții cu boli cronice.
Vareniclina pentru renunțarea la fumat
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 24 noiembrie, 2022

Vareniclina este un medicament cheie folosit ca tratament de primă linie pentru renunțarea la fumat, reducând dependența de nicotină. Eficacitatea acestui tip de tratament farmacologic depășește eficiența tratamentelor anterioare.

În prezent, vareniclina este utilizată pe scară largă de specialiștii în renunțarea la tutun, precum și de alți profesioniști din domeniul sănătății, deoarece îndeplinește condițiile de bază pentru această terapie. Un medicament pentru tratarea fumatului trebuie să facă aceste trei lucruri:

Boala fumatului

Această boală are o prevalență ridicată în lume, iar ratele de morbiditate și mortalitate sunt ridicate. De fapt, este una dintre principalele cauze ale morții care pot fi prevenite. Este principalul factor de risc al afecțiunilor precum cancerul pulmonar și boala pulmonară inflamatorie cronică (BPOC).

Fumatul reprezintă un cost ridicat pentru sănătate, care ar putea fi redus prin investirea în resurse ce încurajează renunțarea la tutun. Prevenția este întotdeauna mai ieftină decât tratarea bolilor.

Cum funcționează vareniclina?

 

Planta din care se extrage vareniclina
Conform dovezilor științifice, medicamentul este făcut din alcaloidul citizină al plantei Cytisus Laburnum L.

Vareniclina este un medicament care a fost dezvoltat dintr-un alcaloid prezent în multe specii de plante. În unele țări estice, în mod tradițional, aceste soiuri de plante sunt folosite foarte des.

Vareniclina este special concepută pentru renunțarea la fumat. Acest lucru se datorează faptului că se leagă parțial selectiv de receptorii nicotinici din creier. În acest fel, ajută la controlul sindromului de sevraj (care se traduce prin dorința incontrolabilă de a fuma). Simptomele de anxietate și efectele de recompensă și de întărire ale tutunului sunt reduse.

Caracteristici ale vareniclinei

Acest medicament, în ceea ce privește modul în care intră și este distribuit în organism, nu prezintă diferențe semnificative în funcție de sex, vârstă, rasă sau utilizarea altor medicamente. Vareniclina are un profil ridicat de siguranță.

Este comercializată sub formă de tablete pentru administrare orală, este bine absorbită și poate fi luată cu sau fără alimente. Concentrația maximă este atinsă la 3-4 ore de la administrare, fiind eliminată prin urină fără metabolizare, adică fără transformări chimice ale structurii sale.

Ce presupune tratamentul cu vareniclină pentru renunțarea la fumat?

Tratamentul cu vareniclină orală presupune următorul protocol:

  • Zilele 1-3: 0,5 miligrame o dată pe zi
  • Zilele 4-7: 0,5 miligrame de două ori pe zi
  • Ziua 8 și până la sfârșitul tratamentului: 1 miligram de două ori pe zi. În primele șapte zile de tratament, nu este necesar să se renunțe la tutun.

Durata tratamentului este de 12 săptămâni, deși de multe ori este oprit mai devreme din cauza falsului sentiment de succes. Cu toate acestea, renunțarea înainte de 12 săptămâni poate facilita recidiva. În acest caz, tratamentul trebuie reluat cât mai curând posibil.

Ce efecte adverse are vareniclina?

Cele mai frecvente efecte adverse sunt:

  • Greață: cel mai frecvent efect secundar al acestui medicament
  • Vise anormale cu insomnie
  • Durere de cap

Greața poate fi redusă prin administrarea comprimatelor de vareniclină alături de alimente. Insomnia este atenuată luând mai devreme a doua doză a zilei. Totuși, trebuie luat în considerare faptul că insomnia poate apărea și din cauza simptomelor de sevraj.

Citiți mai mult: Ce este melanoza fumătorului și ce consecințe are?

Gumă cu nicotină
Vareniclina poate fi combinată cu nicotină sub formă de plasturi sau gumă pentru a îmbunătăți eficacitatea tratamentului.

Care sunt avantajele renunțării la fumat?

  1. Îmbunătățește starea generală de sănătate.
  2. Pielea își reface echilibrul natural și îmbătrânirea este încetinită.
  3. Îmbunătățește sănătatea orală și circulația sângelui.
  4. Hainele și respirația nu mai miros a tutun și culoarea galbenă a degetelor dispare.
  5. Respirația este mai bună și există mai puțină oboseală.
  6. Riscul de cancer și boli cardiovasculare și respiratorii scade.
  7. Gustul și mirosul funcționează din nou la capacitate maximă.

Pacienții cu BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică), la trei luni de la renunțarea la fumat, prezintă o îmbunătățire cu aproximativ 5% a funcției pulmonare. Chiar și riscul de cardiopatie ischemică este redus la jumătate după 1 an.

Discutați cu medicul despre vareniclină

Vareniclina s-a dovedit a fi o opțiune de primă linie pentru renunțarea la fumat. Este un medicament eficient, sigur și bine tolerat, nu numai la fumătorii sănătoși, ci și la fumători cu alte patologii.

Consultați medicul dacă intenționați să renunțați la fumat. Acesta va elabora un plan de tratament care vă va ușura efortul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Efectos cardiovasculares de la vareniclina: revisión sistemática y metaanálisis. (2011). Revista Uruguaya de Cardiología.

  • Solano Reina, S., Vaquero Lozano, P., Solano García-Tenorio, R., Márquez Nieto, J. C., de Granda Orive, J. I., & Jiménez Ruiz, C. A. (2012). Eficacia y seguridad de vareniclina en el abandono del tabaquismo. Revista de Patologia Respiratoria. https://doi.org/10.1016/S1576-9895(12)70132-7

  • Sicras Mainar, A., Navarro Artieda, R., Díaz Cerezo, S., Martí Sánchez, B., & Sanz De Burgoa, V. (2011). Tasas de abstinencia de vareniclina frente a bupropión y terapia sustitutiva con nicotina en la cesación del tabaco en atención primaria. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2010.09.010


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.